Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

søndag 17. januar 2016 kl. 16:02

Nu bliver det rigtig spændende: Bekræftes et langsigtet bearmarked? Efter den dårligste start på et nyt år for aktiemarkedet i årtier, står vi nu over for det helt centrale spørgsmål: Står vi over for et langsigtet bearmarked, hvor der er meget længere ned? Eller slutter den negative korrektion her, hvor det så er en fantastisk købsmulighed? Spørgsmålet er oplagt netop nu, fordi det styrende amerikanske og tyske aktiemarked lige præcis fredag aften nåede de bunde, som angav en vending ved nedturene i oktober 2014 og i september 2015. Og hvor det altså efterfølgende gik stejlt op ad bakke igen. Vores vurdering er todelt, fordi det her handler meget om timing: Vi ser det som sandsynligt, at der fra dette niveau vil komme én mindre eller større positiv korrektion, i allerbedste fald på 5-6 %. Herefter vil det gå nedad igen, fordi de professionelle vil anvende kursstigningerne til at sælge mere ud til højere priser. Som tingene ser ud lige nu er vi på vej i et langsigtet bearmarked, men altså ikke med sikkerhed brat videre herfra.

Bekymringen er, at der endnu ikke har været noget panikudsalg eller en egentlig kapitulation: En bekymrende forskel i forhold til de seneste to store negative korrektioner er, at de sluttede med noget, der ligner nervøst panikudsalg, altså en slags minikapitulation. Det har vi indtil videre kun set optakter til denne gang. Derfor er det sandsynligt, at vi forude har en eller flere dage eller ugers nervøst panikudsalg, fordi mange investorer først sent erkender, at denne gang er det ved at gå rigtig galt. De relativt rolige tilbagefald indtil midt i den forgange uge, vidner om, at mange fortsat hopper på bankernes råd om at have ”is i maven”. Det er en klassiker, og det betyder, at mange investorer først meget sent eller slet ikke kommer ud af markedet, når det for alvor går galt.

Forudsætningerne tilstede for et bearmarked: Som markedet opfører sig lige nu, er det meget sandsynligt at vi inden for kort tid får brud ned gennem de markedspsykologisk meget vigtige bunde. Uanset om det ud fra fundamentale overvejelser er berettiget eller ej, vil det med stor sikkerhed starte en selvforstærkende nedtur. Analytikere har fokuseret meget på, at intet indtil videre indikerer, at væksten
og virksomhedernes overskud er på vej ned. Som det fremgår af en anden analyse i denne udgave, er de europæiske aktier det seneste år især trukket op af forhøjede price/earnings, og altså ikke stigende overskud. Med en gennemsnitlig værdiansættelse på 17 gange årets overskud, vil en reduktion til 14 gange årets overskud udløse et kursfald på næsten 20 % med uændrede overskud. Og de professionelle investorer ER ved at skrue ned for deres risici. Se blot på det amerikanske marked for kreditobligationer.

AktieUgebrevets Pensionsportefølje outperformer fortsat markedet: I Pensionsporteføljen har vi på det seneste skruet lidt op for risikoen igen, blandt andet med en langsigtet position i stigende oliepriser. Denne position har kostet os et minusafkast den seneste uge på 2,8 % af den samlede kapital. Men porteføljens samlede afkast på minus 5 % siden nytår er stadig godt det halve minusafkast af det generelle danske aktiemarked. Vi har stadig en pæn andel af kapitalen i likvider, som enten igen sættes i bear certifikater eller anvendes til at samle ”billige” danske aktier op, når tid er. Men det bliver nok ikke lige foreløbig.

Men der er også mulige redningskranse: Vi holder fortsat meget tæt øje med, hvad der sker med oliepriser og metalråvarepriser. Så længe oliepriserne fortsætter med at falde er det sandsynligt, at aktier kører med ned. Det samme er tilfældet med metalråvarepriser. Udviklingen i priserne på olie, kobber og jernmalm kan opfattes for en ledende indikator for, hvad der sker i den globale økonomi. Og som bekendt er det ikke et kønt billede at kigge på disse ledende indikatorer. Kommer der en vending i priserne, er det aktuelt at genoverveje investeringsstrategien og skrue op for risikotagningen. En anden type redningskranse for aktierne er nye indgreb eller udmeldinger fra den europæiske og amerikanske centralbank. Centralbankcheferne sidder uden tvivl stadig mere uroligt på deres taburetter, og aktierne skal sikkert ikke meget længere ned, før der kommer en eller anden form for actions. Forventningerne til en snarlig amerikansk renteforhøjelse er den seneste måned styrtdykket, blandt andet fordi der nu ventes tæt på nulvækst i USA i 4. kvartal.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank