Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, efterlyser mindre langmodighed med kontroversielle selskaber hos investorerne. Han peger i den forbindelse på en nylig undersøgelse, der viser, at selskaber, der udsættes for større frasalg grundet et højt klimaaftryk, ikke blot falder i værdi men også presses til at reducere deres CO2-aftryk.
Ifølge Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, bør investorer ikke være alt for langmodige i forhold til kontroversielle selskaber. Han råder investorer til at være meget klare og konkrete i forhold til deres forventninger til de kontroversielle selskaber – ellers risikerer aktivt ejerskab bare at ende i tom snak. Et godt eksempel på, hvordan man ifølge Lars Koch ikke skal drive aktivt ejerskab, er pensionskassen PFA’s dialog med energiselskaberne Shell og Total.
”PFA har ikke har opstillet klare mål og milepæle for, hvordan Shell og Total skal nedbringe deres CO2-aftryk. Og så er det svært at komme nogen vegne. I stedet for blot at ”tale” med selskaberne, burde PFA kræve, at de to energigiganter holder helt op med at investere i nye fossile energiprojekter samt forlange, at de laver en realistisk plan, der med årlige milepæle peger hen mod en markant overvægt i grøn energi og udfasning af den sorte,” siger Lars Koch og tilføjer:
”Når man som investor bliver opmærksom på, at et selskab har en problematisk adfærd, bør man hurtigst muligt tage kontakt til selskabet med henblik på at indlede en dialog. I den forbindelse er det vigtigt at opstille nogle klare mål, hvortil der er tilknyttet en række kortsigtede milepæle, således at man jævnligt kan vurdere, om der sker fremskridt. Og viser det sig så, at selskabet ikke når de aftalte milepæle, så bør man trække sine penge ud.”
Lars Koch afvisende ikke værdien af engagement som en byggeklods i det aktive ejerskab. Tværtimod mener han, at der findes der flere gode eksempler på, at det kan presse virksomheder i den rigtige retning. ”Eksempelvis har AkademikerPension presset en række store danske virksomheder til bedre skatterapportering ved at stille forslag på generalforsamlingerne og gennem dialog. Og i forhold til direktørlønninger har ATP gennem flere år presset på for at få en bedre balance mellem aflønning af direktion, bestyrelse og medarbejdere,” siger Lars Koch.
Lars Koch understreger dog, at eksklusion og frasalg er et effektivt redskab til at presse selskaber i en mere ansvarlig og bæredygtig retning. Han henviser i den forbindelse til et nyligt offentliggjort studie udført af tre tyske forskere. Studiet, der er baseret på en undersøgelse af 5.000 kapitalfonde fra USA og Europa og 10.000 globale virksomheders klimaaftryk og finansielle performance, konkluderer, at selskaber, der udsættes for større frasalg grundet et højt CO2-aftryk, falder i værdi – særligt på langt sigt, hvor aktiekursen for de undersøgte selskaber i gennemsnit faldt med 6 procent.
”Og ikke nok med det, studiet påviser også, at frasalg tilmed har en positiv effekt på selskabernes CO2-aftryk. Inden frasalget var der typisk en kraftig stigning i CO2-udledninger blandt de berørte selskaber. Men efter frasalget stabiliserer mange af selskaberne deres udledninger – og i håb om at gøre sig mere attraktive overfor investorer, begynder selskaberne efter en kort årrække faktisk ofte at reducere deres klimaaftryk. Så der er ingen tvivl om, at frasalg virker,” siger Lars Koch.
I forhold til fossile energiselskaber, mener Lars Koch, at Pensionsselskaber og banker bør frasælge alle deres aktiver: ”Hvis der ikke ligger en seriøs omstillingsplan, hvilket jeg stadig har jeg til gode at se hos de store toneangivende selskaber, så bør aktiverne sælges fra. Investorer, der bliver ved med at støtte op om fossile energiselskaber, undergraver ikke blot vores fremtid, men synes også at handle i direkte modstrid med Danmark og andre regeringers politik.”
Han påpeger, at ved COP26 i Glasgow vedtog Danmark og 38 andre lande en erklæring om et totalt stop for finansiering af fossile projekter i tredjelande gennem fx eksportkreditter eller udviklingsbanker. Alligevel fortsætter banker og pensionsselskaber i Danmark med finansiering af tilsvarende projekter, hvilket må betragtes som at være i modstrid med den strategi Danmark som land har taget, vurderer Lars Koch.
Økonomisk Ugebrev har foreholdt PFA Lars Kochs kritik af deres måde at udøve aktivt ejerskab på. PFA har sendt os denne respons:
”I PFA støtter vi op om en hurtig omstilling til vedvarende energikilder, men vi ser det ikke som en farbar vej at opstille ultimative krav. Det er sjældent et godt udgangspunkt for en konstruktiv dialog. Det er store internationale energigiganter, der ikke kan omstilles fra den ene dag til den anden, og som også bliver drevet af efterspørgslen rundt omkring i verden.
Hele den globale forsyningskæde skal omstilles i en grønnere retning i disse år, og det er en udvikling, vi i høj grad støtter op om. I modsætning til flere andre energiselskaber har Total og Shell har fremlagt klimaplaner med målsætninger om at nå Parisaftalen. Det er et godt udgangspunkt, men de er selvfølgelig ikke i mål. Derfor er det også centralt i vores dialog med Total og Shell, hvordan de kan omstille forretningen, så de lever op til Parisaftalen.
Ud over vores direkte dialog med Total og Shell, er PFA en del af de globale initiativer Net Zero Asset Owner Alliance og Climate Action 100+, hvor vi i fællesskab med andre investorer lægger pres på selskaberne for at leve op til Parisaftalen gennem fokuseret indsats med benchmarks og klare målpunkter.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.