Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Flere CEO-kvinder, men svage ratings pga. svære opgaver

Sten Thorup Kristensen

onsdag 26. maj 2021 kl. 10:00

Ligelig repræsentation mellem kønnene er målsætningen hos mange store virksomheder, men særligt i toppen halter det. I Økonomisk Ugebrevs årlige DirektørRating er der nu fire kvindelige topchefer med blandt de 50 største børsnoterede selskaber, og det er det største antal i mange år. Aktieanalytikernes bedømmelse af de kvindelige topchefers præstationer halter dog en del: De ligger i den nederste tredjedel af ranglisten. Vi gennemgår placeringerne og søger forklaringer.

Der har aldrig været flere kvinder i direktionslokalerne i de store børsnoterede selskaber for både CEO’er og CFO’er.

Så vidt så godt. Men det virker sølle at skulle begejstres over, at kun fire ud 51 ratede topchefer i Økonomisk Ugebrevs årlige Direktørrating er kvinder. Bedre står det dog til på CFO-posterne, hvor der er kvinder på elleve af posterne i de 51 selskaber.

Særligt for CEO’erne får kvinderne i gennemsnitlig markant dårligere karakterer end deres mandlige kolleger. De fire kvindelige CEO’er ligger i den nederste tredjedel af ranglisten. For CFO’erne er billedet mere ligeværdigt. I CFO Ratingen (som vi offentliggør i næste udgave af Økonomisk Ugebrev) ser det altså bedre ud.

Der er en kvinde på fjerdepladsen (Marianne Rørslev Boch fra Scandinavian Tobacco Group), ligesom Vestas’ Marika Frederiksson i tidligere år har taget en af topplaceringerne. Sammenlagt får de mandlige CFO’er lidt højere karakterer end deres kvindelige kolleger – gennemsnittet er henholdsvis 3,4 for mændene og 3,2 for kvinderne. Men forskellen er ubetydelig.

For de fire kvinder i CEO-ratingen synes deres profiler på godt og ondt at være meget i tråd med deres mandlige kolleger. Karin Frøsig fra Sydbank er veteranen, og hun får sin hidtil bedste karakter efter et år, hvor hun på adskillige punkter har haft høj cigarføring og gjort ting på sin egen måde: Hun har været mere forsigtig med udlånet end sine kolleger fra andre banker. Omvendt har hun satset offensivt med opkøbet af Alm. Brand Bank, og Sydbanks afdeling for obligationsmægling har fået en toprating i Økonomisk Ugebrevs årlige Obligationsmæglerrating.

Hun er eksponent for bankens politik om kun at indgå i fusioner som den fortsættende part, og senest har hun været banksektorens mest markante stemme i debatten om negative renter. I det hele taget er Karen Frøsig trådt mere i karakter, og aktiemarkedet har tydeligvis belønnet den nye selvtillid. Men Karen Frøsig ligger fortsat som nummer 34 ud af 51, men bedre end sidste års placering som nummer 48.

Også Ester Baiget, der i lidt mere end et år har stået i spidsen for Novozymes, udstråler vilje og handlekraft. Novozymes har stærke traditioner for intern rekruttering og fokus på forskning, men Baiget, der kom udefra, har ikke været bleg for at ændre organisationen grundlæggende, så fokus nu ligger på det kommercielle.

Hvor aktierne bag Chr. Hansen og Novozymes sidste år stort set fulgte hinanden, har der i år været betydeligt større tillid til Novozymes. Aktien er steget 25 procent, mens Chr. Hansen i samme periode er dykket 12 procent. Chr. Hansens topchef er faldet tilbage fra en placering som nummer 21 sidste år til nummer 47 i år.

Hos Lundbeck er Deborah Dunsire er i færd med at fremtidssikre virksomheden. Det er en langsigtet proces, og i sine første tre år på topposten har hun ikke haft medvind på cykelstien. Senest er de store forventede kurstriggere blevet udskudt et år, til medio 2022, på grund af forlængede forsøgsperioder. Økonomisk Ugebrevs analytiker Morten Larsen skrev for nylig i en analyse af Lundbeck, at ”Den store kurstrigger i Lundbeck i midten af 2021 blev en skuffelse. Ikke fordi data var dårlige, men fordi interimanalysen af studiet med brexiprazole i Alzheimgers Agitation var særdeles kortfattet og blot meddelte, at studiet fortsætter frem til de planlagte 330 patienter”.

Det er heller ikke Gitte Aabo i GN Hearing, der har været blandt de hårdest ramte af coronakrisen sammen med Demant. Men Demant er nu klart ved at lægge afstand til GN Hearing. Det er med til at lægge et pres på Gitte Aabo, som stadig skal bevise, at hun er rette ”mand” på posten efter sin tiltræden sidste år.

Grundlæggende er flere af de kvindelige CEO’er altså i selskaber, som af den ene eller anden grund er udfordrede, og de har i flere tilfælde allerede været det, før de tiltrådte som ny CEO. Modvinden har de altså ikke selv skabt, men de har heller ikke formået at rive sig løs fra den og vise ny offensiv fremgang, i hvert fald ikke på papiret.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank