Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ekspert: Nyt problem med skjulte overpriser på investeringsfonde

Carsten Vitoft

onsdag 19. januar 2022 kl. 7:00

Bank mistænkes for at lægge ekstra omkostninger på ved salg af konkurrenters investeringsforeninger, så deres egne investeringsprodukter ser billigere ud i sammenligning. Det kan indeholde et stort problem for konkurrencen på markedet, siger uafhængig ekspert. En af dem er Nordea, der afviser kritikken. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

I forvejen er det vanskelige for private investorer at vælge de bedste investeringsforeninger. Men Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at de officielle omkostninger ofte bliver pustet kunstigt op, når en bank sælger investeringsbeviser for andre udbydere. Mindst én bank snyder dermed på vægten med de omkostninger og priser, de oplyser kunderne.

Problemet opstår, hvis kunden enten selv eller via råd fra en uafhængig rådgiver ønsker at købe andre eksterne investeringsprodukter end bankens egne. Økonomisk Ugebrev kan dokumentere, at kunder i en stribe konkrete tilfælde oplyses om alt for høje omkostninger af deres bank.

Solid overpris
Den uafhængige investeringsrådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet siger: ”Bankerne siger, det her enten beror på fejl i deres systemer, eller at kunderne efterspørger ekstra hjælp til at købe disse investeringsfonde. Men de forklaringer tror jeg ikke på. Vi har selv været ude for det her med en række af vores kunder. Vi anbefaler kunden en god og billig afdeling, som typisk kommer fra en anden udbyder. Men den ser jo ikke længere billig ud, når banken så i sidste ende lægger ekstra omkostninger ovenpå. Vi har eksempler på, at investeringsproduktet så ender med at blive tre til fire gange dyrere, end det er hos udbyderen selv.”

En af hans kunder blev rådgivet til at investere i den billige fond Sparinvest Index Bæredygtige Europa, der normalt koster 0,49 pct. i Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP). Men efter at have investeret i denne fond gennem kundens bank, Nordea, kostede fonden pludselig 1,88 pct. i ÅOP. Det er en overpris på næsten 3000 kr. for en investering på 200.000 kr.

I forvejen er det svært at finde rundt blandt de godt 800 danske investeringsfonde. Dertil skal lægges alle de udenlandske fonde. Økonomisk Ugebrev har forelagt Nordea afregningen med kunden og spurgt, hvordan det kan være, at omkostningerne pludselig går hen og bliver næsten firedoblet, når Nordea kommer til som distributør mellem kunden og Sparinvest. Her oplyser man, at de 1,88 pct. er den samlede omkostning for kundens køb og salg af aktiverne, der ikke er sammenligneligt med ÅOP.

”De samlede omkostninger i eksemplet inkluderer ind- og udtrædelsesomkostninger til fonden samt kurtage til Nordea på 0,5 pct. for både købet og salget, fordi købet er foretaget i en filial og ikke af kunden selv. Havde kunden selv foretaget købet, ville kurtagen have været 0,1 procent af henholdsvis køb og salg. Når omkostningerne i eksemplet overstiger den af Sparinvest oplyste ÅOP, kan det skyldes, at kunden har solgt sine aktiver tidligere, end hvad der har ligget til grund for beregningen af den gennemsnitlige ÅOP,” lyder det fra presseafdelingen i Nordea.

Med andre ord siger banken, at man har taget et procentpoint – altså 2000 kr.-for at hjælpe kunden med at købe og sælge fonden fra SparInvest, som kunden altså selv kunne have købt gratis via sin internetbank. Og dernæst kommer yderligere 0,4 pct. oveni til Sparinvest.

”Det er simpelthen ikke en korrekt forklaring, da vi jo foretager investeringen sammen med kunden eller på kundens vegne. Prisen er opgjort, som om kunden sælger papiret samme dag, det er købt, men kunden har papiret endnu. Nej, det her handler om bankernes indtjening, som er særdeles presset af nye muligheder for at købe billigere papirer end det, banken udbyder,” siger Karsten Engmann Jensen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank