Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

F&P: Ny kritisk MS-rapport om fossile investeringer skyder langt forbi målet

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 22. februar 2022 kl. 5:40

I ny rapport anklager Mellemfolkeligt Samvirke den danske pensionssektors investeringspraksis for at være inkompatibel med Paris-aftalen. Alle fossile aktiver bør afhændes, konkluderer rapporten. Ifølge Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring & Pension, er der imidlertid mange veje til at nå Paris-målet, herunder transformation af fossile selskaber via aktivt ejerskab. Han mener, at verden i mange tilfælde er bedre tjent med, at danske pensionsselskaber forsøger at påvirke olieselskaberne i en mere grøn retning – end blot at overlade hele den fossile sektor til investorer, der ikke bekymrer sig det mindste om klimaet.     

Rapporten ’Den danske pensionssektors klimasvigt’ udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke i sidste uge kortlægger den danske pensionssektors investeringer i fossil energi. Rapporten anbefaler i klare vendinger danske pensionsselskaber til at frasælge alle fossile aktiver, som samlet set opgøres til 46 milliarder kroner, hvoraf 22 milliarder er investeret i energiselskaber, der ekspanderer deres fossile aktiviteter.

Netop disse investeringer fremhæves som værende særligt problematiske. Ifølge rapporten er den slags investeringer nemlig i direkte modstrid med Paris-aftalens målsætning om at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader. Mellemfolkeligt Samvirke henviser i den forbindelse til, at det Internationale Energiagentur for nyligt slog fast, at der ikke er plads til ny fossil kapacitet i CO2-budgettet, hvis verdenssamfundet skal nå Paris-målet.

Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring & Pension, siger om Mellemfolkeligt Samvirkes kritiske rapport: ”Den har bestemt givet stof til eftertanke i pensionssektoren. Særligt rapportens belysning af pensionsselskabernes investeringer i fossile selskaber, der er i gang med at udvide deres kapacitet, er blevet bemærket.”

”Hvilke konsekvenser, pensionsselskabernes overvejelser vil munde ud i, er vanskeligt at sige. Men jeg er helt sikker på, at det vil blive diskuteret grundigt blandt vores medlemmer,” siger Tom Vile Jensen.

Han er dog ikke enig i rapportens konklusion om, at den danske pensionssektors investeringspraksis konflikter med Paris-aftalen. ”Der er mange veje til at nå Paris-målet. At vi allerede i 2022 skulle havde afhændet alle fossile aktiver, har jeg vanskeligt ved at se skulle være en del af Paris-aftalen. Heller ikke hvis vi blot taler om dem, der ekspanderer. Det afgørende spørgsmål lige nu er, hvorvidt det er muligt at transformere de fossile selskaber. Hvis det så ikke er tilfældet om noget tid, så er der risiko for, at de ender som stranded assets – og det er noget mine medlemmer er opmærksomme på. Ingen ønsker at sidde tilbage med værdiløse papirer,” siger Tom Vile Jensen.

Som nævnt opfordrer Mellemfolkeligt Samvirke i rapporten de danske pensionskasser til at frasælge alle deres fossile aktiver. Den tilgang betragter Tom Vile Jensen imidlertid som en anelse firkantet. Han mener ikke, at det nødvendigvis vil være godt for klimaet, hvis den danske pensionssektor holdt helt op med at forsøge at presse de fossile selskaber i en grønnere retning gennem dialog og aktivt ejerskab.

”Inden vi dropper dialogtilgangen, bør vi lige stoppe op og spørge os selv: hvem er bedst til at føre dialog med et olieselskab – er det et dansk pensionsselskab med grønne ambitioner eller en russisk investor, der ikke bekymrer sig en dyt om klimaet? Som beskrevet for nylig i The Economist fører frasalg sjældent til, at fossile produktionsanlæg lukkes ned, de skifter blot hænder,” siger Tom Vile Jensen.

Han påpeger, at fossil energi stadig spiller en meget stor rolle i verden. Langt hovedparten af den energi, menneskeheden bruger, kommer jo fortsat fra fossile energikilder. Og så læng,e der er efterspørgsel, så længe vil de fossile produktionsanlæg forblive åbne – og det uanset om den danske pensionssektor frasælger alle sine fossile aktiver eller ej.

”Betyder det, at vi skal sidde på hænderne og ikke gøre noget? Nej, bestemt ikke. Vi skal fortsætte vores arbejde hen mod en grønnere og fossilfri verden. Når det kommer til at arbejde for grønne løsninger, er den danske pensionssektor faktisk blandt de førende i verden,” siger Tom Vile Jensen.

I forordet til Mellemfolkeligt Samvirkes rapport konkluderer tidligere EU-Klimakommissær og klimaminister Connie Hedegaard ellers det stik modsatte. Ifølge Connie Hedegaard kan danske pensionskasser ikke både brande sig som grønne frontløbere samtidig med, at de har 46 milliarder kroner investeret i fossile selskaber, hvoraf mere end 22 milliarder kroner er investeret i selskaber, der jagter nye olie-, kul- og gasforekomster.

Ifølge Tom Vile Jensen skyder Connie Hedegaard dog langt forbi målet: ”Faktum er, at den danske pensionssektor er en af de pensionssektorer i verden, der gør mest. Vi har i årevis været på forkant med lovgivningen og været blandt dem, der har presset allermest på for bedre rapportering og transparens på klimaområdet. Vi har sat en klar retning mod CO2-neutralitet og har forpligtet os både nationalt og internationalt eksempelvis gennem regeringens klimapartnerskaber og via fora som Net Zero Asset Owner Alliance,” siger Tom Vile Jensen og tilføjer:

”Desuden overser Hedegaard, at man som frontløber er i bevægelser. Historisk set har vi som investorer og samfund haft store investeringer i fossil energi, men det er vi godt i gang med at nedbringe. Sideløbende hermed har branchen investeret milliarder i grønne løsninger. Med andre ord overser hun, at der i de sidste mange år er sket en kolossal udvikling i branchen. Det er derfor, at andre ude omkring i verden er i fuld gang med at kopiere den danske sektors løsninger.”

I rapporten henviser Mellemfolkeligt Samvirke til, at et hollandsk og et svensk pensionsselskab allerede har ekskluderet alle fossile selskaber. De to pensionsselskaber traf blandt andet deres beslutning på baggrund af et nyere hollandsk forskningsstudie, der konkluderer, at man ikke påfører kunderne en øget økonomisk risiko ved at ekskludere fossile selskaber. Hvorfor gør danske pensionsselskaber ikke det samme og ekskluderer alle fossile selskaber?

”Det er en vurdering, det enkelte selskab skal tage i forhold til deres kunder og pensionsopsparer. Der er tusindvis af pensionsselskaber i verden, og de fleste bruger den fossile sektor som risikospredning. Og selvom der nu er to selskaber, der har ekskluderet alle fossile selskaber, betyder det ikke, at det er den rigtige tilgang for alle,” siger Tom Vile Jensen og tilføjer, at danske pensionskasser formentlig vil reagere forskelligt på rapporten fra Mellemfolkeligt Samvirke.

”Nogle af vores medlemmer vil sætte yderligere skub i deres frasalgsstrategi. Andre vil videreudvikle den transformative og dialogsøgende tilgang, hvor de via aktivt ejerskab forsøger at transformere de fossile energiselskaber i en mere grøn retning,” siger Tom Vile Jensen.

Hvornår er den danske pensionssektor fossilfri?

”Det kan jeg ikke svare præcist på. Men vi lægger os op ad Folketinget målsætning om 70 procent CO2-reduktion i 2030. Og det vil jo givetvis have en indvirkning på de fossile investeringer. Men sat på spidsen, så er sektoren fossilfri den dag, hvor vores samfund er indrettet således, at man kan tjene flere penge ved at investere grønt end ved at investere sort. Og der er vi ikke helt endnu,” siger Tom Vile Jensen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank