Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

De store revisionshuse tager flest transaktioner

Morten W. Langer

tirsdag 31. august 2021 kl. 15:00

Deloittes Corporate Finance team er et af de største i Danmark med 70 ansatte. Afdelingen ledes af Sigurd Ersted Jensen og Peter S. Olesen, der i år bl.a. har stået bag følgende transaktioner, typisk i mid-segmentet: Rådgav Alm. Brand ved købet af Codan, Lars Larsen Group ved køb af Sofacompany og VKR ved købet af Arbonias vinduesdivision.

”Vi har set en generelt stor aktivitet på et niveau, som ærligt talt har overrasket os til den positive side. Fra at aktiviteten umiddelbart efter første nedlukning var koncentreret omkring energi, it og healthcare, er det stort set inden for alle brancher og størrelser virksomheder, hvor der har været meget høj aktivitet. Vi er dog overraskede over, at antallet af transaktioner med nødlidende selskaber har været så begrænset, som det har været,” siger Peter S. Olesen.

ØU: Hvordan ser du det generelle M&A -marked aktuelt og de kommende tre-ni måneder?

”Vi ser en fortsat høj aktivitet, om end vi nok ikke kommer til at lave over 30 transaktioner i andet halvår, som vi gjorde i første halvår af 2021. Vi begynder dog at se lidt tilbageholdenhed fra en række kapitalfonde, da de synes, at prisniveauerne er kommet for højt op. På den anden side er der rekordmeget kapital til rådighed i markedet, som forventeligt vil holde hånden under et fortsat højt M&A-aktivitetsniveau,” siger Peter S. Olesen.

PWC var ifølge rådgivernes egne indrapporteringer til Mergermarket største danske M&A-rådgiver sidste år med 22 transaktioner. Se også tabel. På grund af uklarheder om, hvad der tæller med hos Mergermarket, har vi også givet den enkelte rådgiver mulighed for selv at oplyse antal transaktioner, hvor eksempelvis kapitalfremskaffelse eller gældsfremskaffelse, eksempelvis i form af udstedelse af erhvervsobligationer, også kan indgå. Opgørelsen fra Mergermarket har også den svaghed, at der ofte ikke oplyses transaktionsbeløb for de enkelte transaktioner.

Fra PwC oplyser Michael Eriksen, at ”nogle af vores største transaktioner i år på sell-side er salget af CASA, Godt Smil og CM Biomass. På buy-side er det APMH’s køb af Nissens og Axcels køb af ProData.” Videre siger han, at ”2020 og 2021 har været et bedre M&A-marked end frygtet. Vi forventer et fortsat positivt marked. Vores transaktionsomfang er uændret højt.”

Ifølge Mergermarket er EY blandt de største sammen med Deloitte og PwC: Største rådgivningstransaktioner sidste år var salget af Fundconnect til FE Fundinfo, salg af Languagewire til Bridgepoint og salget af Cryptomathic til Riverside.

Fra EY siger Peter Vejlgaard, at ”da COVID-19 brød ud, så vi, at mange M&A-processer blev sat på pause, specielt på grund af usikkerhed hos køberne. M&A-markedet leverede dog et stærkt comeback senere på året, hvilket i høj grad var drevet af transaktioner med et stærkt strategisk rationale, som kunne være med til at skabe synergier for køber. Derudover har vi i højere grad set interesse i virksomheder, der har en større sikkerhed i deres fremtidige omsætning/indtjening, hvilket er med til at minimere risikoen for køber.”

ØU: Hvordan ser du det generelle M&A-marked aktuelt og de kommende tre-ni måneder?

”Vi er meget positive på M&A-markedet i de kommende måneder. Mange virksomheder har fokus på vækst og internationalisering, og kapitalfondene har aldrig haft et større kapitaltilsagn end på nuværende tidspunkt. Dette har være med til at drive priserne op på M&A-transaktioner, hvilket også vil være en drivkraft for aktiviteten fremadrettet.”

Har I i dag flere eller færre igangværende transaktioner end for et år siden? Hvilke typer af transaktioner er der typisk tale om?

”Vi har på nuværende tidspunkt flere igangværende transaktioner sammenlignet med for et år siden. Det spænder dog over flere forskellige størrelser og industrier, hvorfor det er svært at tale om én bestemt type transaktioner. Der har dog været en overvægt af interesse i tech og tech-enabled virksomheder, hvilket også kan ses i vores pipeline.”

Om M&A-aktiviteten i SMV-segmentet siger Peter Vejlgaard: ”Vi har oplevet meget få SMV-virksomheder, der vælger at sælge på grund af presset økonomi. Generelt har de virksomheder, vi arbejder med, oplevet stærk historisk vækst i både omsætning og indtjening. Disse ejere går derfor typisk i markedet for at finde en partner, der kan hjælpe dem med at tage deres virksomhed til det næste niveau.”

Hos KPMG Corporate Finance har Jan Hove så travlt, at han ikke har tid til at svare grundigt på vores spørgsmål. Men konsulenthuset skriver i regnskabet for 2020:

”Our real estate deal team has been busier than ever before, advising clients such as NREP and Midstar through real estate deals with a combined transaction value of close to DKK 15 billion. In other sectors during the year, we acted as advisers for clients such as Maersk Group, Danfoss as well as many private equity funds. Among other noteworthy transactions, we advised Gro Capital with the acquisition of the software company Queue-it, Marlin Equity with the acquisition of cloud-based cybersecurity company Heimdal Security as well as Maersk Group with the acquisition of the distribution and warehousing company Performance Team at a transaction value of USD 454 million.”

Jan Hove siger, at der er betydeligt flere transaktioner i dag end for et år siden: ”Som vigtigste drivkræfter ser vi nu industrielle køberes ønsker om vækst, nye produkter og øget konsolidering i udvalgte brancher. Der er betydelig ledig kapital hos både industrielle og finansielle købere, typisk PE-fonde. Vi forventer, at M&A-markedet vil vise fortsat vækst de næste seks-ni måneder.”

MWL


Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank