Selv om det danske marked for gaming har en stor underskov af producenter af spil, er det for en investor svært at navigere i dette. I Vækstfonden holder man sig fortrinsvis til investeringer i startups, der leverer infrastruktur til spilproducenterne. Fagredaktør Peder Bjerge fortæller historien.
Joachim Ante, David Helgason og Nicholas Francis blev alle tre milliardærer, da deres firma Unity Technologies gik på børsen i USA. Alle tre fik pladser på Økonomisk Ugebrevs liste over landets absolut rigeste.
Eksemplet illustrerer mulighederne for voldsom vækst inden for et startup-segment, der trods dette ikke fylder voldsomt meget på det danske venturemarked. Sammen med e-sport er gaming-startups nok ikke sjældne, men dog heller ikke ofte forekommende. Ofte er de mest interessante virksomheder i dette segment netop ikke producenter af spil, men virksomheder som Unity, der leverer infrastruktur til producenterne.
Senest har Vækstfonden i september f.eks. investeret 6 mio. kr. i den danske startup Multiscription, der udvikler den digitale infrastruktur, der gør det muligt at spille spil over mobiletelefoner.
”Virksomheden har vi fulgt et stykke tid, siden de begyndte at arbejde med at udvikle en abonnementsmodel til mobilspil, som de har lanceret under navnet Unleashed,” siger Erik Balck Sørensen, managing partner i Vækstfonden med ansvar for direkte investeringer.
Vækstfonden har investeret halvdelen af beløbet, mens resten er kommet fra svenske og finske virksomheder.
I og med det danske hjemmemarked er forholdsvist lille, har mange af de store succeser blandt danske startups ligget inden for B2B-markedet i stedet for at henvende sig til konsummarkedet. Selv om det også er tilfældet med Multisciption, vil Erik Balck Sørensen ikke udelukke, at Vækstfonden ville investere i gaming-startups, som udvikler spil til forbrugerne.
”Vi ser også på den type virksomheder, men det er mega-svært at vurdere den type investeringer, fordi de hviler på rendyrkede kreative produkter. Det er meget vanskeligt at afgøre hvilken titel, som bliver en succes. Hvis vi kan se, at netop den og den virksomhed bliver den nye Subway Surfers eller IO Interactive (står bag de kendte Hitman-spil, red.), er vi bestemt interesserede. Men det ser vi løbende på,” understreger Erik Balck Sørensen.
Mens man kunne fristes til at tro, at computerspil til de forskellige platforme foregår langt fra Danmark, har det danske marked en stor underskov af spilproducenter, bl.a. på grund af de to knudepunkter i Viborg og Grenå, påpeger Erik Balck Sørensen.
Alligevel har det danske marked qua sin størrelse en naturlig grænse for, hvor mange talenter der er for virksomhederne at rekruttere. I en konsekvens af dette må disse virksomheder enten flytte til udlandet eller hente de nødvendige udenlandske kompetencer. Større danske virksomheder inden for gaming-industrien er ofte endt med at flytte hele eller dele af deres aktiviteter til udlandet.
Erik Balck Sørensen peger på, at der dog er en række nye danske producenter på vej ud på markedet med nye spiltitler. Samtidig er der flere forskellige bestræbelser, både med Egmont og udenlandske koncerner, der går efter at konsolidere markedet.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.