Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank holdt nynoterede Aquaporin kunstigt oppe, hvad nu?

Morten W. Langer

søndag 08. august 2021 kl. 11:35

Som emissionsbank var det Danske Bank, der havde fået opgaven at stabilisere aktien på det nynoterede vandfilterselskab Aquaporin, hvor Danske Bank selv er storaktionær. Nu er stabiliseringsperioden afsluttet, og banken anvendte hele rammen på opkøb af 377.000 aktier for at holde hånden under aktien. Spørgsmålet er, hvad der nu skal ske?

For Aquaporins gamle og nye aktionærer og emissionsbanken Danske Bank er den foreløbige konklusion nedslående: Selvom Danske Bank har opkøbt næsten 377.000 aktier i Aquaporin, svarende til en købsværdi på knap 60 mio. kr., er det ikke lykkedes at holde aktien i nærheden af emissionskursen.

De nye aktionærer købte aktier i Aquaporin til kurs 173, og aktien nåede aldrig over denne startkurs. Aktuelt ligger aktien i kurs 155, svarende til et fald på 10 procent. I den første måned har Danske Bank været eneste store nettokøber på børsen, mens Nykredit og JP Morgan har været største nettosælgere.

Spørgsmålet er nu, om salgspresset på aktien vil fortsætte, uden at Danske Bank som stabiliseringsagent holder hånden under aktien? Hvis det sker, er risikoen for en stor kursnedtur overhængende. Meget vil imidlertid afhænge af, hvor de nye aktier er blevet placeret – om der er tale om utålmodige private spekulanter, institutionelle investorer eller mere langsigtede investorer, eksempelvis hos Danske Banks private banking-kunder.

Det har hverken før eller efter emissionen været fremme, at danske eller udenlandske institutioner har ytret interesse for Aquaporin-aktien til den aktuelle værdiansættelse. I fortegningen har Spar Nord Bank meldt sig på banen med et mindre tegningsbeløb. Men ellers var der fortrinsvist tale om fortegnere, som allerede var aktionærer i selskabet, og som derfor havde en meget klar interesse i en succesfuld emission.

Eksempelvis fremgår det af prospektet, at selskabets aktiekapital er udvidet med salg af 1,445 mio. nye aktier til en stykpris på 173 kr. svarende til et provenu på 250 mio. kr. Muligvis har selskabets aktionærer og emissionsbanken været bekymret for, at nye eksterne aktionærer ville være påholdende med at deltage i emissionen, fordi fortegningen også omfatter 250 mio. kr., altså lige det beløb, som selskabet skal bruge. I denne fortegning deltager flere eksisterende aktionærer, bl.a. den største aktionær, Goldschmidt Capital.

Når der alligevel har været udbudt offentlige aktier til eksterne aktionærer, skyldes det, at flere af de eksisterende aktionærer har solgt ud af deres private aktier. Danske Bank-ejede Danica, som er storaktionær i selskabet, har reduceret sin ejerandel i Aquaporin fra 1,9 mio. aktier til 1,6 mio. aktier. Overraskende har også Goldschmidt Capital solgt en stor post. Hovedaktionæren deltager altså både som køber og sælger. Ifølge en storaktionærmeddelelse har Goldschmidt nedbragt sin ejerandel fra 3,7 mio. aktier til 2,8 mio. aktier.

Umiddelbart ville det have givet storaktionæren et provenu på godt 150 mio. kr. Men Goldschmidt har også påtaget sig at inddække de stabiliseringsaktier, Danske Bank har opkøbt, hvorved provenuet reduceres til ca. 90 mio. kr.

Solgt med tab
Bundlinjen er, at der er solgt Aquaporin-aktier til eksterne investorer udenfor fortegningen for 250 mio. kr. Og en fjerdedel af dem er tilbagesolgt til Danske Bank med tab indenfor den første måned. Udestående aktier hos eksterne aktionærer er nu på 185 mio. kr., baseret på købsprisen på kurs 173. Da kurstabet aktuelt er 10 procent, er den potentielle børsværdi 170 mio. kr. I forhold til den aktuelle børsværdi på 1,57 mia. kr. svarer det til en ejerandel på 11 procent af selskabet.

Danske Bank-koncernen har ikke købt aktier i Aquaporin ud over dem Danica ejer, oplyser banken. Og det skulle være begrundelsen for, at der alene er udsendt en storaktionærmeddelelse gældende for Danica og ikke for hele Danske Bankkoncernen. Efter det oplyste har banken altså ikke puttet Aquaporin-aktier ned i investeringsforeningen Danske Invest.

Vi bemærker, at Aquaporin for nylig oplyste, at selskabet havde fået en ”markant ordre”, ”a significant order” på 2500 vandfilteranlæg fra en tyrkisk kunde. Vi har fået bekræftet fra selskabet, at det drejer sig om dette anlæg, hvor dækningsbidraget skønsmæssigt er 2000 kr. per styk, svarende til en omsætning på 5 mio. kr. I Økonomisk Ugebrevs kursmål fastholder vi en fair pris på 85.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank