Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankernes basisindtjening flader ud: 2022 usikker

Morten W. Langer

torsdag 18. november 2021 kl. 7:00

På papiret har 2021 indtil nu været en fest for de fleste danske banker: Tilbageførsel af tidligere hensættelser, kursgevinster på værdipapirer, indtægter på værdipapirhandel og låneomlægningsindtægter har boostet bundlinjen i årets første ni måneder. Men udviklingen i bankernes basisindtjening synes at være toppet. Chefredaktør Morten W. Langer har kigget på bankernes Q3-regnskaber.

Hovedparten af de mindre og mellemstore banker har dygtigt markedsført deres Q3-resultater efter mange opjusteringer med en sammenligning af resultaterne fra de første ni måneder sidste år. Det er ikke nogen hemmelighed, at verden er en helt anden nu end sidste år: Samfundsøkonomien buldrer derudad, aktiemarkeder og ejerboligpriser er kørt markant opad, arbejdsløsheden er dykket markant, og der er en ny økonomisk optimisme.

Men dykker man ned i bankernes Q3-regnskaber og forsøger at finde regnskabsdata for årets 3. kvartal isoleret set, begynder billedet at krakelere lidt. Det går stadig godt, men ikke så godt som tidligere. Eksempelvis Fynske Bank afslører på side 15 (ud af 16 sider) i det seneste kvartalsregnskab regnskabsdata for hvert enkelt kvartal. Og det er ikke prangende læsning:

Presset rentemarginal

Nettorenteindtægterne var stort set uændrede i forhold til andet kvartal med et minimalt fald. Til gengæld var det samlede udlån steget fra 2,8 mia. kr. til 2,94 mia.kr. Rentemarginalen fortsætter altså med at dykke, og de ekstra positive effekter af minusrenter på indlån synes at være opbrugt. Gebyrindtægterne er dykket fra 35 mio. kr. i forrige kvartal til 31 mio. kr. i seneste kvartal, altså et fald på næsten 15 pct.

Bundlinjen er flot, men det skyldes stort set alene positive kursgevinster og tilbageførte hensættelser. Basisindtægterne udgjorde samlet knap 62 mio. kr. og personaleudgifterne 58 mio. kr. Der er altså ikke meget buffer i et scenarie med tabshensættelser og/eller kurstab. Det er det, Finanstilsynet ville kalde en svag forretningsmodel.

Nu er Fynske Bank slet ikke noget enestående eksempel. Men det afspejler, at uden en fortsat fest med tilbageførte udlånshensættelser og kursgevinster, kan det hurtigt blive til svære tømmermænd.    

I Kreditbankens regnskab oplyses slet ikke regnskabstal for Q3. Hvis man som regnskabslæser vil tjekke tredjekvartalstallene, skal man finde regnemaskinen frem. Og det har vi så gjort. Kreditbanken har endda ikke noget at skamme sig over: Forretningsmodellen er umiddelbart langt mere robust. Banken vil også uden positive tabshensættelser og kursgevinster være lønsom. Men banken har alene formået at holde nettorenteindtægterne stort set uændret de seneste tre kvartaler ved at ekspandere udlånsbogen meget markant. Ved årsskiftet var bankens udlån 1699 mio. kr., og ved udgangen af tredje kvartal 2021 var den vokset til 1923 mio. kr. Det svarer til en udlånsvækst på 13 pct. på tre kvartaler.

Så det bliver nok tæt på tilsynsdiamantens max. 20 pct. i udlånsvækst for helåret, banken rammer. Og så har banken også udfordringer med en obligationsbeholdning på 1623 mio. kr., svarende til det dobbelte af bankens egenkapital. Hvis et kursfald på obligationerne på 3 kurspoint slår igennem, koster det banken 50 mio. kr.

Stort indlånsoverskud

Heller ikke Lollands Bank oplyser isolerede regnskabstal for tredje kvartal. Ved at sammenholde de seneste tre kvartalstal kommer man frem til et billede med vigende bruttoindtægter, især fremmet af faldende indtægter på gebyrer, som i årets første kvartal var 22 mio. kr. og i tredje kvartal 18 mio. kr., svarende til et dyk på næste 20 pct.

Til gengæld er nettorenteindtægterne i Lollands Bank øget en smule, men også her er det sket på ryggen af en markant udlånsvækst. Bankens samlede udlån var ved årsskiftet 1632 mio. kr., stigende til 1779 mio. kr. ved udgangen af tredje kvartal, svarende til en vækst på 9 pct. Også den lollandske bank har et kæmpe indlånsoverskud, som er placeret i obligationer. Obligationsbeholdningen er på 1359 mio. kr., svarende til det dobbelte af bankens egenkapital. Et effektivt kursfald på eksempelvis 4 kurspoint vil altså med ét spise 2 procentpoint af bankens egenkapital.

Grundlæggende synes de største udfordringer for bankerne aktuelt at være dels et fortsat pres på udlånsmarginalerne og måske vigende indtægter fra værdipapirhandel, på grund af mere nervøse aktiemarkeder, og dels færre lånekonverteringer i kølvandet på stigende renter.     

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank