Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tophistorie: Stort udbytte fra BankNordik

Steen Albrechtsen

mandag 06. marts 2017 kl. 11:45

BankNordik krydrede sit årsregnskab 2016 med et længe ventet ekstraordinært udbytte. Til gengæld varslede banken også, at udlodningen på kort sigt måske kan komme under pres. Ikke fordi bankens resultat er svindende, men som følge af nye regulatoriske krav, der forventes afklaret i løbet af 2017.

2016-regnskabet var overordnet pænt med en basisindtjening på 179 mio. kr. – helt i toppen af det reviderede interval på 165-180 mio. kr, som blev meldt ud den 27. december 2016 i forbindelse med nedjusteringen efter stormen på Færøerne, der kostede en del for det færøske forsikringsselskab Trygd. Trygd er en integreret del af forretningen, og måtte realisere et underskud på 15 mio. kr. i 4. kvartal. Årsresultatet for Trygd gik i nul ovenpå de 3 meget flotte kvartaler i 2016. Derudover markerede 2016 afslutningen på salget af de islandske forsikringsaktiviteter og en stor afvikling af den danske erhvervsforretning.

Krav til BankNordik som systemisk vigtig bank

Årsregnskabet bød endelig på nyt om det forsinkede ekstraordinære udbytte, som har været på tegnebrædtet siden BankNordik solgte islandske Vördur og begyndte afviklingen af den danske erhvervsforretning. Det bliver nu realiseret på et lavere niveau end de oprindeligt ventede 30 kr. per aktie, heraf ca. 10 kr. fra Vørdur og ca. 20 kr. fra afviklingen af den danske erhvervsforretning. Det ekstraordinære udbytte skæres ned til 24 kr. per aktie og bliver suppleret af et ordinært udbytte på 6 kr., således at der i alt bliver udbetalt 30 kr.

Forklaringen skal findes i en forsigtig tilgang til den usikkerhed, der er opstået om de kommende regulatoriske krav, der vil få større betydning for BankNordik end andre ”mindre og mellemstore banker”. BankNordik er så store på Færøerne og Grønland, så man er udpeget som såkaldt SIFI-bank. Altså en finansiel insitution, som er systemisk vigtig og ”too big to fail”. Det stiller større krav til polstringen, men giver samtidig en indirekte støtte fra staten om ikke lade banken gå ned.

Efter reservation for det store udbytte er den såkaldte egentlige kernekapital (også kaldet CET1 i mange bankregnskaber) på 16% ved årets udgang, og det er på niveau med flere storbanker. Det vil dog næppe være helt nok på sigt, og der må forventes en stigning, når kravene til de danske SIFI-institutter fremlægges senere på året. Selvom det ikke vil vise de endelige færøske krav til BankNordik, vil det dog give en meget god indikation af, hvor kravet til BankNordik ender henne. Og givetvis også ret hurtigt en idé om, hvor meget der fordelagtigt kan finansieres via seniorgæld, og hvor meget der skal finansieres via ”ægte” egenkapital.

Begge dele kan få indflydelse på udlodningen, og derfor varsler Banknordik også i årsregnskabet, at udlodningspolitikken på p.t. 40% måske kan komme i fare på kort sigt. CEO Árni Ellefsen siger til AktieUgebrevet, at banken vil komme med en orientering om kapitalkravet, og den eventuelle betydning for udlodningspolitikken hurtigst muligt efter afklaring fra Finanstilsynet, der forventes inden udgangen af 2017.

Nedskrivningskontoen landede på plus 12 mio. kr. i 2016, så det må antages at være et lidt konservativt bud, når BankNordik melder ud om nedskrivninger på op til 20 mio. kr. i 2017. Man skal dog notere sig, at afviklingen af de danske erhvervsaktiviteter har resulteret i flere tilbageførsler i 2016. Det kan muligvis også tænkes at blive tilfældet i 2017 omend på et lavere niveau.

Helt overordnet må vi dog konstatere, at nedskrivningsniveauet er så lavt, så det ikke rykker alverden ved resultatet eller vurderingen af aktien. Det kan dog godt tages som en god indikation af forretningens risikoniveau overordnet set. I forhold til den nuværende aktiekurs på 138 modsvarer udbyttet 21,7%, og den reelle aktiekurs man skal bruge til at vurdere den langsigtede værdiansættelse er alt andet lige 108.

Danske aktionærer, der modtager udbyttet i frie midler skal huske, at kildeskatten på færøske udbytter er helt oppe på 35%, men at det er muligt at tilbagesøge dele af udbytteskatten via en blanket til de færøske skattemyndigheder, som bl.a. kan findes på BankNordiks hjemmeside under Investor Relations. Det er vores vurdering, at banken ret hurtigt vil kunne opbygge det krævede kapitalniveau, og vi ser derfor ingen risiko for et stort kursfald – dertil er forretningen og dens risiko for lav. Det sidste synes nogle gange at være lidt overset af investorerne.

 

Børskurs på analysetidspunktet: 138

Kursmål (6 mdr): 110 (ekskl. udbytte)

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank