Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Solars rekordresultat kan sende kursen højere op

Steen Albrechtsen

lørdag 23. oktober 2021 kl. 12:53

Solar presses på kort sigt af svag grøn omstilling

Det har været et fremragende år for Solar, som netop har afleveret årets tredje opjustering, der vil medføre et rekordresultat for koncernen. I en cyklisk industri bør det skærpe investors opmærksomhed på risikoen, mens selskabets forbedrede indtjeningsevne taler for fortsat kursstigning.

Opjusteringen i sidste uge kom sammen med de foreløbige resultater for 3. kvartal, som viste en organisk vækst på 8,8 procent, og endnu vigtigere et pænt løft i bruttoavancen til 23 procent.

EBITDA-marginen nåede 8,3 procent i kvartalet og ligger nu på 7,3 procent for de første tre kvartaler. Dermed er EBITDA-målsætningen for 2023 på minimum 6 procent faktisk allerede nået. I parentes bemærket har vi også set flere opjusteringer hos konkurrenter som Brdr. A&O Johansen og Sanistål. Solars aktiekurs har fulgt med den fornemme udvikling med en stigning på næsten 100 procent inkl. udbytte.

Som altid, når vi taler om store kursstigninger i forholdsvis stabile virksomheder (ikke højvækst, men dog cyklisk), er det oplagt at stille spørgsmålet om kursstigningen har været for kraftig?

Ser vi på facts, så ved vi, at den oprindelige forventning for 2021 var en omsætning på 11,6 mia. kr. og et EBITDA-resultat på 650 mio. kr. Den organiske vækst var ventet på 0 procent for helåret, men heri var dog indregnet en trimning af sortimentet, som isoleret set ville koste 200 mio. kr. på omsætningen. Den justerede organiske vækst for forretningen var derfor 2 procent i den oprindelige udmelding.

Efter den 3. opjustering i sidste uge er forventningen til omsætningen nu 12,3 mia. kr. med et EBITDA-resultat på 900 mio. kr. og en uændret forventning til trimningen. Den nye årsforventning lægger dermed op til en organisk vækst på 6 procent og en justeret organisk vækst på 8 procent, hvilket er meget høje tal i Solar-regi.

I samme periode er EBITDA-forventningen løftet fra 650 til 900 mio. kr., svarende til en forbedring på 250 mio. kr. Omkring 100 mio. kr. kan forklares af ekstraordinære prisstigninger, som kommer en lagerførende handelsvirksomhed som Solar til gode, da beløbet rammer toplinjen og går uberørt hele vejen ned til bundlinjen.

Justeret herfor er EBITDA-forbedringen således nærmere på 150 mio. kr.

Det betyder en EBITDA-margin for helåret på 7,3 procent, og hvis man korrigerer for priseffekten vil marginen ligge på 6,5 procent. Det er et solidt niveau, som næsten er en fordobling af niveauet for 2016-2018.

Udover et sundere marked kan vi også tilskrive udviklingen den ”nye” ledelse, som trådte til i slutningen af 2017, og i særlig grad har fokuseret på indtjeningen og en tilskæring af forretningen, så de mange knopskydninger fra tidligere er afblæst. Det er næppe uden grund, at strategiplanen frem til 2023 har navnet Core+ og altså tager udgangspunkt i en sund kerneforretning.

På bundlinjen er der udsigt til et resultat, der krydser 500 mio. kr., hvilket vil være mere end en fordobling af 2020-resultatet på 222 mio. kr. Det er en markant forbedring – også i forhold til f.eks. perioden 2016-2019, hvor bundlinjen lå mellem 19 og 133 mio. kr.

Kursstigningen er ikke for kraftig
Vender vi dermed tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt kursstigningen har været for kraftig, må svaret i overvejende grad være nej.

Kursstigningen kan delvist forsvares af årets flotte resultat og delvist af en øget tiltro til, at Solar igen vil være i stand til at levere en god indtjening. Ikke blot i år, men også i de kommende år.

Med en aktuel Price/Earning på 10 er der også plads til en mindre nedgang, uden at værdiansættelsen bliver anstrengt.

På anden side bør man også være opmærksom på, at vi har at gøre med en virksomhed indenfor et cyklisk område, som har et fremragende år. Med andre ord bør man som aktionær nok tjekke sin risikovillighed en ekstra gang.

Selvom næste år også bliver godt, kan frygten for en cyklisk nedgang være nok til at skræmme nogle investorer ud af aktien. Og da de marginale købere/sælgere bestemmer prisen på kort sigt, er risikoen for et kursfald bestemt til stede blot ved udsigten til en mulig nedgang eller opbremsning i forretningen.

Kursmålsudviklingen har over det seneste år fulgt kursen godt med op, og det er ikke unormalt at se dette fænomen, selv når aktien som i Solars tilfælde er steget næsten 100 procent siden årets start.

Årets flotte stigning gør os ekstra varsomme, og vi vælger at fokusere på, at den aktuelle værdiansættelse ikke er anstrengt. Og har man tillid til, at Solar nu har nået et nyt og bedre indtjeningsniveau, kan vi godt se yderligere kursstigninger forude – omend noget mere begrænset, end hvad vi har set i år.

Vi sætter et kursmål på 800, som modsvarer en P/E omkring 12-13 under forudsætning af en mindre resultatnedgang næste år til 450 mio. kr. på bundlinjen, når den ekstraordinære indtægt fra prisstigningerne tages ud.

Det er med andre ord nødvendigt med en stigning i P/E fra 10 til omkring 12-13, hvis aktiekursen skal stige på kort sigt. Med tanke på den forbedrede (sandsynligvis permanente) indtjeningsevne ser vi bestemt dette som en mulighed.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs:                     730,00
Kursmål (6 mdr.):          800,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank