Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Er markedet overnervøst for ny virusmutant?

Morten W. Langer

torsdag 02. december 2021 kl. 11:30

Hvis man skal være lidt kynisk, kan fremkomsten af en ny flerstrenget virusmutant let betyde, at de aktuelle dynamikker på finansmarkederne ændres markant. Centralbanker og regeringen vil nemlig igen være parate til at holde hånden under samfundsøkonomien, hvis der kommer en ny virusspredning, hvor de aktuelle vacciner måske ikke er så modstandsdygtige, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Et scenarie med en ny flerstrenget virusmutant er naturligvis forfærdeligt, og det er også alt for tidligt at konkludere noget som helst omkring konsekvenser og spredning. Faktum er dog, at de finansielle markeder har regeret meget negativt på udsigten til en eventuel ny viruskrise.

Og det er da heller ikke overraskende, at det er de mest virus-følsomme selskaber, som er blevet sat ned i fredagens handel, mens andre selskaber har holdt stand, fordi de kan blive begunstiget af nye smittebølger. Bl.a. SAS blev fredag sat hele 10 pct. ned, mens eksempelvis Bavarian og Virogates leverede solide plusser.

Rentestigning måske udsat
I første omgang har markedet reageret på én ting, nemlig usikkerhed. Forstærket usikkerhed får altid investorerne til at beregne sig en ekstra risikopræmie. Til gengæld fik obligationsrenterne et hug ned, og guldpriserne steg helt som forventet.

Også bankaktierne blev i fredagens handel sendt markant ned, antageligt fordi der i markedet nu ses mindre sandsynlighed for, at centralbankerne vil sætte de korte renter op lige foreløbig – og endda måske fortsætte de store obligationsopkøb.

Faktum er, at der foreløbig ikke er særlig stor viden om, hvad der ligger forude omkring den nye virusstreng, B.1.1.529, som angiveligt skulle indeholde op til 30 forskellige mutationer i spike-proteinet. Forskere har udtalt, at det er et ekstremt meget større antal mutationer, end vi tidligere har set, og at det kan give anledning til tvivl om, hvorvidt en ny smitte kan inddæmmes, og om de nuværende vacciner er virkningsfulde.

Ifølge forskere er der risiko for, at det store antal mutationer kan give hårdere angreb på menneskers immunsystem end tidligere set. Risikoen er, at det bliver vanskeligere for immunsystemet at kæmpe tilbage. Kritikere af de aktuelle vacciner siger, at der nu er ved at opstå præcis det risikobillede, de forudså, idet ineffektive vacciner kan give grobund for nye mutationer.

Senest (fredag kl. 15) er det oplyst i den løbende liveopdatering fra Sky News, at der er fundet to smittetilfælde af den nye variant i Belgien. De skulle angiveligt være kommet fra Egypten den 11. november, mens de først viste symptomer den 22. november. Indtil videre ses fire tilfælde i Botswana, alle var vaccineret, og seks tilfælde i Sydafrika, plus en rejsende fra Sydafrika til Hongkong.

Ifølge aktuelle oplysninger fra det sydafrikanske forskningsinstitut CERI ”(seems) this new variant, B.1.1.529 to spread very quick! In less than 2 weeks now dominates all infections following a devastating Delta wave in South Africa (Blue new variant, now at 75% of last genomes and soon to reach 100%).” Disse oplysninger er ikke bekræftet af myndighederne.

Er sendt i laboratoriet
Det kan imidlertid trække ud med mere sikre oplysninger om den nye virusstreng. Fra medicinalfirmaet BioNTech lyder det, at man forventer at have analyseret den nye streng i løbet af to uger:”The firm says this will help determine whether its vaccine would have to be reworked. In a statement, a spokesman said: “We understand the concern of experts and have immediately initiated investigations on variant B.1.1.529. We expect more data from the laboratory tests in two weeks at the latest. These data will provide more information about whether B.1.1.529 could be an escape variant that may require an adjustment of our vaccine if the variant spreads globally.”

Ifølge Berlingske er ”Seruminstituttet aktuelt ikke bekymret for varianten, fortæller overlæge Anders Fomsgaard. Vi ved for lidt om den til at vide, om den giver problemer med spredning eller for vacciner. Det er for tidligt, siger han.”

Det minder lidt om sidste forår, hvor de danske sundhedsmyndigheder fortsatte med at lukke norditalienske flyturister, ankommet til Kastrup Lufthavn, ud i de københavnske gader, mens smitten buldrede løs i Norditalien og efterfølgende i Danmark.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank