Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Carlsberg gør klar til mere modvind i 2022

Morten Sørensen

mandag 01. november 2021 kl. 7:00

Carlsberg, GN og Pandora bryder modstandslinjer

Carlsberg er i gang med at forberede sig på et 2022, der på mange måder kan blive vanskeligere end 2021. Som for stribevis af andre virksomheder vil den accelererende inflation, ikke mindst stigende priser på rå-varer og transport, sikkert betyde, at Carlsberg løber ind i kraftigere modvind. Men drikkevarekoncernen har på den anden side opbygget et stærkt momentum siden foråret og er klar med en række initiativer, der kan modvirke virkningen af inflationen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse på baggrund af selskabets Q3-update.

Modvinden vil blive stærkere i 2022 end i 2021, fremgik det i forbindelse med fremlæggelsen af volumen- og omsætningstal for tredje kvartal.

Carlsberg opjusterer sin guidance for 2021 til en stigning i driftsresultatet på 10-12 procent fra tidligere 8-10 procent. Drikkevarekoncernen kan – i modsætning til flere rivaler – melde om en omsætning, der i tredje kvartal ikke blot ligger over tredje kvartal i virusåret 2020 men også over det tilsvarende kvartal i det mere ”normale” år 2019. Der er god fremgang, og den har skabt et godt momentum forud for næste år.

Alligevel er der flere grunde til, at Carlsberg i 2022 kan løbe ind i mere modgang end ventet for nogle få måneder siden. For det første er inflationen stigende på stort set alle koncernens markeder. Der er prisstigninger på både råvarer, energi og transport. For det andet er virus-pandemien igen på fremmarch.

På den måde er Carlsberg nok ramt som mange andre store virksomheder, men modvinden kan blive specielt hård for drikkevarevirksomheden. Derfor er Carlsbergs forventninger og modforholdsregler særligt interessante i en usikker tid.

I store dele af Nordvesteuropa – Carlsbergs hovedmarked – og også i Rusland og Østeuropa og på adskillige asiatiske markeder er smittetallene igen kraftigt stigende. Netop Carlsberg kan blive hårdt ramt, hvis restauranter og forlystelser bliver begrænset eller lukket ned igen. Det er gennem denne såkaldte on-trade og ikke off-trade gennem butikker, at Carlsberg tjener forholdsvist mest.

Carlsbergs ledelse med CEO Cees ‘t Hart og CFO Heine Dalsgaard i spidsen er i gang med at træffe modforholdsregler. I Rusland, hvor Carlsberg er den dominerende ølproducent, er det lykkedes at gennemføre prisforhøjelser i størrelsesordenen fire procent her i efteråret. Men der skal mere til. Med en rapporteret stigning i omsætningen per hektoliter på tre procent i tredje kvartal og på én procent over årets første ni måneder følger Carlsberg knapt med inflationen på sine hovedmarkeder.

Det er, forstår man, gået lidt lettere at komme igennem med en runde prisforhøjelser i Rusland end sædvanligt. Men det er foreløbigt et åbent spørgsmål, om prisforhøjelser glider lige så glat igennem på de vesteuropæiske og asiatiske markeder. Foreløbig møder koncernen modstand i Frankrig. Men Carlsberg burde have en vis pricing power på nogle af sine markeder.

Carlsberg vil også imødegå inflationen ved at satse endnu kraftigere på de premium-mærker med særligt god indtjening, som koncernen i forvejen har favoriseret i en årrække. Salget af ikke-alkoholiske øl og andre drikkevarer som for eksempel energidrikke, der sælges med en større fortjeneste end øl, skal også styrkes endnu mere.

Endelig vil Carlsberg yderligere intensivere sin effektiviseringskampagne, Funding the Journey, som har været i gang siden 2016. Allerede i begyndelsen af 2021 blev effektiviseringskampagnen forstærket, og det har sammen med en fordelagtig volumenudvikling og et godt produktmix medvirket til, at koncernen netop har kunnet udsende sin nye stærkere guidance.

I begyndelsen af 2021 vil Carlsberg udsende sin næste femårsplan: Sail’27 skal afløse Sail’22, der kom i 2016. Den første har været en succes for Carlsberg og CEO Cees ‘t Hart, der blev topchef i 2015. Carlsbergs indtjeningsevne og kapitalforrentning (ROIC) er blevet klart forbedret i perioden. De seneste omsætningstal har også vist, at Carlsberg har opnået en robust evne til at komme igennem en krise og også her nu kan måle sig med rivaler som Heineken og AB Inbev.

Trods onsdagens uventede opjustering i forbindelse med tredje kvartalsmeldingen lå Carlsberg B-aktien torsdag eftermiddag omtrent uændret i et ligeledes omtrent uændret marked. Sail-planerne virker. Men investorerne er tøvende: Foreløbig skal det vise sig, hvordan Carlsberg klarer den forventede modvind i 2022.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank