Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Governance Rating 2021: Flere banker rykker flot frem

Morten W. Langer

onsdag 11. august 2021 kl. 11:30

Eksperter: Banker skal åbne for flere udbydere

I Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af God selskabsledelse er der flere banker, der er sprunget solidt op ad ranglisten. God selskabsledelse har ellers været en mangelvare i mange lokalbanker. Bl.a. Fynske Bank, Ringkjøbing Landbobank og Sparekassen Sjælland-Fyn rykker nu for alvor frem. Nederst på ranglisten ligger flere større banker, bl.a. Vestjysk Bank, Spar Nord, Lån & Spar Bank og Jyske Bank. 

Over de seneste to-tre år har flere mellemstore banker tilsyneladende taget en beslutning om, at de vil rapportere bedre om god selskabsledelse. Lokalbankerne og de større jyske banker har i årevis ligget i den nederste del af Økonomisk Ugebrevs Top 100 Governance Rating, hvor de 100 største børsnoterede selskaber rankes på ti konkrete målepunkter, med udgangspunkt i anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse.

Nogle enkelte lokalbanker har taget et kæmpe spring op ad ranglisten. Fynske Bank og Ringkjøbing Landbobank kommer i den gruppe af selskaber, der før sølvmedalje, med 9,5 point ud af 10 mulige. Fem selskaber får maksimumpoint ti.

Fynske Bank kikser på en fodfejl, idet den ikke har uddybende forklaringer med på alle anbefalingerne om god selskabsledelse i den redegørelse, som følger med rapporteringen. Ringkjøbing Landbobank kikser på det målepunkt, der handler om at have en whistleblowerordning. Det har banken, men den bliver ikke administreret af en uafhængig tredjepart. Og det koster et halvt point i karaktergivningen.

Nederst på ranglisten for de finansielle virksomheders oplysningskvalitet ligger med 5,5 og 6,0 point en lang række banker. På top 100 listen svarer det til placeringerne fra nummer 75 og nedefter. Gruppen af banker, der ligger i denne bundgruppe, er Nordea, Totalbanken, Jyske Bank, Alm. Brand, Danske Anderskassers Bank, Jyske Bank, Lån & Spar Bank, Spar Nord og Vestjysk Bank.

Jyske Bank får 5,5 point ud af ti mulige, og den Silkeborg-baserede bank kikser bl.a. på fuldstændige oplysninger om ledelsesmedlemmernes private aktier i banken, samt på årets bevægelser. Oplysninger om resultat af den årlige bestyrelsesevaluering mangler også. Der mangler en konkret beskrivelse af komponenter i den variable aflønning, rådgivningshonorar til revisor udgør mere end 70 pct. af honorar til lovpligtig revision, og endelig er der ikke en uafhængig tredjepart til at håndtere whistleblowerordningen.

Spar Nords afvigelser er næsten en gentagelse af Jyske Banks: Der redegøres hverken for proces for bestyrelsens selvevaluering eller for resultater af denne selvevaluering. Der synes altså at være en udbredt reservation overfor denne del af bestyrelsens arbejdsprocesser, som ellers over de seneste fem-otte år har vundet indpas i de allerfleste store selskabers bestyrelser.

Begge bankers bestyrelser har ellers over de seneste år fået flere meget kompetente nye bestyrelsesmedlemmer ind, og de ved godt, hvordan tingene fungere i de andre store virksomheder. Bl.a. sidder Netcompany-chef André Rogaczewski og tidligere FIH-chef Henrik Sjøgreen i Spar Nords bestyrelse. Bankens bestyrelsesformand Kjeld Johannesen sidder også i bestyrelsen hos Schouw, der også har udfordringer med den gode selskabsledelse, ikke mindst omkring bestyrelsens selv­evaluering, altså lidt ”den gamle skole.”

Jyske Banks bestyrelse er overraskende ”letbenet” i forhold til bankens størrelse, og eneste tunge erhvervsmand med erfaring fra store erhvervsvirksomheder er bestyrelsesformanden, 62-årige Kurt Bligaard, som har en fortid i DONG sammen med Anders Eldrup, men som i dag ikke er ansat i en større erhvervsvirksomhed.   

Vestjysk Bank dumper på en beskrivelse af de enkelte bestyrelsesmedlemmers fagkompetencer, og – igen – på oplysning om proces for bestyrelsens selvevaluering og redegørelse for resultater af denne selvevaluering.

Se kriterierne for pointtildelingen på de enkelte målepunkter her.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank