Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Professor: Interessekonflikter reguleret, men lov uden effekt

Carsten Vitoft

tirsdag 17. august 2021 kl. 19:00

Artikelserie om interessekonflikter i den finansielle sektor: Økonomisk Ugebrev har forelagt eksemplerne på dobbeltroller i pensionssektoren for professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, som skarpt tager afstand fra den aktuelle praksis. De beskrevne forhold rummer en lang række interessekonflikter, og området er reguleret. Men loven er uden effekt, siger professoren og tilføjer, at bestyrelserne i pensionsselskaberne snorksover.

Om selskabernes praksis med at tillade de beskrevne dobbeltroller siger Carsten Tanggaard: ”Jeg kan allerede nu høre jammeren fra selskaberne. Jamen, det er nødvendigt for, at vi kan hyre de bedste medarbejdere. Det argument er vås. Ledende medarbejdere med interessekonflikter må placere deres investeringer hos en kapitalforvalter. Kan de ikke besætte stillingerne på de vilkår, må de byde op i løn, så selskabets omkostninger bliver synlige. Eller de må lede efter nogle medarbejdere med mere moral,” siger han.

Finanstilsynets fokus
Omkring dobbeltrollerne siger han videre: ”Det er tilsyneladende særlig slemt i pensionsselskaberne. Det viser de mange sager, som Ugebrevet har afdækket. Jeg tror trods alt ikke, at disse excesser finder sted i pengeinstitutterne. Er det fordi Finanstilsynet er så fokuseret på at sikre, at bankerne ikke går ned? Mens pensionsselskaber jo ikke kan gå ned, fordi risikoen er privatiseret. Det er jo bare nogle medlemmer, der ser deres opsparing fordampe i interessekonflikter,” siger Carsten Tanggaard, der ser mange typer af problematiske interessekonflikter med topcheferne private aktiviteter:

”Der er ingen ende på de situationer, hvor en sådan medarbejder ender i en uløselig interessekonflikt. Bestyrelserne i de selskaber må simpelthen snorksove eller være ligeglade eller selv have interessekonflikter. Eller er det bare endnu et udtryk for den finansielle sektors velkendte jerngreb om det politiske system og Finanstilsynet. Det forekommer mig, at ordet interessekonflikt simpelthen ikke eksisterer i den finansielle sektors begrebsverden.”

”Hensynet til interessekonflikter i forhold til selskabet indgår også. Men det ser ud til, at bestemmelserne er helt uden effekt. I det mindste er det den tanke man får, når man hører om ledende medarbejdere i PFA og AP, der deltager i investeringsaktiviteter, der nærmest er identiske med aktiviteterne, de arbejder med i selskabet,” siger professor Carsten Tanggaard.

Hvis en ejendomsudvikler f.eks. meget gerne vil have PFA med på et helt nyt ejendomsmilliardprojekt, kunne det måske være fristende at tilbyde ejendomsdirektør Michael Bruhn privat at være med på andre gode ejendomsprojekter hos den samme ejendomsudvikler, hvor det er svært at komme med som privatperson. Og det kunne måske også være svært for Michael Bruhn at sige nej til sådan et tilbud.

Heraf interessekonflikterne. Og heraf spørgsmål om, hvordan PFA tjekker alle disse ting.

Branchen: Vi har styr på det
Michael Bruhn er endda ikke den eneste i PFA, der driver den slags forretninger ved siden af sit arbejde. En anden er direktør Morten Bruun Steiner, der styrer koncernens data og it. Han driver også privat ejendomsselskab ved siden af sit arbejde. Han ejer bl.a. en ejendom på Frederiksberg i et selskab, hvor værdierne er 14 mio. kr.

”I overensstemmelse med den finansielle lovgivning har bestyrelsen i PFA udstedt en interessekonfliktpolitik. Dertil er der et forbud mod visse eksponeringer mellem PFA og virksomheder ejet eller ledet af direktørgruppen. Der føres løbende kontrol med overholdelsen af interessekonfliktpolitikken og retningslinjerne, og bestyrelsen orienteres om efterlevelsen heraf, ligesom bestyrelsen løbende orienteres om, hvilke ledelseshverv og kapitalandele direktørgruppen har/ejer,” lyder det fra PFA’s presseafdeling

Spørgsmålet er også, om danskerne ikke har krav på den fulde opmærksomhed fra direktører, som forvalter deres pensionsmidler og får en millionløb for denne opgave. 

Dernæst kan man spørge, hvem der tjekker, om nogle af disse direktører indimellem handler ejendomme eller andre aktiver med det pensionsselskab, de er sat til at styre. Det er den mest åbenlyse interessekonflikt. Men man kan også spørge, om de også privat handler med de samme banker, realkreditselskaber, entreprenører, ejendomsudviklere og håndværkere, som de gør, når de er på arbejde i PFA eller AP Pension.

Mon banken eller disse andre aktører tør sige nej til Michael Bruhn i privat regi, hvis det kan koste alt arbejdet for PFA?

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank