Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

G7-lande enige om minimumsgrænse for selskabsskat

Joachim Kattrup

mandag 07. juni 2021 kl. 9:31

Finansministrene fra G7-landene er blevet enige om en global selskabsskat på 15 procent. Det er godt nyt for skatteretfærdighed, men dårligt nyt for skattely-lande overalt i verden, lyder kommentarerne.

Aftalen, der er indgået af de syv store industrinationer, USA, Tyskland, Japan, Frankrig, Storbritannien, Canada og Italien, skal stoppe det, finansministrene kalder ”kapløbet mod bunden”, hvor lande underbyder hinanden med lave selskabsskatter for at lokke store virksomheder til.

Den skal også sikre, at virksomheder fremover ikke længere kan nøjes med at betale skat i det land, hvor de indberetter deres indtjening, men også i de lande, hvor de sælger deres produkter eller services.

Tysklands finansminister Olaf Scholz kalder aftalen historisk:

– Det er virkelig godt nyt for skatteretfærdighed og solidaritet og virkelig dårligt nyt for skattely rundt omkring i verden, siger han ifølge Reuters.

Det næste skridt er nu at brede aftalen ud til en endnu større kreds af lande, ikke mindst ved det forestående G20-møde, som finder sted næste måned, og med OECD-landene, skriver DR.

Hos NGO’en Oxfam Ibis, som kæmper mod global ulighed, har man noteret sig G7-landenes ambitioner om at gøre op med de internationale skattely.

Men aftalen er alt, alt for uambitiøs, lyder kritikken fra Oxfam Ibis’ danske generalsekretær, Kristian Weise.

“Det er på høje tid, at de største økonomier i verden tvinger techgiganter og andre multinationale selskaber til at betale en fair skat. Men at sætte mindstesatsen på 15 procent er alt for lavt. Det vil ikke bremse selskabsskattens skadelige ræs mod bunden eller stoppe den udbredte brug af skattely,” skriver generalsekretæren i en pressemeddelelse.

Videre mener Kristian Weise:  “Det er absurd, at G7-landene påstår, at man reformerer det globale skattesystem ved at sætte en minimumssats, som er på lige så lavt et niveau som rater i skattely som Irland, Schweiz og Singapore.”

I stedet opfordrer organisationen til en global bund under selskabsskatten på 25 procent. Den samme opfordring er også tidligere kommet fra den uafhængige kommission for reform af selskabsskat, ICRIT.

Fra Irland, som tilbyder en af EU‘s laveste selskabsskatter og blandt andet huser Apples europæiske hovedkvarter, lyder det, at også de mindre økonomiers behov skal tilgodeses i en global aftale om selskabsskat.

– Det er i alles interesse at opnå en bæredygtig, ambitiøs og ligeværdig aftale om den globale skattearkitektur, lød det ifølge Reuters fra Irlands finansminister, Pascal Donohoe.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank