Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Topboss i PFA Ejendomme i kritisabel dobbeltrolle

Carsten Vitoft

onsdag 11. august 2021 kl. 18:00

Direktør Michael Bruhn er øverste chef for en af landets største ejendomskoncerner i PFA Pension, samtidig med at han i privat regi driver ejendomsselskaber med værdier for op mod 100 mio. kr. Det er en klar interessekonflikt, lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK. PFA siger, der er fuld åbenhed omkring dobbeltrollen, men afviser at svare på spørgsmål. Økonomisk Ugebrev indleder hermed en artikelserie om dobbeltroller i den finansielle sektor.

Bestyrelsen i PFA var udmærket klar over, at Michael Bruhn er en af Danmarks største private ejendomsmatadorer. Alligevel valgte den at ansætte ham til at drive en af landets største ejendomskoncerner, PFA Ejendomme, i 2013.

”Det er korrekt, at Michael Bruhn som privatperson har en mindre portefølje af ejendomme. Dette mener vi i PFA er uproblematisk, og der er truffet forholdsregler og opsat processer, der sikrer fuld transparens, adskillelse af interesser og governance. Disse forhold var et konkret element i den dialog, der var mellem PFA og Michael Bruhn forud for, at han startede i PFA i 2013,” lyder svaret fra Mikkel Friis-Thomsen, der er direktør for koncernkommunikation og Eksterne Relationer i PFA.

Potentiel interessekonflikt
Han afviser dog at svare på spørgsmål om, hvordan parterne håndterer de interessekonflikter, der kan følge af, at PFA’s ejendomsdirektør med den ene hånd jonglerer med værdier for godt 100 mia. kr., og med den anden også agerer ejendomsinvestor i privat regi med en ejendomsportefølje på over 100 mio. kr. Mikkel Friis-Thomsen vil dog gerne oplyse, at bestyrelsen i PFA er fuldt orienterede om Michael Bruhns øvrige ledelseshverv og ejerandele i andre selskaber.

Forbrugerrådet TÆNK, der driver analyse- og udgivelsesvirksomhed og er understøttet af staten og en række NGO’er, er ikke helt begejstret for den slags interessekonflikter.

”Der er en potentiel interessekonflikt mellem, hvad der foregår i hans privatsfære, og så det, der sker med medlemmernes penge i PFA. Det bør være noget, der får Finanstilsynet til at løfte øjenbrynene. Det er jo slet ikke sikkert, der er sket noget fordækt, men bare det, at der kan opstå tvivl om sådanne roller, er ikke godt for en finansiel virksomhed. Sådan nogle interessekonflikter kan svække tilliden, og jeg forstår ikke, at man ikke lægger det her åbent frem,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen.

Først og fremmest kunne man jo principielt spørge, om PFA’s medlemmer ikke har fortjent Michael Bruhns fulde opmærksomhed, når de hvert år betaler hans millionhyre i PFA. Men det ønsker PFA ikke at svare på, ligesom Michael Bruhn ikke vil stille op til interview.

Det er dermed ikke muligt præcist at sige, hvor stor en privat ejendomsinvestor Michael Bruhn gennem årene har udviklet sig til at være. Han driver fire private ejendomsselskaber med en samlet balancesum på 140 mio. kr. Derudover ejer han tilsyneladende også halvdelen af en ejendom på en af Danmarks dyreste adresser, H.C Andersens Boulevard 10 i København. Det er dog gemt ned i et interessentskab, hvor der ikke fremlægges en offentlig årsrapport.

Bestyrelsens pligter
Ud over, at det selvfølgelig kræver tid at styre, er der også risikoen for, at Michael Bruhn blander sine egne ejendomme sammen med PFA’s ejendomme. Det skal pointeres, at det har Økonomisk Ugebrev intet belæg for at mistænke ham for. Men risikoen er i hvert fald til stede. Dertil kommer, at han jo også kan have en række fordele, når han privat skal låne penge til at finansiere sine egne ejendomskøb i de samme banker, som PFA benytter. Eller handler med de samme entreprenører og håndværkere og så videre.

Lovgivningen siger, at bestyrelsen løbende skal holde øje med den slags hos de personer, som bestyrelsen ansætter. Personer ansat direkte af adm. direktør Allan Polack i PFA skal direktionen holde øje med og løbende informere bestyrelsen om.

Men hverken bestyrelsen eller Allan Polack ønsker at svare på spørgsmål over for Økonomisk Ugebrev, selv om direktøren for koncernkommunikation altså siger, at der er ”fuld transparens, adskillelse af interesser og governance”.

Økonomisk Ugebrev har derfor spurgt til forhandlingsprotokol og revisionsprotokol, hvor bestyrelsen skal føre tilsyn med den slags private engagementer. Men så meget transparens var der ikke i PFA i denne uge.

Ugebrevet følger i de kommende uger op med en artikelserie om, hvad finanssektorens topfolk har af private kommercielle engagementer – og potentielle dobbeltroller – ved siden af deres arbejde.              

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank