Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Carlsberg: Asien leverer nu over halvdelen af resultatet

Morten Sørensen

mandag 23. august 2021 kl. 7:00

Asiens og især Kinas enorme betydning for Carlsbergs vækst og fremtid blev understreget i første halvår 2021. Asien leverer nu for første gang over halvdelen af hele koncernens resultat, og en meget stor andel kommer fra Kina. Jo stærkere vægtet Carlsberg er mod Kina, des større bliver koncernens vækstpotentiale – men afhængigheden af dette marked indebærer også en strategisk og politisk risiko, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Det er udviklingen i Kina, der bliver afgørende for Carlsbergs fremtid. Det står endnu mere klart, efter at Carlsberg har udsendt en halvårsmeddelelse, hvor den asiatiske forretning for første gang leverer mere end halvdelen af hele koncernens EBIT-driftsresultat.

Det er især Kina, der har skabt hele koncernens overraskende høje organiske omsætningsvækst på 14,2 procent i andet kvartal. Og det er udviklingen i Kina, der ligger bag Carlsbergs opjustering af den forventede vækst i driftsresultatet i 2021 til 8-11 procent fra tidligere 5-10 procent.

Hvor den kinesiske virksomhed før har tjent mindre end de øvrige asiatiske aktiviteter, er det nu Kina, der driver resultatvæksten i verdensdelen, understregede Carlsbergs koncernchef Cees ‘t Hart på en analytikerkonference.

Det kinesiske marked er vokset hurtigt – med gennemsnitligt godt syv procent om året – og står dermed i modsætning til de stagnerende eller faldende europæiske og amerikanske markeder. Normalt vurderer Carlsberg, at koncernen skal være nummer et eller to på et marked for at opnå en god indtjening. Men Kina leverer nu en stigende og forholdsmæssigt stor andel af koncernens indtjening, selvom Carlsberg kun er nummer fire eller fem. Det kinesiske ølmarked er dobbelt så stort som det amerikanske og fem gange så stort som det tyske.

Derfor er en stærk position i Kina blevet vigtig for de store internationale bryggerier. Carlsberg vokser tilsyneladende mindst lige så hurtigt som sine internationale rivaler i Kina. AB Inbev, som er den største af de multinationale ølproducenter i Kina, har i første halvår meldt om en volumenvækst på 22 procent i årets første seks måneder, Heineken melder om en stærk tocifret procentvækst og Carlsberg om en vækst på 23 procent. Carlsberg vurderer at koncernen har øget sin markedsandel i landet.

De høje vækstprocenter skal naturligvis ses på baggrund af et marked, der sidste år blev slået tilbage af Covid-19, men omsætningen på 10,1 mia. kr. i Asien i første halvår ligger også over de 9,8 mia. kr., der sås i første halvår 2019, mens indtjeningen ligger væsentligt over.

Kampen i Kina føres især med premium- og specialøl, som kinesiske forbrugere bliver stadigt mere interesserede i. Carlsberg har særligt udbytte af sit WuSu-brand, som med udgangspunkt i det vestlige Kina trænger ind i storbyerne østpå.

Risici ved Kina-fokus
At Carlsberg bliver stadigt mere eksponeret mod Kina betyder, at hele koncernens vækst- og indtjeningsudsigter bliver bedre, i hvert fald så længe det kinesiske marked er så ekspansivt og lukrativt. Men når vægten lægges så stærkt på et enkelt marked, så kan et tilbageslag i Kina også slå hårdt igennem, hvad enten tilbageslaget er af økonomisk eller politisk karakter.

Carlsberg foretog i 2008 et stort opkøb, især for at få adgang til det russiske marked, der dengang også så ekspansivt og lukrativt ud. Så gik væksten i Rusland overraskende i stå, blandt andet på grund af regeringsindgreb mod alkoholisme, økonomien bremsede op, og det russiske marked blev aldrig, hvad Carlsberg havde håbet.

Historien gentager sig ikke nødvendigvis, og den kinesiske økonomi er mere bredt funderet, end den russiske var. Men den kinesiske regering viger ikke tilbage fra uventede indgreb mod erhvervslivet.

I Carlsbergs kinesiske udgangspunkt, provinsen Xinjiang, er der desuden stærk international kritik af den kinesiske regerings behandling af den oprindelige befolkning. Det indebærer også en vis politisk risiko for internationale virksomheder i området.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank