Med en ny vækststrategi vil Pandoras CEO Alexander Lacik skabe den stabilitet i indtjeningsvæksten, som har manglet i smykkekoncernen med de seneste års stærkt svingende resultater. Pandora skal i 2023 nå en omsætning på 25-26 mia. kr. og vil dermed bryde op gennem de 22-23 mia. kr., som også i gode år har været grænsen for smykkekoncernen. Overskudgraden skal følge med op, selv om den ikke vil nå de fantastiske niveauer i 2016-17. Der skal investeres milliarder i ny kapacitet og hundreder af nye forretninger i især Kina og USA, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen på baggrund af den seneste kapitalmarkedsdag.
Pandoras CEO Alexander Lacik står overfor endnu en stor ambitiøs og udfordrende opgave, efter at smykkekoncernen i år er kommet succesfuldt ud af de seneste års turn around. Pandora vil de kommende år satse et milliardbeløb på at finde en vej til mere stabil vækst og konstant høj indtjening. Det budskab bliver modtaget med tilfredshed, om end ikke med eufori, da forventningerne i forvejen var høje. Den nye vækstplan Phoenix blev præsenteret på selskabets kapitalmarkedsdag forleden.
Aktiekursen steg umiddelbart fra 801 til 855 eller med 6,8 procent, men den blev dog samme dag også understøttet af en meddelelse om, at selskabet øger sit program for tilbagekøb af aktier betragteligt – med hele 3 mia. kr. til 3,5 mia. kr., der skal købes inden 4. februar 2022, og hvoraf kun aktier for cirka 200 mio. kr. var købt tirsdag.
Mange analytikeres positive anbefalinger er præget af tro på, at Alexander Lacik foreløbig ser ud til at løse den opgave, der har været central for flere topchefer i Pandora: At få skabt et drifts- og produktmæssigt grundlag for en mere stabil udvikling, i stedet for den turbulens, som har præget virksomheden de seneste fem år.
Over de seneste fem år er driftsresultatet dykket fra 7,8 mia. kr. i 2017 til 3,8 mia. kr. i 2019 og 2,7 mia. kr. i 2020. Men i første halvår 2021 er det gået flot fremad igen. Udsigterne for i år blev opjusteret i halvårsmeddelelsen, og nu guides der et driftsresultat på 5,1-5,4 mia. kr. i takt med, at omsætningen når tilbage på 2019-niveuaet på 22 mia. kr. eller lidt mere.
Tallene viser altså en klar turnaround, og egentlig på et højt niveau i forhold til konkurrenterne. Konkurrenten Signet er også kommet stærkt tilbage i første halvår, men den amerikanske smykkeproducent opviser en langt lavere overskudsgrad end Pandora.
Der er stadig åbne spørgsmål: Er de fine tal for første halvår 2021 udtryk for, at Pandora blot bouncer tilbage til cirka omsætningsniveauet fra 2019, og er indtjeningen især blevet løftet af en hård sparekampagne?
Kan Pandora løfte omsætningen yderligere op fra de 22-23 mia. kr., som selskabet aldrig har været over og holde en høj overskudsgrad i takt med, at der investeres store beløb i at skabe mere omsætning?
Det kan selskabet godt, ifølge Alexander Lacik. Ifølge planen skal omsætningen løftes til 24,8–26,2 mia. kr. i 2023, og overskudsgraden skal øges til 25-27 procent. Tallene indebærer en organisk vækstrate på 5-7 procent i de kommende par år, altså mere end de 4 procent markedet på forhånd havde ventet, og den varslede overskudsgrad overgår også de forventede cirka 25 procent.
Vækstplanen er ambitiøs. Pandora-mærket trænger bedre igennem hos generation Z og hos millennials. Virksomheden vil investere cirka en milliard kroner i at øge sin produktionskapacitet med 60 procent eller 80 mio. smykker om året.
Og så skal der ske noget i Kina, som Økonomisk Ugebrev tidligere har identificeret som det for tiden mest usikre marked for Pandora. Pandora vil tredoble omsætningen i forhold til 2019 i Kina. Men også i USA skal der fart på, og her skal omsætningen fordobles. Nu går Pandora efter at blive ”the largest and most desirable brand in the affordable jewellery market”. Det kan man se som en klar udfordring til ikke mindst Signet, som stadig har den største omsætning.
Der skal satses på en endnu mere digital fremtid. Allerede i dag sker 75 procent af omsætningen direkte til kunderne i fysiske butikker, og bedre udnyttelse af kundedata skal forstærke fremtidens vækst. Pandora vil åbne 100-150 ny konceptforretninger, hovedsageligt i Kina og USA frem mod 2023. Disse markeder betegnes som underpenetrated. Det vil alene betyde en omsætningsvækst på 1-2 procent om året i hele gruppen, vurderer Pandora.
Aktuel kurs: 814,00
Kursmål (6 mdr.): 855,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.