Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Potentielle interessekonflikter findes også i skadesforsikring

Økonomisk ugebrev

tirsdag 31. august 2021 kl. 7:00

Artikelserie om interessekonflikter i den finansielle sektor: Det er ikke kun i pensionsbranchen, at ledende medarbejdere i eget regi har investeringer, som kan lappe ind over de investeringer, de har ansvaret for i deres daglige arbejde. Skadesforsikringsselskaberne Tryg og Topdanmark tillader det samme i ganske stort omfang. Det er ellers dén branche, der i sin tid gav anledning til, at paragrafferne om interessekonflikter kom ind i den finansielle lovgivning.

Morten Hübbe, topchef i Tryg, har haft et travlt 2021. Han har stået i spidsen for opkøbet af den britiske forsikringskoncern RSA, og efterfølgende frasalget af Codans danske aktiviteter.

Men Hübbe har også haft tid til at pleje sine private investeringer. Han har netop i foråret oprettet tre investeringsselskaber.

Det drejer sig om CGH Invest, Moccau Invest og Gusta Invest med dertil hørende holdingselskaber. Endnu er der ikke aflagt årsrapporter, hvor man kan læse mere om selskaberne indhold og formål. Men det er oplyst i CVR-registret, at selskaberne skal “besidde kapitalandele i helt eller delvist ejede datterselskaber, ejendomsinvestering og enhver hermed beslægtet virksomheder efter ledelsens skøn.”

Blander sig ikke
Der er dermed særdeles vide rammer for, hvad adm. direktør Morten Hübbe privat kan investere i.

”Vi blander os ikke i, hvad topchefen gør privat, så længe han holder sig indenfor rammerne af loven. Og det gør han. Dette er et rent privat anliggende,” lyder det i en mail fra kommunikationsdirektør i Tryg Tanja Frederiksen.

Ugebrevet har spurgt ind til, hvor meget kapital Morten Hübbe skal investere for, og hvad han tænker sig at investere i. Men det svarer Tryg ikke på.

“Svaret er, at vores adm. direktør selvfølgelig overholder alle gældende retningslinjer, og at vores bestyrelse selvfølgelig er informeret og har godkendt det,” lyder det fra Trygs kommunikationschef.

Over de seneste uger har Økonomisk Ugebrev beskrevet, hvordan adskillige direktører og højtstående ledere i pensionsbranchen på en gang varetager kundernes og egne investeringer, således at der er risiko for, at interessekonflikter opstår.

Men faktisk var det i skadesforsikringsbranchen, at de første sager om mulige interessekonflikter opstod, fortæller professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Bestyrelser i finansielle selskaber skal ifølge paragrafferne 77 og 80 i lov om finansiel virksomhed løbende følge og godkende ledende medarbejderes opgaver for andre virksomheder, herunder egne investeringsvirksomheder. Paragrafferne kom til efter, at der havde været opmærksomhed på den navnkundige Codan-direktør Peter Zobels private, spekulative forretninger.

Peter Zobel blev afsløret i med den ene hånd at investere Codans penge i særligt spekulative forretninger på de finansielle markeder, mens han med den anden hånd også havde sine egne penge med på sidelinjen. Det var medierne, der dengang afslørede de spekulative investeringer – ikke Finanstilsynet, der til gengæld fik loven ændret efterfølgende.

Ifølge Ugebrevets oplysninger er det dog ikke noget man tjekker særligt grundigt i Finanstilsynet i dag.

Aktiv investeringschef
Hos Topdanmark har den tidligere investeringschef Lars Thykier i årevis drevet sit eget investeringsimperium ved siden af jobbet som øverste investeringsansvarlige i Topdanmark.

Dette også via en række selskaber – Hedge Invest, ApS KBIL 9 Nr. 616, ABH 135 Aps og Attemosevej Invest, som er den adresse hans investeringsvirksomheder hører hjemme på. I Attemosevej Invest er der aktiver for godt 250 mio. kr., og det ser ud til primært at være investeret i kapitalandele – altså unoterede aktier – og børsnoterede selskaber.

Ugebrevet har spurgt Topdanmark, hvad det mere præcis er, at Lars Thykier ejer, og hvordan Topdanmark har håndteret disse potentielle interessekonflikter. Men det svarer Topdanmark ikke på.

”Svaret på dine spørgsmål er, at Topdanmark overholder lov om finansiel virksomhed, der regulerer dette område. Det betyder, at vi har processer, der sikrer, at bestyrelsen årligt godkender en rapport med information om medarbejderes investeringer og ejerskab af selskaber. Vi vil ikke kommentere på eller fremlægge information om en konkrete medarbejders privatøkonomi,” skriver kommunikationsdirektør Anders Walthersdorf Frederiksen.

Lars Thykier er netop gået på pension efter 35 år I Topdanmark.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank