Stærke signaler i markedsudviklingen i denne uge: Vi er blevet ret overraskede over, hvor svagt aktiemarkedet har været i denne uge. Vi havde faktisk forventet en betydeligt stærkere positiv korrektion, før den generelle aktienedtur fortsatte. Torsdag tog både amerikanske og europæiske aktier et spring frem, som kunne havde været starten på en stærkere positiv korrektion. Men den fes ud næsten før den var kommet i gang. DAX Future blev brutalt afvist ved 10.400 og sendt hele 4 % ned fredag, til lige omkring det vigtige pejlemærke i 10.000, hvor markedet lukkede fredag. Det siger noget om den ekstreme svaghed i markedet og det underliggende sælgerpres ved kun mindre stigninger. På den korte bane er det meget vanskeligt at sige noget entydigt om retningen. Den første indskydelse er, at fredag lagde grunden til en ny dramatisk nedtur på aktiemarkederne de kommende uger. Men kun en ting er sikkert: det bliver uhyggeligt spændende at følge.
Hvor skal aktiemarkederne hen på den lange bane? Mens vi er lidt usikre på den kortsigtede retning på aktiemarkederne, er vores syn på den langsigtede udvikling meget mur og nagelfast: Aktiemarkederne har nu bekræftet en langsigtet vendingsfase, og de kommende 3-6 måneder kommer vi til at køre nedad i zig zag bevægelser. Vi har i denne udgave en større analyse af aktiestrategi omkring den langsigtede udvikling. Analysen ”10 gode grunde til at aktiemarkederne skal ned” gennemgår en stribe indikatorer for både markedsstemning, makroøkonomi og andre aktivmarkeder som olie, råvarer og erhvervsobligationer. Stadig flere signaler peger nedad, og alene den seneste uge er der kommet mange flere signaler til.
Handel med danske aktier i august: Udlandet solgte for 8 mia. kr., og danske mænd over 60 år storindkøbte. Det samme gjorde virksomheder med egenopkøbsprogrammer. Danske kvinder var meget tilbageholdende. Bankerne var slet ikke nettokøbere, selvom bankøkonomer og bankaktiestrateger forsøger at overbevise offentligheden om, at der kun er tale om, at der er tale om kortsigtet pres fra tynd sommerhandel og spekulanters driven gæk med markedet. I de seneste offentliggjorte data er der således mange interessante budskaber. Vi lægger meget vægt på, hvad de store udenlandske finanshuse gør, fordi de som regel ”får ret.” Det er også tankevækkende, at den officielle statistik viser, at danske finansvirksomheder overhovedet ikke nettokøbte danske aktier til sig selv. Hvis det står til troende, at bankerne og deres dygtige folk mener, at der er tale om en kortsigtet aktienedtur, hvorfor køber de så ikke op med arme og ben? Mærkeligt. Eller måske er forklaringen, at de i virkeligheden også ser stor risiko for et langsigtet bear marked.
De fleste C20 aktier har klaret sig godt: Under de seneste to ugers tumult på aktiemarkederne har flere af de store C20 aktier faktisk klaret sig ganske godt. Blandt andet ISS (som kom med et overraskende godt regnskab), Vestas, Novozymes, Chr. Hansen og Pandora har præsteret kursmæssige plusser. I den anden ende af skalaen er der også aktier, som har klaret sig mindre godt. Blandt andet FLSmidth og A.P. Møller, som begge hører til de mere konjunkturfølsomme C20 aktier. Den overordnede gode historie afspejler, at der blandt C20 selskaberne er mange rigtig stærke kort, som også under en global økonomisk opbremsning vil klare sig pænt. Til gengæld er der også flere af aktierne, som er meget højt prissat, og som vil blive ramt hvis de professionelle investorer generelt skruer meget mere ned for deres risikovillighed. Der er vi ikke nået til endnu. I første omfang ser vi især de konjunkturfølsomme aktier blive ramt.
Udlandet fortsætter med at nettosælge i danske aktier, men i et lavere tempo: Vi har flere gange påpeget, at de danske akter kunne blive drevet meget mere ned, hvis de udenlandske investorer fortsætter deres store nettosalg af danske aktier. Alene de seneste to måneder handler det om et nettosalg for 15 mia. kr. Den gode nyhed er, at de udenlandske investorer faktisk var små nettokøbere i starten af den forgangne uge, mens de igen var nettosælgere torsdag og fredag. Men der er slet ikke samme panik på som for 2-3 uger siden. Det tolker vi som en indikation på, at udlandet har et rimeligt positivt syn på de fleste danske aktier. Se opgørelsen på de sidste sider i AktieUgebrevet om udlandets nettosalg seneste uge og seneste måned fordelt på navngivne aktier.