Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Maersk Drilling ruster sig kreativt til konsolidering

Morten Sørensen

torsdag 24. juni 2021 kl. 7:00

Efter adskillige skuffende år, og et særligt dårligt 2020, kan Maersk Drilling nu stå overfor en turnaround, der baner vej for en fusion – eller for salg af selskabet, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Maersk Drilling er nu mere klar end mange af rivalerne til den fusionsbølge, der længe har været forudset i borerigbranchen. En kursstigning på 15 procent de seneste uger afspejler, at virksomheden er ved at arbejde sig ud af en alvorlig krise. Men selv med en styrket aktiekurs på over 280 er der stadig langt op til de 555, der sås efter børsintroduktionen i 2019. Problemerne er langt fra løst.

For meget kapacitet har betydet, at selskaberne har jagtet de opgaver, der blev udbudt. Og der har været en overflod af ældre rigs, der ikke lever op til moderne standarder, som bestyrelsesformand Claus Hemmingsen formulerer det i årsrapporten for Maersk Drilling – der er børsnoteret under navnet Drilling Company of 1972.

En strukturrationalisering skal rydde op – som da containerbranchen med A.P. Møller-Mærsk i spidsen blev omstruktureret med en stribe opkøb og mere ”disciplineret” styring af kapaciteten. Det ledte til bedre tider i den branche. CEO Jørn Madsen har i foråret taget en række vigtige initiativer, og konturerne af en turnaround tegner sig: Maersk Drilling opnår nye kontrakter – den seneste melding kom for et par uger siden, og den har yderligere lagt til ordreindgangen, der var steget til 1,8 mia. dollar ved udgangen af første kvartal mod 1,3 mia. dollar tre måneder tidligere.

Maersk Drilling har i maj opjusteret sit forventede EBIT-DA-driftsresultat i 2021 til 260-310 mio. USD (1,6 – 1,9 mia. kr.) mod tidligere 225-275 mio. dollar. Det er stadig lavt i forhold til årene før viruskrisen. Men med investeringer på – historisk set beskedne – 120-140 mio. dollar skulle der kunne opnås et pænt frit cash flow.

Nok så vigtigt medfører frasalget af tre borerigge i maj, at Jørn Madsen har sikret en likviditetstilførsel på over 400 mio. USD. Især indebærer frasalget af Maersk Inspirer kreativ nytænkning i branchen. For 373 mio. USD (2,3 mia. kr.) sælger Maersk Drilling ikke blot boreplatformen som aktiv, men også den fremtidige omsætningsstrøm, der er knyttet til platformen.

Med det greb får Maersk rettet op på sin finansielle stilling, der er presset efter vigende indtjening i en række år: EBIT-driftsresultatet (før særlige nedskrivninger) blev negativt i 2020, og massive nedskrivninger førte til et nettoresultat på minus 1653 mio. dollar, hvilket reducerede egenkapitalen fra 3680 til 2017 mio. dollar.

Frasalget og forbedret pengestrøm gør det nu sandsynligt, at Maersk kan få sin nettogæld pænt ned under de 2,5 gange EBITDA-driftsresultatet, som er selskabets målsætning. Per ultimo 2020 var dette forhold nået op på kritiske 3,7, og Maersk gik således ind i 2021 med en betragtelig gældsudfordring.

Desuden vil to af de boreplatforme, der er solgt i maj, blive ombygget fra borerigge til platforme, der kan behandle naturgas. På den måde vil salget bidrage til, at kapaciteten i den globale flåde af borerigge bliver formindsket. Endelig betyder frasalgene en bedre fokusering på moderne specialiserede rigge. To af de solgte rigge er fra 1986 og 1993, mens Maersk Inspirer er fra 2004 og er et produktionsmodul, der ikke længere passer ind i Maersk Drillings strategi.

Maersk Drilling står alt i alt bedre rustet til at deltage i den ventede konsolideringsbølge. Det er dog et åbent spørgsmål, om Maersk Drilling vil komme på købersiden eller sælgersiden. Selskabet er forholdsvist meget mindre i sin branche end Maersk Line er i containertrafikken. Det anses for sandsynligt, at større spillere som f. eks. Transocean kan blive udfarende i en kommende opkøbsbølge. Bestyrelsesformand Claus Hemmingsen erklærede dog i årsrapporten, at Maersk Drilling gerne vil påtage sig ”en aktiv rolle” i den ”dybtgående og meget nødvendige transformation” af hele branchen, som må ventes efter kriseåret 2020. Der er da også andre muligheder end at blive slugt af en af de større. Danske Bank analytikere foreslog i september 2020, at Maersk Drilling kunne slutte sig sammen med de norskejede Odfjell Drilling og Northern Ocean og derefter specialisere sig i at blive en førende ”harsh environment driller”.

Styrkelsen af Maersk Drilling med en kursstigning på 46 procent siden årsskiftet har efterhånden gjort Maersk Drilling stærkest i den trekant med en markedsværdi på 12 mia. kr. Odfjell Drilling er i samme periode steget 42 procent og Northern Ocean er faldet i kurs.

Aktuel kurs:                 272,60
Kursmål (3 mdr):       286,00

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank