Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Meget få nye danske cleantech-selskaber får venturepenge

Peder Bjerge

tirsdag 02. november 2021 kl. 7:00

Selv om meget få cleantech-selskaber har hentet venturekapital i løbet af 2021, er Vækstfonden optimistisk: Der er en række nye selskaber på vej gennem deres pipeline. Generelt kræver disse selskaber mere tid til at blive modne, vurderer managing partner Erik Balck Sørensen.

Fra januar og frem til slutningen af oktober har blot to danske cleantech-startups, Klimate og LastObject, hentet penge i venturefonde – i alt 23,4 mio. kr. I hele 2020 fik fire cleantech-virksomheder 45 mio. kr. fra venturefonde, viser en opgørelse fra Vækstfonden. Til sammenligning har fire start-ups, der arbejder med kunstig intelligens, i år fået tilsammen 458 mio. kr. År til dato har fire gaming-virksomheder fået 91 mio.kr.

Umiddelbart kan de lave tal inden for cleantech synes bizarre i en tid, hvor den offentlige debat er domineret af ord som klima, CO2-udledning og bæredygtighed. Alligevel synes venturefondene, danske som udenlandske, ikke at flokkes om de danske cleantech-startups.
Ifølge Erik Balck Sørensen, managing partner i Vækstfonden med ansvar for direkte investeringer, er der dog en lang række virksomheder på vej med forretningsmodeller relateret til bæredygtighed. I dag er denne vinkel en forudsætning for overhovedet at kunne begå sig over for investorer og markedet i bred forstand.

”Du har ret i, at cleantech virksomhederne ikke har den samme vægt i vores portefølje som andre typer af selskaber. Men i vores værdikæde er de dog alligevel bredt repræsenteret fra de helt tidlige stadier frem til børsnotering, som f.eks. Green Hydrogen, hvor vi også var med,” siger Erik Balck Sørensen.
Han peger på, at Vækstfonden også har flere cleantech-virksomheder på vej, hvor mange forventes at få deres gennembrud i løbet af 2021. Men ofte er deres udvikling hen mod markedet anderledes end hos startups fra andre brancher.

”En del af disse selskaber, typisk inden for energisegmentet, har brug for mere tid til at udvikle nye teknologier med f.eks. pilotanlæg eller andre større investeringer. Andre skal tage skridtet ud af forskningsmiljøet med forskellige støtteordninger. Når de så endelig kommer frem til markedet, er det ikke sikkert, at egenkapital er den rigtige finansiering, siger han.

Ifølge Erik Balck Sørensen arbejder Vækstfonden over en bred kam med at kommercialisere forskning inden for cleantech.
”Vi arbejder f.eks. med den grønne venturefond Antler (åbnede kontor i København i februar, red.), der arbejder efter en filosofi om at sammensætte teams af dygtige folk på projekter inden for det bæredygtige område. Så der er faktisk rigtigt meget gang inden for cleantech, også selv om man ikke kan se det i form af direkte investeringer,” siger han.

Men hvis det er tilfældet, hvorfor kan man så ikke se de udenlandske investorer gå efter de danske cleantech-startups i samme grad som andre, kan man fristes til at spørge. Særligt når der i de seneste år har været så mange penge kanaliseret over i venturefonde i investorernes jagt på bedre afkast.
”Der er to svar på det spørgsmål. Det ene er, at vi ser faktisk en tilstrømning af udenlandske kapital- og venturefonde med et specifikt fokus på bæredygtige eller grønne selskaber. Det andet svar går på – som jeg pegede på før – at den type selskaber skal igennem et længere udviklingsforløb, før de er klar til markedet,” siger Erik Balck Sørensen.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank