Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Interessekonflikter hæmmer pensionskassers investeringer

Carsten Vitoft

onsdag 25. august 2021 kl. 7:00

Ny kras kritik af pensionsbranchens alternativer

Flere af landets største pensionskasser siger muligvis nej til gode investeringer, fordi de har tilladt deres egne direktører at investere private millionbeløb i bl.a. ejendomme. Medlemmernes pensioner risikerer at havne i anden række for at undgå interessekonflikter.

Industriens Pension erkender nu ligeud, at direktørers private investeringer er et problem for pensionskassens investeringer, og at man hverken kan eller vil samarbejde med de aktører på ejendomsmarkedet, som direktørerne har privatøkonomiske interesser i.

Det sker efter, at Økonomisk Ugebrev har afsløret pensionskassens direktør Søren Tang Kristensen i netop at have privatøkonomiske ejerinteresser i ejendomsdevelopere, som pensionskassen kunne tænkes at handle med om store danske ejendomsprojekter.

Ingen nye investeringer
”Søren Tang Kristensens private investeringer ligger tilbage i tid og blev godkendt af direktionen i forbindelse med hans ansættelse. Han må i sin rolle som ejendomsdirektør ikke foretage nye private investeringer i ejendomsprojekter. Han må således ikke investere med partnere, som også samarbejder med Industriens Pension,” siger selskabets pressechef Laurits Harmer Lassen.

Sammen med en håndfuld hovedrige private investorer ejer Søren Tang Kristensen en god bid af det private ejendomsinvesteringsselskab Property KBH med værdier for godt 44 mio. kr. Men mere interessant er hans håndfuld af partnere, der samtidig driver flere store ejendomsdeveloperselskaber i Midtjylland. Og det udelukker dermed Industriens Pension fra at gøre handler med midtjydernes ejendomsselskaber.

”Industriens Pension og Søren Tang Kristensen som privatperson kan naturligvis ikke have interesser i de samme selskaber. Det er en følge af vores regelsæt på området. Industriens Pension har aldrig haft et samarbejde med de nævnte selskaber,” svarer Laurits Lassen.

Der er tale om flere private ejerskaber i et lidt snørklet netværk af selskaber, hvor Søren Tang Kristensen har ejerandele, og hvor der også er varierende stemmeretter. Så det lader sig ikke præcist opgøre, hvor store værdier der er tale om, eller hvor stor en indflydelse Søren Tang Kristensen reelt har i selskaberne.

Ud over Property KBH er der også to selskaber ved navnet Malpave og Malpave Virum. Hans selskaber deler bl.a. ejerskabet med ejendomsdeveloperen REKA Gruppen, hvor han ligesom Property KBH ejer 33 til 50 pct. Dertil er der også krydsejerskaber til endnu større ejendomsinvestorer i West Coast-selskaber, der ejer og har ejet ejendomme for 500 mio. kr. i København.

Men det hele er godkendt af den øverste ledelse, da Søren Tang Kristensen blev ansat i Industriens Pension i 2019.

”Der gælder et særligt regelsæt og spekulationsforbud for ansatte i investeringsafdelingen, der sikrer, at der ikke opstår interessekonflikter i forhold til de investeringer, der arbejdes med i jobbet. Direktionen forholder sig til eventuelle private investeringer og interessekonflikter, hvilket også er sket i forbindelse med ansættelsen af Søren Tang Kristensen,” forklarer Laurits Lassen.

Det bliver dog lidt mere krydret, da Søren Tang Kristensen også sidder i en række bestyrelser på vegne af Industriens Pension – bl.a. i ejendomsprojekter med andre pensionsselskaber som PFA og Velliv. Her er spørgsmålet så, om også disse fælles projekter bliver påvirket af Søren Tang Kristensens private investeringer.

Flere eksempler
Det svarer Industriens Pension ikke direkte på. De svarer heller ikke på, hvor udbredte disse privatøkonomiske investeringer er i pensionskassen.

Den tidligere investeringschef Karsten Kjeldsen havde også, ved siden af sit job, en række private investeringer i solcelleanlæg og vindmøller. Han er i dag øverste direktør i Lærernes Pension og oplyser, at alt dette i dag er solgt.

I Pædagogernes Pensionskasse har den ansvarshavende aktuar Frank Cederbye et investeringsselskab ved siden af sit job i aktuarafdelingen i PBU. Der drives dog streng kontrol, og størstedelen af de 2 mio. kr. i selskabet står i dag i kontanter, oplyser pensionskassen.

I P+ har en tidligere chef for ejendomsprojekter også drevet det private investeringsselskab JoLeMa med en balance på 10 mio.kr. i investeringsejendomme. Her oplyser P+, at der er fuld transparens, men at man ikke kommenterer på personsager.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank