Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Svenske konglomerater presser danske kapitalfonde

Carsten Steno

mandag 07. marts 2022 kl. 7:00

Store svenske industriforetagender er på det seneste blevet særdeles aktive på det danske marked for køb af virksomheder med udviklingspotentiale. De svenske fonde tilbyder typisk et langt ejerskab uden exit-strategi, og de betaler gerne mere end de danske fonde. Det frister mange danske ejerledere, men udfordrer de danske kapitalfonde, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Danske kapitalfonde konkurrerer i stadigt stigende grad med store svenske børsnoterede industrikonglomerater om virksomhedsejernes gunst, når det handler om at få kapret de bedste danske opkøbskandidater. Blandt de svenske foretagender dominerer navne som Indutrade, Lagercrantz og Storskogen.

Alene Indutrade foretog i 2021 tre opkøb i Danmark. I alt har det svenske foretagende nu 13 danske virksomheder i porteføljen. Lagercrantz er også aktiv på det danske marked – senest med overtagelsen i december af sikkerhedsfirmaet Araz i Rødovre. Nyligt børnoterede svenske Storskogen foretog i fjor sit første opkøb i Danmark.

Møder dem ofte
”De svenske industriforetagender er i de senere år blevet meget mere til stede på det danske marked. Vi møder dem ofte, når en virksomhed er til salg. I modsætning til kapitalfonde har de store svenske foretagender ingen exitstrategi. De minder mere om danske selskaber som Incentive og Dansk Kapitalanlæg, der i 80´erne og 90´erne arbejdede på lignende måde, men som aldrig rigtig fik kritisk masse,” fortæller Christian Møller, managing partner i den mellemstore danske kapitalfond Blue Equity.

Hans oplevelser genkender Anders Eriknauer, managing partner i Nordic M&A Team. ”Kampen om de mindre virksomheder er blevet hårdere, nu hvor de svenske industrikonglomerater viser større interesse for Danmark,” siger Anders Eriknauer, hvis firma har bistået sikkerhedsvirksomheden Aras ved salget til Lagercrantz.

Alene Indutrade ejer i dag 13 virksomheder i Danmark. I alt ejer den svenske industrikoncern 200 selskaber i 30 lande. I fjor overtog Indutrade bl.a. Alflow i Vejen, der sælger flowudstyr til medicinalindustrien.

I Danmark har Indutrade også købt Skandinaviens største distributør af måleapparater, Elma i Farum. Sælger var ejerleder Lars Bendixen, der er fortsat som adm. direktør.

Han fortæller, at Indutrade og andre store svenske industri-konglomerater arbejder ud fra en langsigtet strategi – baseret på den overbevisning, at kontinuerlig virksomhedsudvikling giver størst værdi. Det ligner lidt den tænkning, som ligger bag A. P. Møller-Mærsks opkøbsstrategi, som fortalt af selskabets CFO i et nyligt interview i ØU Ledelse.

Lars Bendixen havde flere købere inde over, da han solgte sin virksomhed, bl.a. mellemstore danske kapitalfonde. Men han foretrak Indutrade. ”Indutrade kommer ikke for at splitte virksomheden op eller med færdige opskrifter på, hvordan der skal effektiviseres. De tror på virksomhedernes ledelse,” fortæller Lars Bendixen.

”De blander sig ikke i den daglige drift. Men de har selvfølgelig forventninger om, at vi lever op vores budgetter,” forklarer han.

Nem adgang til kapital
Lars Bendixen, 57 år, ser gerne, at Elma lever videre som selvstændig virksomhed, og han er så småt begyndt at arbejde med, hvordan en ny ledelse om nogle år kan tage over: ”Jeg valgte Indutrade, fordi de betalte prisen, men også fordi jeg ønsker, at virksomheden skal udvikles og fremdeles være en god og stabil arbejdsplads for medarbejderne.”

De store svenske børsnoterede industriforetagender er begunstiget af at være børsnoterede med let adgang til kapital. Samtidig generer de tilkøbte virksomheder et stort cash flow.

Danske kapitalfonde er dog ikke uden kort på hånden i konkurrencen med de store svenske industriforetagender. Der er andre parametre end prisen, hvor svenskerne står stærkt.

Blue Equity foretog f.eks. i 2021 i alt tre opkøb.

”Vi har naturligvis et exitperspektiv, men alligevel tilbyder vi et ganske langt ejerskab og en mulighed for direktionerne til at gå ind et partnerskab med os om at skabe mere værdi. Ligesom de svenske industriforetagender er det afgørende for os, at vi kan teame op med en stærk ledelse, der ser muligheder. Men i modsætning til svenskerne investerer vi sammen med ledelsen i en udviklingsplan, og det tiltrækker mange – ikke mindst de lidt yngre ejerledere,” siger Christian Møller, managing partner i Blue Equity.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank