Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ørsted: Halvåret viser risikoen ved de store planer

Morten Sørensen

mandag 23. august 2021 kl. 7:00

Ørsted overvinder modstand, mens to andre falder

Ørsted bevæger sig foreløbig modsat af de mål, som koncernen satte i sin opdaterede strategi fra foråret. Markedets meget høje vurdering af selskabet er nu i høj grad betinget af, at CEO Mads Nipper og hans hold kan vinde mange auktioner over nye offshore vindparker og gennemføre en gigantisk investeringsplan uden større fejl eller forstyrrelser. De seneste måneder har demonstreret, at det er en udfordrende opgave, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Ét er at lægge en plan, noget andet er at få den til at fungere. Og det ved Ørsteds ledelse med Mads Nipper i spidsen. De første seks måneder af 2021 har demonstreret, hvordan uventede begivenheder kan ramme indtjeningen, og hvordan konkurrencen på kort tid kan blive mere intens.

Ørsteds strategi fra foråret indebærer, at koncernen fra 2020 til 2027 skal løfte sin EBITDA-indtjening fra driften af onshore og offshore aktiver med gennemsnitligt 12 procent om året. Især offshore skal drive væksten.

Men halvårsmeddelelsen nedjusterer nu den forventede offshore-indtjening i 2021 fra ”lavere” til ”meget lavere” end i 2020. Samtidig blev forventningen til investeringerne i 2021 skruet op fra 32-34 mia. kr. til massive 39-41 mia. kr. – der skal altså tages mere risiko end hidtil forventet.

Der er specifikke forklaringer på det betydelige fald i EBITDA-bidraget fra offshore vindparkerne i 2021: Kabelproblemer og lavere vindhastigheder. Kabelproblemerne er måske et éngangsfænomen, og vindhastigheden bliver formentlig udjævnet over tid. Men disse problemer er vel samtidig netop eksempler på den slags uventede påvirkninger af forskellig art, der altid vil ramme en plan. Og når indtjeningsvæksten falder i det første strategiår, så skærpes vækstkravene til de efterfølgende år, hvis gennemsnittet skal holdes.

Netop udførelsen af investeringsplanerne og den efterfølgende drift skal fungere overbevisende, når man som Ørsted planlægger investeringer på 350 mia. kr. over perioden 2020–2027 – altså gennemsnitligt 50 mia. kr. om året, der overvejende skal investeres offshore.

Investorerne er hidtil i år blevet mere skeptiske overfor Ørsted. Kursen lå i slutningen af denne uge i niveauet 990-1000 – dermed var den faktisk steget lidt i forhold til niveauet lige før udsendelsen af halvårsmeddelelsen, men den lå markant lavere end i januar, hvor kursen nåede 1355. Aktien er stadig ikke billig: Aktien handles til en ganske høj Price/Earning (ud fra det forventede 2021-resultat) på 30-35, pænt over rivalerne.

Ørsted skal vinde mange auktioner
Netop udsigten til, at en meget stærk global udbygning af offshore vindkraft vil gøre koncernen væsentligt større, er en forklaring på den høje vurdering af Ørsted. Flere analytikere hæfter sig ved, at Ørsted-kursen ved en række auktioner i de kommende kvartaler vil blive holdt oppe af, at virksomheden sikrer sig rettighederne til at udvikle stadigt flere offshore vindmølleparker.

Men siden årsskiftet står det klart, at konkurrencen mellem de stadigt flere bydere ved disse auktioner bliver hårdere. I februar markerede olieselskaber som BP og Total sig blandt vinderne af den største auktion i Storbritannien i flere år. De bød priserne op på et niveau hvor mere traditionelle spillere i branchen – som Ørsted – ikke ville være med. Ifølge researchfirmaet Wood Mackenzie vil alene fem store europæiske olieselskaber øge deres investeringer i offshore vindkraft fra omkring nul i 2019 til 8 mia. USD i 2025, og kurven vil fortsætte op. Hertil kommer, hvad andre olieselskaber – for eksempel de amerikanske – vil investere. Chevron har netop investeret i et selskab, der vil deltage i auktioner om ”gigawatt” offshore-projekter.

Spanske Iberdrola, der ligesom Ørsted allerede ejer en del offshore aktiver, påpeger, at høje priser ved auktionerne jo løfter værdien af selskabets eksisterende offshore aktiver – og de nye investorer kan i øvrigt ligesom BASF få brug for erfarne partnere. Men hvis man som Ørsted – og Iberdrola – planlægger at investere i langt mere ny kapacitet, så kan de høje priser også blive et problem.

Ifølge Wood Mackenzie kan den stigende interesse for at bygge offshore vindparker også føre til, at regeringer verden over udbyder endnu flere projekter for at kunne feed the beast – imødekomme den eksploderende interesse fra de store olieselskabers side.

Det er stadig fremtidsmusik. Den umiddelbare fremtid byder på stigende konkurrence om de auktioner over projekter, som Ørsted skal vinde en pæn del af, for at aktiekursen kan holde sig oppe og eventuelt løfte sig.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank