Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde udkonkurrerer industrikøbere

Carsten Steno

tirsdag 17. august 2021 kl. 7:00

Kapitalfonde udkonkurrerer i stigende grad industrielle købere. Den lave rente gør det nemmere for kapitalfondene at regne en handel hjem, og kravet om globalisering af virksomhederne favoriserer ekspansionsvante kapitalfonde på bekostning af de mere driftsorienterede industrielle købere, skriver fagredaktør Carsten Steno om den forstærkede tendens.

Stadigt flere af de største virksomhedshandler i Danmark foregår nu mellem kapitalfonde indbyrdes. I første halvår 2021 er eksempelvis Molslinjen solgt af den mellemstore kapitalfond Polaris til den store svenske børsnoterede kapitalfond EQT. Og byggemarkedskæden Stark er af den amerikanske kapitalfond Lone Star solgt til britiske CVC.

Tendensen er forstærket over sommeren, hvor Polaris efter tre års ejerskab har solgt it-konsulent-firmaet Prodata til en anden dansk kapitalfond, nemlig Axcel. Ligeledes har den mellemstore kapitalfond Blue Equity solgt Bramidan, producent af affaldsbehandlingsanlæg, til Zefyr Invest, et kapitalfondslignende investeringsfællesskab af jyske rigmænd.

Fart på globaliseringen
I statistikken sker flertallet af handler med kapitalfondsejede porteføljevirksomheder stadig med industrielle købere som de dominerende. Men tendenser i tiden favoriserer nu i højere handler mellem kapitalfonde indbyrdes.

Robert Spliid, der har skrevet en bog om kapitalfonde, peger på, at det lave renteniveau gør det nemmere for kapitalfonde at regne en handel hjem, fordi handlerne typisk finansieres med lånte penge, hvor de industrielle købere i højere grad bruger egne midler, som investorerne og ejerne har et højere afkastkrav til.

Dertil kommer, at globaliseringen, trods politisk modvind, stigende handelshindringer og corona-benspænd for den internationale logistik, stadig kører for fuld udblæsning på virksomhedsplan. Den trend søger stadig flere danske firmaer at udnytte, og det skaber nye business-cases, som kapitalfondene hele tiden leder efter.

Danske virksomheder, der er købt første gang af en kapitalfond, har typisk en business case, hvor konsolidering af en branche eller begyndende internationalisering er drivkraften i den værdiskabelse, som kapitalfonde går efter. Men efterhånden som virksomhederne vokser, bliver global tilstedeværelse på markederne et must.

Det gælder specifikt inden for it. Polaris-salget af Prodata er et godt eksempel. Under det treårige Polaris-ejerskab er en række mindre konsulent-firmaer købt op – dels i Danmark, dels i Sverige. Under det nye Axcel-ejerskab er opgaven at gøre Prodata til et europæisk it-konsulenthus.

Men tendensen gælder ikke blot indenfor it. Da Polaris købte Molslinjen og afnoterede virksomheden, var formålet at skabe et stort dansk færgeselskab. Det lykkedes. Under EQT, som erhvervede Molslinjen i foråret, er formålet at gøre Molslinjen til et europæisk færgeselskab.

”Vi ser, at kapitalfondsejede porteføljevirksomheder stadigt har et udviklingspotentiale størrelsesmæssigt, geografisk og/eller produktmæssigt, hvor investeringsorienterede kapitalfonde har større kompetencer end mere driftsorienterede industrivirksomheder,” forklarer Robert Spliid.

De kapitalstærke har en fordel
Sommeren over har der også været stor aktivitet i de kapitalfondsejede porteføljeselskaber, der satser på buy and build-strategien, hvor formålet er at konsolidere en branche.

”Det ligger i tiden efter corona at sætte turbo på konsolideringsprocesser og udnytte de muligheder, som kapitalstærke selskaber har, fordi de har let ved at rejse penge,” siger M&A-specialisten Frederik Aakard.

Sommerens M&A-aktivitet i kapitalfondsregi giver også anledning til endnu nogle observationer:

1) Stadigt flere fokuserer på servicebrancherne. Axcels køb af en kæde af dyrlæge-klinikker er et eksempel. Her er der et godt cashflow, som er uafhængigt af konjunkturerne, og der er store muligheder for konsolidering.

2) Der er stadig lig i lasten, som fondene slæber rundt på. F.eks. Bonbon-land, som koster de hollandske ejere dyrt. Corona spiller lidt ind, men det er en case, som også før coronaen har haft problemer. Tilsvarende har Industri Kapital tabt store penge på Claus Meyers catering-virksomhed.

3) Hvis man har råd til at vente længe nok med at sælge kan det godt betale sig – Catacaps salg af CASA til en tysk ejendomsfond dokumenterer det. CASA er Catacaps første exit, siden fonden blev stiftet i 2013.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank