Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Venturefonde går nu massivt efter klima-startups

Peder Bjerge

onsdag 12. januar 2022 kl. 11:30

ØU Klima Rating 2024: Ekstra point for scope 3 og topchefbonus

I de kommende år vil venturefonde i stigende grad gå efter startups med forretningsmodeller bygget på at gøre en positiv forskel i forhold til klima og bæredygtighed, viser ny analyse. Danske startups bekræfter tendensen. Fagredaktør Peder Bjerge går bag om tendensen.

En bølge af villig venturekapital er parat til at blive indskudt i startups, der arbejder med bæredygtighed eller klima. Inden for de seneste år har investorerne ændret kurs, lyder det fra den israelske iværksætter Ziv Gottesfeld i telefonen fra Tel Aviv. På relativt få år er interessen for den type investeringer gået fra manglende til massiv.

”Landskabet ændrer sig, fordi verden ændrer sig. Interessen for cleantech-startups er vokset,” siger direktøren for den danske cleantech-startup HP Now, der for et lille år siden fik 37,5 mio. kr. af en tysk og en engelsk venturefond.

Investerer milliarder
HP Now arbejder med bæredygtig produktion af brintoverilte, der anvendes i enorme mængder i forskellige industrier. De produceres centralt på ca. 60 store fabriksanlæg verden over. I dag koster produktion og transport af dette kemikalie massivt i udledning af drivhusgasser, lyder det fra Ziv Gottesfeld.

”I stedet har vi udviklet en teknologi, der vender op og ned på den traditionelle værdikæde – ved at kunne producere brintoverilte on-demand, hvor den skal bruges. Groft sagt kan vi levere brinteoverilte klimaneutralt,” siger han. Den sidste kapitaltilførsel skal bruges til at efterkomme den stigende efterspørgsel

”I dag er markedet for brinteoverilte 15-20 mia. euro, så vores vækstpotentiale er tæt på uendeligt, fordi vi er de første, som lancerer en kommercielt rentabel model for brinteoverilte-produktion,” fortsætter Ziv Gottesfeld.

Virksomheden HP Nows historie flugter med en ny analyse fra amerikanske Boston Consulting Group (BCG). Her peger analytikerne på, at der er en række faktorer, der får investorerne til at sende deres penge hen mod virksomheder som f.eks. HP Now.

De fremhæver, at en række nye miljøteknologier allerede nu er på vej til at overflødiggøre de bestående. I dag er produktion af energi med solceller og vindmøller f.eks. billigere end naturgas. Selv uden tilskud fra offentlige støtteordninger. Det samme gælder f.eks. lithiumbatterier, hvor man har set prisen pr. kilowatttime (kWh) falde til næsten en tiendedel i forhold til for ti år siden.

Ifølge analysen har venturefonde globalt i løbet af de seneste ti år investeret op mod 570 mia. kr. i cleantech-startups, viser BCG-analysen. Og udviklingen tager fart. Prognosen er, at alene i 2021 vil de samlede cleantech-investeringer ramme i omegnen af 198 mia. kr. Samtidig er investeringerne i de enkelte virksomheder gennemsnitligt vokset til det dobbelte, hvis man sammenligner andet kvartal i 2021 med samme kvartal i 2020.

Sådan var det langt fra, da HP Now i 2015-2016 forsøgte at hente risikovillig kapital til virksomheden.

”Den traditionelle venturetilgang til cleantech var dengang stadig arret fra den første tidlige hype omkring cleantech. De få venturefonde, som kunne være interesserede, var meget konservative, og de vilkår, vi kunne få, kunne potentielt slå os ihjel, inden vi kom i gang,” siger Ziv Gottesfeld. Dog lykkedes det at få et corporate ventureselskab til at investere i HP Now. Mange af den type investorer kompenserede dengang for fraværet af de traditionelle fritstående venturefonde, siger ham.

I dag minder situationen mere om investorklimaet omkring 2008, hvor cleantech var det nye sort (eller grøn, om man vil). Også dengang var det meget nemt at rejse penge, inden stemningen skiftede igen, da forretningsmodellerne viste sig ikke at kunne holde til forventningerne. ”Stemningen skiftede først igen til det mere positive i 2019,” siger Ziv Gottesfeld.

En klar interesse
Samme fortælling finder man også, hvis taler med Mads Emil Dalsgaard, CEO og stifter af den danske startup Klimate, der september i 2021 fik 5,4 mio. kr. Virksomheden er bygget op omkring at tilbyde porteføljer af CO2-reduktioner til virksomheder, som gerne vil være CO2-neutrale. Også han har mærket en klar interesse for hans virksomhed blandt investorerne.

”Nu er vi kun en enkelt case, som det er svært at generalisere ud fra. Men vi mener at kunne mærke en forandring i markedet. Vi bliver også kontaktet af forholdsvist mange investorer, der gerne vil høre, hvad vi laver,” siger Mads Emil Dalsgaard.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank