Danske Bank skriver om den amerikanske inflation og om IMF’s prognoser.
Der vil blive holdt øje med de amerikanske inflationstal som input i diskussionen om, hvorvidt den høje inflation i år er af ‘midlertidig eller vedvarende’ karakter. Ændringen i kerneinflationen på månedsbasis er det tal, man skal holde øje med, og det er faldet til gennemsnitligt 0,2% i juli og august efter niveauer på 0,7%-0,9% fra marts til juni. Konsensusforventningen er en stigning på 0,3%, hvilket vi finder fair.
Federal Reserve: Atlanta Fed-chef Raphael Bostic har sagt, at inflationen varer længere end forventet og tilføjede, at “midlertidigt er et bandeord”. Det er velkendt, at Bostic hører til blandt høgene, men det er alligevel en stor ændring i kommunikationen sammenlignet med for et år siden. Clarida er mere dueagtig og sagde, at amerikansk økonomi ikke er på vej mod stagflation som tilbage i 70’erne.
Den Internationale Valutafond, IMF, offentliggjorde sit World Economic Outlook (Recovery During a Pandemic: Health Concerns, Supply Disruptions, and Price Pressures) i går, hvori de nedjusterede prognoserne for den globale økonomi en smule for 2021 til 5,9% mens de fastholdt prognosen for 2022 på 4,9%.
Generelt fik lande, som er eksponeret mod den globale fremstillingssektor (som Tyskland og asiatiske lande), eller lande som er ramt af Delta-varianten (som USA og nogle Emerging Markets) nedjusteret deres vækst-prognoser, mens prognoserne for de fleste råvareproducerende lande som Rusland og lande i Mellemøsten blev opjusteret. Desuden ser IMF udsigterne for at genvinde tabet af økonomisk aktivitet som større i de udviklede økonomier i forhold til emerging markets og uudviklede økonomier, der er kendetegnet ved en langsommere vaccineudrulning og strammere finansielle vilkår.
Selvom IMF nedjusterede vækstudsigterne for Kina og USA, så var prognoserne stadig mere optimistiske end vores, mens udsigterne for euroområdet var på linje med vores forventninger.