Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

EU-forslag om due diligence møder kritik fra flere sider

Claus Strue Frederiksen

mandag 28. februar 2022 kl. 14:38

EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge et omfattende direktivforslag under navnet ’Corporate Sustainability Due Diligence’ der vil gøre social og miljømæssig due diligence obligatorisk.

Kort fortalt handler social og miljømæssig due diligence om, at virksomheder skal iværksætte processer, der effektivt identificerer, forebygger, afbøder, udbedrer og redegør for aktuelle og potentielle negative indvirkninger på menneskerettigheds- og miljøområdet. Formålet er blandt at sikre menneskerettigheder og miljøhensyn også længere nede i værdikæden for store virksomheder i EU.

Forslaget omfatter alle virksomheder, der har en omsætning på mere end 150 millioner euro og mere end 500 ansatte samt virksomheder i særligt udsætte brancher, herunder landbrug og modeindustrien, med en omsætning på 40 millioner euro og over 250 ansatte – i alt anslås det at gælde 13.000 virksomheder i EU, hvilket udgør omkring 1 procent af europæiske virksomheder.

Ifølge regnskabsbasen Bisbase er der omkring 200 danske virksomheder, der årligt omsætter for mere end 150 millioner euro og har over 500 ansatte.

Siden offentliggørelsen er forslaget både blevet kritiseret for at gå for langt samt for ikke at være tilstrækkelig omfattende.

I en pressemeddelelse kritiserer Dansk Industri forslaget for at stille alt for omfattende krav til virksomheders ansvar overfor værdikæden.

”Selvfølgelig har virksomhederne et ansvar for at vælge samarbejdspartnere og leverandører, som opfører sig ordentligt, og som producerer ansvarligt og klimavenligt, men forslaget lægger op til ansvar for forhold, som er helt uden for virksomhedernes indflydelse ved at omfatte hele værdikæden, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

Modsat Dansk Industri mener Patrick Wilcken, Head of Business and Human Rights at Amnesty International, at forslaget ikke går langt nok. Wilkcken kalder forslaget en forspildt mulighed og udtrykker skuffelse over, at 99 procent af virksomheder i EU ikke er omfattet af de øgede krav.

Samme kritik kommer fra B Lab Europe, der ligesom Amnesty International hæfter sig ved, at Kommissions forslag kun omfatter omkring 1 procent af europæiske virksomheder.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank