Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sampension porteføljer indeholder 26 ekskluderede selskaber

Claus Strue Frederiksen

mandag 28. februar 2022 kl. 11:30

Pensionskassens eksklusionsliste indeholder 258 virksomheder, som den ikke ønsker at investere i. Alligevel optræder mange af disse selskaber på beholdningslisten i et af de investeringsprodukter, medlemmerne tilbydes. De ekskluderede selskaber handler bl.a. med kul, tjæresand og kontroversielle våben.

Når det gælder ansvarlige investeringer og eksklusionen af kontroversielle selskaber fra investeringsuniverset, er budskabet fra Sampension ganske klart: ”Hvis virksomheder ikke kan leve op til vores krav på klimaområdet, vil de komme på vores eksklusionsliste. Vi investerer ikke i virksomheder, der overtræder Sampensions politik for ansvarlige investeringer.”

Samlet optræder der 258 virksomheder på Sampensions eksklusionsliste, og de fleste selskaber er sortlistet på grund af negativ indvirkning på klimaet. Det gælder eksempelvis energi- eller mineselskaber som CLP Holdings, DTE Energy og South32 samt selskaber, der udvinder olie af tjæresand, ligesom Canadian Natural Resources, MEG Energy og Suncor Energy.

Kundernes egne valg
CLP Holdings, DTE Energy, South32, Suncor Energy, BAE Systems, Fortive Corporation og Safran optræder dog ikke kun på Sampensions eksklusionsliste, men også på beholdningslisten i en af Nykredits investeringsfonde – Nykredit Invest Globale Aktier – som Sampensions kunder kan investere i via pensionskassens pensionsprodukt Linkpension.

Og det er ikke kun gennem Nykredits investeringsfond, at Sampension tilbyder investeringsprodukter, hvor der i beholdningslisten findes selskaber, der optræder på pensionskassen egen eksklusionsliste. Via iShares Oil and Gas Exploration and Production UCITS ETF investeres pensionskassens kundemidler i selskaberne Canadian Natural Resources, Diamondback Energy og MEG Energy.

Økonomisk Ugebrev har fundet mange lignende tilfælde. Vi har spurgt Sampension, hvorfor pensionskassen tilbyder investeringsprodukter til sine medlemmer, hvor der er selskaber fra dens egen eksklusionsliste. I et skriftligt svar oplyser Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension: ”Man skal skelne mellem, hvordan Sampension investerer, og så vores såkaldte Linkpension-univers, hvor kunderne selv kan vælge, hvad deres opsparing skal investeres i. I dette tilfælde er der tale om fonde, som er en del af Linkpension-universet, og hvor kunderne altså selv investerer – ikke Sampension.”

Videre siger han: ”Når vi investerer opsparingen på kundernes vegne, sker det naturligvis i overensstemmelse med Sampensions ESG-politikker. Men vi anerkender også, at der er nogle kunder, som har andre ønsker til, hvordan deres opsparing skal investeres, f.eks. når det gælder ESG-området. Derfor giver vi kunderne mulighed for selv at investere i en lang række fonde i Linkpension-universet – herunder i fonde med fokus på regionale og globale indeks, energi og grøn omstilling. Den del af pensionsopsparingen, som kunderne selv investerer, er ikke underlagt kravene i Sampensions ESG-politikker.”

Jacob Ehlerth Jørgensen forsikrer dog, at de eksterne forvaltere, som Sampension tilbyder deres kunder at investere deres pensionsmidler i, alle har høje standarder for ESG og bæredygtighed.

Professionelle forvaltere
”Fælles for de eksterne forvaltere, hvis fonde vores medlemmer kan investere i, er, at der er tale om professionelle forvaltere, som har egne ESG-politikker, og som arbejder seriøst med bæredygtighed. Men som i tilfældet med de pågældende to fonde kan der være forskel på Sampensions politikker og den eksterne forvalters politikker, og hvordan de udmøntes i praksis.”

Ifølge Jacob Ehlerth Jørgensen kan man som investor således åbenbart sagtens arbejde seriøst med ESG og bæredygtighed, samtidig med at man har porteføljen fyldt med kul, tjæresand og kontroversielle våben. Umiddelbart virker det som nye toner fra Sampension, der i andre sammenhænge eksempelvis har talt dunder mod kulindustrien.

Joachim Kattrup, Sustainable Finance Researcher i Mellemfolkeligt Samvirke, mener dog, at Sampensions praksis strider det mod al logik.

”At pengene går gennem Nykredit Invest eller andre investeringsfonde spiller sådan set ingen rolle. Faktum er, at Sampensions kunder via et af Sampensions pensionsprodukter investerer i selskaber, som pensionskassen selv har sortlistet. Det må de se at få rettet op på – ellers kan det jo være helt ligegyldigt at have en eksklusionsliste,” siger Joachim Kattrup.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank