Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stor statsvirksomhed mobber privat leverandør – minister ind i sagen

Morten W. Langer

mandag 07. december 2015 kl. 17:42

Groteske forhold i privat virksomheds samarbejde med stor statsvirksomhed 

Mindre leverandører til den offentlige sektors monopolvirksomheder skal tilsyneladende gå på listefødder, hvis der er noget at klage over, og det kan mildest talt tage ganske lang tid at få redt trådende ud, hvis noget går galt mellem parterne.

Det mener i al fald indehaveren af entreprenørvirksomheden Ravn Bane ApS, adm. direktør Jesper Ravn, der har sat sig op mod hans største kunde Banedanmark.

Ravn Bane leverer vedligeholdelsesydelser til jernbanen, hvor den afgørende ordregiver er statsvirksomheden Banedanmark med en omsætning på knap seks. mia. kr. og med flere end 2.000 ansatte.

Samarbejdet mellem de to, der på det seneste har skabt en del omtale medierne, har udviklet sig så grotesk, at transportminister Hans Christian Schmidt (V) nu har set sig nødsaget til at overtrumfe Banedanmarks direktion og arbejde for et forlig med Ravn Bane. Virksomheden har en årlig omsætning på et mindre tocifret millionbeløb.

Jesper Ravn blev i al hast indkaldt til et møde Transportministeriet i eftermiddags med ministeren. Agendaen var et forlig, transportministeren tidligere i pressen har givet udtryk for, at han er villig til at indgå. Hvis enderne kunne nå sammen.

På vej hjem fra mødet, der tog cirka tre kvarter, siger Jesper Ravn: ”Jeg er glad for, at transportminister Hans Christian Schmidt indkaldte til møde. Stille og roligt fik vi talt tingene igennem, og jeg tror på et snarligt forlig,”

Den vanvittige sag er i korte træk, at Banedanmark i juni 2014 tog 10 certifikater fra lokomotivførere i Ravn Bane, de hver især skal være i besiddelse af for at kunne arbejde på jernbanen på grund af strenge krav til sikkerhed.

Jesper Ravn klagede til Transportministeriet, og i februar blev det i en 23 sider lang afgørelse fastslået, at Banedanmark uretmæssigt havde taget certifikaterne.

Efterfølgende har der udspillet sig en hidsig korrespondance mellem kunde og leverandør.

Jesper Ravn vil have erstatning for den tid hans ansatte ikke har kunnet arbejde, og de mulige opgaver, han er gået glip af. Ifølge ham har det haft afgørende indflydelse på virksomhedens økonomi.

Selvom Banedanmark billedligt talt lagde de ansatte i fodlænker, så de hverken kunne arbejde for Banedanmark eller for eksempel underleverandører til Banedanmark, har ordregiveren stået stejlt på, at Jesper Ravn skal dokumentere et tab for at kunne få erstatning. Jesper Ravn har tidligere givet udtryk for, at han finder situationen meget vanskelig, og at det er en svært at løfte, hvilke opgaver han er gået glip af.

Sagen blev endnu mere højspændt, da Jesper Ravn via aktindsigter i interne mails i Banedanmark fandt ud af, at en direktør i Banedanmark internt havde udstedt en ordre om, at ingen i Banedanmark måtte bruge virksomheden. I en mail står: ”Kære alle, Indtil klagen fra Jesper Ravn er afklaret i TS (Transportministeriet red.)  er det FORBUDT at anvende Jesper Ravn til nogle opgaver OVERHOVEDET, og det er også forbudt at hjælpe med uddannelse. …”.

Banedanmark oplyser, at forbuddet blev trukket tilbage efter nogle få dage, hvilket Jesper Ravn ikke har tiltro til. Slagsmålet i den forbindelse har også været helt oppe på de høje navler, og seneste udvikling er, at politiet i København som noget højest udsædvanligt har sigtet direktøren for embedsmisbrug. Det var Jesper Ravn, der politianmeldte direktøren, og sigtelsen er den tidligere politibetjent og soldat overordentlig tilfreds med.

Andre af de interne mails viser også, at Ravn Bane ikke er den eneste af de mindre leverandører  til jernbanen, Banedanmark vil have ned med nakken.

Jesper Ravn er formentlig en af de få mindre leverandører til en stor offentlig ordregiver, der har sat sig op mod systemet i en sådan grad, at ministeren selv må rykke ud.

For tiden er der ledelsesrokader på direktionsgangen i statsvirksomheden. I en kortfattet pressemeddelelse blev det den 13. november oplyst: ”Banedanmarks administrerende direktør Jesper Hansen fratræder sin stilling den 31. marts 2016, hvor hans kontrakt udløber.”. To andre direktører er også på vej ud. Den sigtede direktør arbejder fortsat i Banedanmark.

 

Af ministeriets 23 sider lange afgørelse fremgår det, at ’Departementet træffer afgørelse om, at Banedanmarks afgørelse af 26. juni 2014 om annullering af certifikater er ugyldig. Departementet finder, at Banedanmark i forbindelse med annullering af certifikaterne har begået en række sagsbehandlingsfejl.’

Sagen handler om at ansatte i Banedanmark, ifølge entreprenøren Jesper Ravn, har sortlistet hans firma Ravn Bane Aps, der udfører sporarbejde for Banedanmark.

I 2014 fik hans ti lokoførere, pludselig frataget deres certifikater af Banedanmark og blev dermed afskåret fra at arbejde på sporene. Jesper Ravn klagede over afgørelsen og fik medhold af Transportministeriet. Banedanmark havde lavet en fejlfortolkning af reglerne og skulle levere certifikaterne tilbage. Men certifikaterne har Jesper Ravn først fået tilbage nu, over halvandet år efter de blev taget fra ham.

 

 

Banedanmark

 

1,1 mia. kr. til at sikre jernbanens vedligeholdelsesmæssige standard

 

  • 1,8 mia. kr. til fornyelse

 

  • 2,3 mio. kr. til nyanlæg

 

Herudover har Banedanmark omsat for 0,4 mia. kr. til trafikstyring, -planlægning og –information.

 

Banedanmark-direktør sigtet for embedsmisbrug

 

En direktør i den nationale enhed for udbygning og vedligeholdelse af jernbanen, Banedanmark, er blevet sigtet for embedsmisbrug, efter at en entreprenør politianmeldte ham.

Af Lars Abild 25. nov 2015 kl. 21:30

 

Københavns Politi har sigtet en direktør i Banedanmarks enhed, som udbygger og vedligeholder jernbanen, for embedsmisbrug.

 

Det viser et brev fra Københavns Politi, som Ingeniøren har set. Af brevet fremgår, at sagen ‘nu er sendt til juridisk vurdering’. Altså en vurdering af, om der skal rejses tiltale mod direktøren. Kriminalassistenten, som har rejst sigtelsen, ønsker ikke at uddybe sagen over for Ingeniøren.

 

Læs også: Tre direktører forlader Banedanmark

 

Sagen handler om den private entreprenør, Ravn Bane ApS, hvor adm. direktør Jesper Ravn føler sig så groft forulempet af ledelsen i Banedanmark, at han politianmeldte en direktør, og det har altså ført til en sigtelse.

 

Jesper Ravn betegner over for Ingeniøren forløbet som en ’overordentligt hård sag for hele familien’. Han håber, at en løsning nu er på vej.

 

»Jeg er glad for, at politiet har taget sagen op, sigtet direktøren, og at det nu er sendt til juridisk vurdering,« siger han.

 

Læs også: Nye signalsystemer til tog bliver halvandet år forsinket

 

Det er yderst sjældent, at offentligt ansatte ledere bliver sigtet for embedsmisbrug, fortæller lektor Sten Bønsing fra Juridisk Institut på Aalborg Universitet

 

»Det er typisk underordnede, som eksempelvis har taget af kassen,« oplyser han.

 

Sagen om Banedanmark og Ravn Bane ApS har tidligere været genstand for politisk opmærksomhed, blandt andet på et åbent samråd 29. april. Medlem af Transportudvalget Kim Christiansen (DF) havde bedt tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) om at ’redegøre for sagen mellem Ravn Bane ApS og Banedanmark, hvor en direktør i Banedanmark efter alt at dømme har dikteret til sine medarbejdere, at der ikke må indgås samarbejde med Ravn Bane.’

 

Læs også: Dom kan tvinge Banedanmark til at fjerne ny vej og bro

 

I samrådet sagde Kim Christiansen, at der burde ’rulle hoveder’ i Banedanmark på grund sagen med Ravn Bane. Ministeren slog i sit talepapir fast:

 

’Jeg vil gerne fra starten slå fast, at jeg finder sagen ganske alvorlig. Derfor vil jeg også tillade mig at bruge den tid, der er nødvendig for at give en grundig besvarelse på spørgsmålet.’

 

Læs også: Den første elektrificering af jernbanen bliver et år forsinket

 

Ingeniøren har læst en mail fra den sigtede direktør til Jesper Ravn, hvor direktøren i april 2014 gjorde det klart, at Jesper Ravn ikke måtte gå på ’strandhugst’ blandt Banedanmarks personale.

 

’Jeg vil derfor bede dig om ikke aktivt at opsøge vores medarbejdere, hvis du ønsker fortsat at samarbejde med Banedanmark Produktion. Du er i din fulde ret til at slå stillinger op, men jeg bryder mig ikke om, at du udnytter vores venlighed til rent ud sagt at stjæle vores nuværende medarbejdere. Det er ufint og meget uetisk. Så stop det med det samme!,’ står der blandt andet.

 

Jesper Ravn har tidligere oplyst, at Banedanmark havde inddraget flere certifikater, som hans medarbejdere skal være i besiddelse af for at kunne arbejde på jernbanen, hvilket han klagede over til Transportministeriet.

 

Af ministeriets 23 sider lange afgørelse fremgår det, at ’Departementet træffer afgørelse om, at Banedanmarks afgørelse af 26. juni 2014 om annullering af certifikater er ugyldig. Departementet finder, at Banedanmark i forbindelse med annullering af certifikaterne har begået en række sagsbehandlingsfejl.’

 

Læs også: Overblik: Sådan får Danmark en moderne jernbane for 91 mia. kr.

 

I afgørelsen bliver der citeret fra en intern mail i Banedanmark fra den omtalte direktør:

 

’Kære alle, Indtil klagen fra Jesper Ravn er afklaret i TS er det FORBUDT at anvende Jesper Ravn til nogle opgaver OVERHOVEDET, og det er også forbudt at hjælpe med uddannelse. Jeg ønsker en aktiv tilbagemelding fra hver af jer om, at I ikke har opgaver sammen med Jesper Ravn. Hvis I har, skal det stoppes med det samme.’

 

Læs også: Banedanmarks store armbevægelser koster dyrt

 

Jesper Ravn oplyser til Ingeniøren, at han har anlagt erstatningssag mod Banedanmark, bl.a. på grund af certifikaterne, som blev frataget medarbejderne.

 

»Jeg håber, at vi snart kan få afsluttet sagen, så mine medarbejdere og jeg komme til at drive virksomheden under mere normale forhold,« siger han.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank