Hvert år optæller Økonomisk Ugebrev antallet af aktieanalytikere, der følger de enkelte danske Large Cap-selskaber. Typisk er der nogle ”vindere” blandt selskaber, som finanshusene fokuserer på, fordi deres kunder har vist øget interesse for dem. Økonomisk Ugebrev gennemgår her årets ”vindere”.
Fire store danske børsselskaber har langt den største opmærksomhed hos de udenlandske finanshuse: Det drejer sig om Ørsted, der følges af 32 analytikere, Novo Nordisk og A. P. Møller-Mærsk med 31 analytikere og endelig Carlsberg med 30 analytikere, der følger selskabet. Set gennem udlandets øjne er disse selskaber toppen af poppen i det danske Blue Chip børsunivers.
Lige efter med næsten lige så mange analytikere, som følger selskaberne, kommer 2. division, som også tilhører et eliteunivers med 26-28 analytikere, der udarbejder analyser af selskabet: I denne gruppe er DSV, Genmab, Danske Bank, Coloplast, Demant og Novozymes.
Meget sigende for interessen omkring selskabet er også, om de har mistet eller tiltrukket analytikerdækning det seneste år: Tre selskaber står tilbage som årets sprintere med den største fremgang i analytikerdækning. Det drejer sig om Danske Bank (fra 24 til 27), Genmab (fra 25 til 28), A.P. Møller-Mærsk (fra 28 til 31) – og måske nok den største overraskelse, ISS (fra 17 til 20).
Mens Mærsk for alvor har leveret i de seneste kvartaler, må fremgangen i analytikerdækning i de tre andre selskaber mere tilskrives positive forventninger til stærkere resultater. Genmab fik fra årets start et kurshug på grund af større udmeldte omkostninger end forventet.
Danske Bank har de seneste kvartaler leveret nogenlunde som forventet. Men der er stigende tvivl om, hvorvidt banken kan leve op til strategiplanens 2023-målsætning for forrentning af egenkapitalen. ISS ses at være i starten af en længere rejse, hvor afvikling af tabsgivende kontrakter er vigtig. Blandt andet med forrige uges afklaring om den tabsgivende milliardkontrakt med det danske forsvar.
Modsat er der også selskaber, som har haft frafald af analytikerdækning. Overraskende har Novo Nordisk mistet fire analytikere, hvorefter 31 analytikere følger selskabet. Sidste år var der derfor 35 analytikere, hvorved Novo Nordisk nu har mistet den suveræne frontposition for størst analysedækning.
Andre selskaber, som har mistet opmærksomhed fra udenlandske finanshuse, er GN Store Nord (der har mistet analysedækning fra hele fem analytikere), og Chr. Hansen, som også har haft nogle svære år.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.