Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pressede kapitalfonde kæmper med ”strandede aktiver”

Carsten Steno

søndag 23. januar 2022 kl. 12:00

Kapitalfondene har særligt kæmpet med nødlidende eller usælgelige aktiver i den fossile industri. Nu breder problemstillingen sig til langt flere brancher. Derfor sætter kapitalfonde massivt ind for at undgå, at deres porteføljevirksomheder strander. Bl.a. ved at gå mere målrettet efter at gøre virksomhederne bæredygtige, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Hidtil har ”stranded assets”, altså aktiver, der er ved at blive en klods om benet på ejerne, især ramt pensionskasser med investeringer i olie, kul og gasindustrien. Værdien af virksomheder inden for ”sort energi” er truet af den grønne omstilling og de stigende krav om miljømæssig og social bæredygtighed, der gør det svært at finde ny kapital eller nye købere til dem.

På det seneste er ”strandede aktiver” også blevet et samtaleemne i landets kapitalfonde. Nu er det ikke længere blot kul-, olie- og gasindustrien, der er strandet. Fænomenet omfatter også virksomheder, der i løbet af kort tid underlægges nye, forringede markedsvilkår, eksempelvis på grund af sundhedskriser, ny myndighedsregulering eller en teknologiudvikling, der kan udløse store uforudsete nedskrivninger.

Flere er truede
Eksempelvis har viruskrisen gjort virksomheder i de i forvejen klima-belastende fly-, hotel- og turistindustrier til tvivlsomme aktiver. Også kødindustrien og detailhandlen er truet.

Flere af de danske kapitalfondes porteføljer indeholder virksomheder, som er i risiko for at blive dramatisk mindre værd. Eksempelvis ejer kapitalfonden Catacap to underleverandører til flyindustrien, TP Aerospace og Airfinn, som lider hårdt under den tilpasning, som sker inden for luftfarten.

Kapitalfonden Erhvervsinvest ejer Gaming, hvis hovedprodukt er online-spillet ”Spillehallen.dk”. Det er her, markedsføringen er truet af EU-regulering. Kapitalfonden Capidea ejer Maki, som er den største distributør af spil og legetøj i Norden. Kapitalfonden Axcel ejer Frontmatec, der er væsentlig leverandør af produktionsudstyr til slagterier.

I 2018 måtte svenske EQT opleve, at legetøjskoncernen TopToy strandede i form af en konkurs, fordi platformsøkonomien bredte sig i branchen, samtidig med at forbrugerne i stigende grad fik animotisitet mod plastiklegetøj. Tilsvarende måtte EQT også afhænde Tiger-butikkerne for en spotpris til investorer, som nu forsøger at repositionere kæden i en mere bæredygtig retning.

Truslen om, at virksomheder udvikler sig hen mod kategorien ”stranded assets”, har fået kapitalfonde til at arbejde mere målrettet med at gøre deres portefølje af virksomheder mere grønne og bæredygtige.

”Kapitalfonde ejer typisk en virksomhed i fem til syv år, og de ved, at de kan få en bedre pris på en porteføljevirksomhed, hvis den har arbejdet med at opnå en grønnere og mere bæredygtig profil,” siger Christian Sparrevohn, partner og co-founder i rådgivnings- og investeringsselskabet The Footprint Firm, der rådgiver kapitalfonde.

Et eksempel er kapitalfonden Polaris, der solgte Molslinjen til EQT til en god pris. ”Vi har arbejdet helt nede i harehøjde med at gøre en oprindelig ”sort” virksomhed som Molslinjen grønnere, dels ved at reducere rederiets miljøbelastning med 60 pct. gennem de seneste ti år, dels ved at lægge planer for, hvordan vi reducerer med yderligere 70 pct. frem til 2030,” siger ledende partner i Polaris Jan Johan Kühl, der har gjort en af medarbejderne med stor forretningsindsigt til chef for ESG, netop for at fokusere på portefølje-virksomhedernes transformation.

Regulering rammer
Videre siger han: ”Denne indsats var en af grundene til, at EQT fandt Molslinjen attraktiv. I dag forlanger investorerne, at man arbejder aktivt med grøn omstilling og bæredygtighed og fokuserer på at transformere virksomhederne i den retning.”

I samme retning går det nu også hos Maj Invest Equity. ”Det handler om at være dygtig til at afdække risici, både på kort og lang sigt. Vi skal identificere de risici, vi ikke umiddelbart ser i dag. Samtidig skal vi indarbejde processer i porteføljevirksomheders bestyrelser, der sikrer, at der hele tiden er fokus på tranformation i retning af miljømæssig og social bæredygtighed”, siger partner Jens Aaløse, tidligere CEO i Danske Spil, der også peger på, at stram regulering fra bl.a. EU kan resultere i ”strandede aktiver” – f.eks. inden for gaming.

Christian Sparrevohn vurderer, at kapitalfondene på sigt kan blive en katalysator for grøn omstilling og bæredygtighed, fordi de arbejder aktivt med deres ejerskab. ”Men vi oplever også, at nogle kapitalfonde mere fokuserer på, hvad de kan nøjes med i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed,” siger han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank