Engang var der noget, der hed Dansk Arbejdsmandsforbund. Det skiftede navn til Specialarbejderforbundet i Danmark for at markere, at medlemmerne ikke bare var en del af en restgruppe, man kunne sætte til hvad som helst. Hver især besad de specialiserede stillinger, selv om de måske ikke havde nogen uddannelse.
Denne subtile pointe gled ud igen, da specialarbejderne i 2005 fusionerede deres fagforbund med Kvindeligt Arbejderforbund og tog det intetsigende navn 3F.
Måske ville det være mest pædagogisk, hvis forbundet, nu med både mænd og kvinder i medlemskredsen, igen tog det med specialarbejdet med i navnet. I hvert fald synes det at være glemt, at medlemmerne faktisk besidder kompetencer og bestrider jobs, som man ikke bare kan sætte hvem som helst til. Denne glemsomhed rækker helt op i regeringstoppen, hvor man ellers betegner sig som ”arbejderister”.
Regeringens vigtigste reformtiltag er funderet i en forargelse over, at akademikere er for fine til at tage job inden for f.eks. rengøring. Det er en forargelse, mange medier har givet medløb, men både politikerne og journalisterne afslører dermed, at de aldrig har haft nogen interesse for, hvilke vilkår rengøringsassistenten, som de møder på vej ud ad døren om morgenen, arbejder under.
Professionel rengøring er ikke som at støvsuge derhjemme. Det skal gå stærkt. Meget stærkt endda. Det er ikke noget, man bare lige gør. Man skal have hænderne skruet rigtigt på, man skal have træning, og oven i det skal man have erfaring, før man er fuldt effektiv.
Under sygeplejerskernes strejke har vi set, hvor meget de forskellige faggrupper kan tale forbi hinanden. Trods al retorikken om sammenhold og fællesskab viser man ikke hinanden meget interesse i dagligdagen. I det lys er det nogle positive diskussioner, der kommer ud af den aktuelle reformdagsorden. Her er nogle eksempler fra ugens medier på, at man løfter hovedet og ser på, hvordan ”de andre” lever:
Børsen har hidkaldt en førende headhunter til at fortælle, at virksomhederne er varsomme med at ansætte nyuddannede akademikere i ufaglærte jobs. Det kunne man tro var indlysende. Men det er det åbenlyst ikke, i hvert fald ikke på Christiansborgs gange, så historien er relevant.
TV2 har talt med tre af de akademikere, der bliver ramt af den lavere dimmitendsats. To af dem er stærkt kritiske over for statsministerens bemærkning om, at det ikke er alt arbejde, der er drevet af lyst. Netop de to kunne så måske godt trænge til nogle måneders arbejde på et betongulv. Gennem alle tider har mennesker primært arbejdet for at tjene til livets opretholdelse, og sådan er det også for de fleste i nutiden. De unge akademikere vil naturligvis gerne have et arbejde, der også er sjovt og spændende. Men de bør også forstå, hvor privilegerede de er, når de overhovedet har den mulighed.
Berlingske fortæller, at almindelige briter er begejstrede for tanken bag den nye ”arbejdslogik”, regeringen har introduceret. Indvandrere uden en bestået prøve i dansk, skal arbejde, f.eks. med at samle cigaretskodder op, i 37 timer om ugen, for at få adgang til kontanthjælp og andre velfærdsydelser. At man på den måde bruger arbejde som straf er næppe i overensstemmelse med de konventioner om tvangsarbejde, som Danmark har undertegnet. Men de konventioner er alligevel gamle, og vi taler aldrig om dem, så pyt.
Berlingske sætter også fokus på, at en del af regeringens pakke er at bekæmpe ”falske selvstændige”, altså dem, som f.eks. bringer varer ud for Wolt og Nemlig.com. Den sag kan der godt graves dybere i, for der har bredt sig en myte om, at disse ansatte generelt har dårlige vilkår. Det er ikke tilfældet, selv om de selvfølgelig, som alle andre på de facto resultatløn, tjener relativt lidt i stille perioder. Det er en fair konklusion, at regeringen her prioriterer vennerne i fagbevægelsen og rød blok over saglige hensyn.
Også et andet punkt i reformpakken, som alle har nævnt, men som ikke har fået meget plads i debatten, fremstår usagligt – nemlig at dagpengene for de første tre måneders ledighed bliver hævet. Her er man ude i ren fordelingspolitik, for punktet må forudsætte, at ledigheden ikke varer meget længere end de tre måneder, og at de berørte altså ikke har det store økonomiske problem. Så hvorfor give dem mere?
Under finanskrisen, og senest under coronakrisen, har vi set, at langt de fleste i dag kan absorbere ganske store stød i deres indkomst, så længe disse stød er midlertidige. F.eks. giver realkreditinstitutterne henstand til mange hen over perioder med ledighed.
Men tillykke til de kortvarigt ledige, som nu får lidt mere. Deres situation forstår vi. Det ligger tungere med rengøringsassistenterne og indvandrere med ringe danskkundskaber. De er ”de andre” i samfundet.
Sten Thorup Kristensen