Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

6 mia. kr. til få danske fintechs, men tvivl om bredden

Peder Bjerge

torsdag 04. november 2021 kl. 7:00

Regeringen lægger ekstra pres på folk, der skal veksle 1000-kronesedler

Danske fintech-startups står især stærkt på business to business, mener CEO for Copenhagen Fintech. Indtil nu har danske fintechs sat rekord med over 6,2 mia. kr. i løbet af 2021 i kapitaltilførsler. International undersøgelse viser ellers, at antallet af ventureinvesteringer i danske fintech-startups halter langt bagefter.

Selv om 2021 stadig har et par måneder igen, har året slået rekord for kapital til danske fintechs. De har fået mere end dobbelt så meget som hele sidste år. Indtil nu har investorerne skudt mere end 6,2 mia. kr. i danskstiftede fintech-virksomheder, viser en opgørelse fra Copenhagen Fintech.
”Over de seneste fire til fem år har det danske fintech-miljø leveret fire til seks tech-unicorns, forstået som virksomheder, der er blevet vurderet til en markedsværdi på mere end 1 mia. dollars. Alene hen over sommeren i år blev Pleo, Chainanalysis, Public.com og Lunar værdisat som unicorns,” siger Thomas Krogh Jensen, CEO for Copenhagen Fintech.

Danske fintechs bedst på B2B
Inden for det seneste år har de fire virksomheder fået kapitaltilførsler på knap 4,3 mia. kr.
”Det viser, hvor hurtigt udviklingen går. Samtidig ser man en virksomhed som Aiia, der blev solgt til MasterCard for et trecifret millionbeløb. Det vides ikke præcist, hvor stort et beløb der var tale om, men det siger noget om udviklingen på det danske marked,” siger Thomas Krogh Jensen.

Mens en årsag til de store kapitaltilførsler er, at investorer i en verden med negative renter søger efter bedre afkast, bør man ikke underkende, at det danske fintech-marked klarer sig godt internationalt, sammenlignet med større naboer som f.eks. det tyske, vurderer Thomas Krogh Jensen.
”Generelt ser vi, at danske virksomheder er rigtigt gode på B2B-markedet (business to business, red.), hvor vores markedsstørrelse, når det gælder B2C (business to consumer, red.), begrænser os. Her giver store hjemmemarkeder muligheder for at skalere virksomhederne meget hurtigere, end man kan på et mindre marked som det danske. Et marked som det tyske med 70-80 mio. mennesker er alt andet lige mere interessant end det danske med blot 5,8 mio. mennesker,” siger Thomas Krogh Jensen.

Han peger på, at en unicorn som Lunar, der henvender sig til B2C-markedet, selv har meldt ud, at deres hjemmemarked er Norden med 27 mio. indbyggere.
”Det er værd at bemærke, at mange internationalt har fundet ud af, at Danmark, ja hele Norden, er interessant at kigge på og lære fra, fordi den digitale og finansielle infrastruktur i Danmark og resten af Norden er tæt på second to none,” tilføjer han.

Netop fordi infrastrukturen i Norden er så anderledes end på mange andre markeder, giver det muligheder for, at det danske fintech-miljø kan udvikle nye løsninger, som også etablerede finansielle virksomheder som f.eks. MasterCard finder attraktive at investere i, lyder pointen.

”De faktorer tillader finansiel innovation, som ikke ses mange andre steder. Går du tilbage i tid, har vi set virksomheder som Nets, Saxo Bank og SimCorp komme fra det danske marked som nogle af de første danske fintechs. Også løsninger som MobilePay er udviklet på det danske marked, fremhæver Thomas Krogh Jensen.

Ikke-offentliggjorte investeringsrunder
Copenhagen Fintech-opgørelsen, der også indeholder ikke-offentlige kapitaltilførsler, afviger fra analyser som f.eks. en nylig en fra amerikanske CB Insights fra oktober 2021. Den viste, at det danske marked ikke kommer i nærheden af top 10, hverken når det gælder mængden af kapital eller antallet af finansieringsrunder.

”Mange internationale opgørelser får ikke alle danske finansieringsrunder med. Der er jo ikke krav om at offentliggøre investeringer fra business angels eller venturefonde, så de internationale opgørelser får sjældent det hele med,” siger Thomas Krogh Jensen.
Samtidig regner Copenhagen Fintech i deres opgørelse også fintechs med, hvis de har danske stiftere, selv om de måtte være flyttet til udlandet. Andre opgørelser registrerer fintechs efter deres hovedkontor, hvorfor Public.com med et amerikansk hovedkontor f.eks. ikke figurerer som dansk.
”Vi har selskaber med, hvis de har danske stiftere, ansatte og aktiviteter her i landet,” siger Thomas Krogh Jensen.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank