Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk økonomi holder sig rimelig robust

Økonomisk ugebrev

mandag 02. november 2015 kl. 7:54

Dansk KonjunkturBarometer: Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi holder sig fortsat lige omkring en neutral vurdering – med en nulscore i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to. Vi ser det som sandsynligt, at BNP væksten i 3. kvartal bliver mellem nul og en halv procent, afhængig af vækstbidrag fra lageropbygning. Det er lidt bedre end i 2. kvartal, hvor BNP væksten faktisk var negativ, hvis man korrigerer for vækstbidrag fra lageropbygning. Både beskæftigelsen og privat forbruget har de seneste måneder holdt sig nogenlunde uændret med en svag positiv tendens.

Billedet svarer altså til det, vi de seneste måneder har set i flere europæiske økonomier. Ud fra de ledende indikatorer har Europa således holdt flot stand, mens Asien helt tydeligt, og senest USA, i mindre grad har vist tendens til en opbremsning i væksten. Seneste styrkelse af USD i forhold til Euro kan være med til at holde dampen oppe i europæisk erhvervsliv, da det gør europæiske virksomheder mere konkurrencedygtige i forhold til USD-relaterede lande.

De konkrete ledende indikatorer for dansk økonomi viser god stabilitet, og altså hverken tegn på fremgang eller tilbagegang. Eksempelvis tyder mere og mere på, at beskæftigelsen de seneste måneder er fladet ud. Billedet er dog lidt mudret, da de forskellige beskæftigelsesmålinger fra Danmarks Statistik viser to forskellige billeder. På den ene side viser den månedlige AKU opgørelse også i denne måned indikation på faldende beskæftigelse. Overordnet viste AKU opgørelsen uændret ledighed, men det skyldes alene et relativt stort fald i den samlede arbejdsstyrke. Beskæftigelsen er over de seneste tre måneder faldet med 9.000.

Den anden DS opgørelse måler kun lønmodtagere, hvor også få timers lønnet arbejde hver uge som lønmodtager tæller med, altså timelønnede flaskedrenge i supermarkedet og studerende på grillbarer. Opgørelsen af lønmodtagere viser fortsat fremgang måned for måned. ”Der var 3.900 flere lønmodtagere i august end i juli, svarende til en stigning på 0,1 pct. Lønmodtagerbeskæftigelsen har været støt stigende siden foråret 2013, og i august var der 72.500 flere personer, der havde et lønmodtagerjob end i april 2013, hvor beskæftigelsen var lavest,” skriver DS.

Om denne opgørelse oplyser DS, at ”alle lønmodtagere er talt med. Denne udgivelse viser det gennemsnitlige antal personer med lønmodtagerjob i en måned uden omregning til fuldtidsbeskæftigede. Alle lønmodtagere er medregnet, uanset om de arbejder på hel- eller deltid, og uanset om de har bopæl i eller uden for Danmark. Også lønmodtagere, der har lønmodtagerjob som bijob til et hovedjob som selvstændig, er medregnet.” At billedet er noget mudret fremgår også af Nationalregnskabet for 2. kvartal, der viste knap en million færre arbejdstimer, svarende til knap 1000 færre fuldtidsansatte.

Underliggende synes stabiliteten også at komme til udtryk i en robust serviceindustri. Eksempelvis det seneste Konjunkturindikator for serviceindustrien viser overraskende robust fremgang. I DS service hedder det, at ”den sammensatte konjunkturindikator, eller tillidsindikator, er i oktober steget til 12 fra 7 i september.” Dermed er indikatoren på sit højeste niveau siden den nuværende tællings start i maj 2011.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank