Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Totalkredit-samarbejde holder de fleste lokalbanker i live

Morten W. Langer

mandag 14. marts 2022 kl. 15:00

De 45 lokalbanker i Totalkredit-samarbejdet hentede sidste år bruttoindtægter på over 5 mia. kr. fra realkredit-formidling. Det Nykredit-ejede Totalkredit, der nu har samlede udlån på 853 mia. kr., øger fortsat sin markedsandel til ejerboliger. Og lokalbankerne bliver stadigt mere afhængige af indtægterne fra samarbejdet, der vokser år for år. Ifølge Økonomisk Ugebrevs beregninger kommer over 50 pct. af de fleste lokalbankers basisoverskud fra Totalkredit, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Selv en af landets større banker har rigtig meget i klemme hos Nykredit-ejede Totalkredit. Sydbank oplyser i det netop fremlagte årsregnskab for 2021, at banken har formidlede udlån via Totalkredit for 89 mia. kr., og at indtægten fra dette udlån sidste år var 544 mio. kr. Det svarer til ca. 0,6 pct. af de realkreditudlån, som banken har formidlet til Totalkredit. Og det er også den indtægt, som Sydbank kan regne med hvert år fremover – så længe dette udlån fastholdes.

Velkendt er det, at bankerne i Totalkredit-samarbejdet får ca. halvdelen af de bidragsindtægter, som deres kunder betaler for deres realkreditlån, i årlig aflønning. Med Totalkredits markant stigende udlån, og også stigende markedsandel på realkreditudlån til danske boligejere, stiger bankernes indtægter også støt hvert år.

Sårbar position
For Sydbank udgør den årlige indtægt fra Totalkredit hele 36 pct. af bankens basisresultat på 1550 mio. kr. sidste år.  Dette indtjeningsbidrag for Sydbank fra Totalkredit er umiddelbart sårbart, da selve udlånet ligger hos den danske realkreditkæmpe, også selvom det kommer fra Sydbanks kunder.

Og hvis Sydbank ønsker andre samarbejdsløsninger til sine realkreditudlån, ville denne indtjening også gå tabt. Som bekendt ligger det nemlig i bankernes aftale med Totalkredit, at der ikke må ydes realkreditudlån for andre institutter. Det betyder alt andet lige, at Sydbank og de 44 andre lokalbanker er fuldstændig afhængige af Nykredit og CEO Michael Rasmussen, og det betyder i realiteten også, at Nykredit er en helt dominerende aktør på det danske bankmarked.

Realiteten er også, at lokalbankernes indtægter fra Totalkredit har vokset sig så store, at instituttet er med til at sikre bankernes lønsomhed, og for mange af lokalbankerne udgør dette indtjeningsbidrag en helt afgørende byggeklods i det samlede indtjeningsbillede – og dermed også den langsigtede overlevelsesevne.   

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af en række bankregnskaber viser, at Totalkredit bidrager helt afgørende til de fleste lokalbankers overskud. Eksempelvis leverede Møns Bank sidste år et basisoverskud på 35 mio. kr., mens indtjeningsbidraget var ca. 45 mio. kr. fra formidlede realkreditudlån på 7,5 mia. kr. Uden dette bidrag havde der være underskud på basisresultatet.

I Nordfynske Bank var basisoverskuddet sidste år knap 30 mio. kr. mens realkreditformidlingen på 7,5 mia. kr. gav et indtjeningsbidrag på 45 mio. kr. Også her havde der været underskud på basisdriften uden samarbejdet med Totalkredit. Og teoretisk set kunne det bedre betale sig for de to lokalbanker at fyre stort set alle ansatte og nøjes med at drive et lokalt realkreditformidlingskontor.

Også penge til mor
Sparekassen Sjælland-Fyn oplyser at have formidlet realkreditlån for ca. 49 mia. kr., svarende til en årlig indtægt på knap 300 mio. kr. Det skal sammenholdes med basisresultatet på 455 mio. kr. Formidling af realkreditlån udgør altså to tredjedele af det samlede basisresultat.

Ifølge Totalkredits 2021-regnskab var der nettorenteindtægter på 3,7 mia. kr. sidste år. Det fremgår ikke direkte af regnskabet, hvordan samlede bruttobidragsindtægter på ca. 10 mia. kr. er fordelt. Ud fra bankernes oplysninger kan det udledes, at bankernes indtægt ligger på 5-6 mia. kr.

Der er muligvis også betalinger til moderselskaber for forskellige ydelser. I regnskabet forklares om samhandel med moderselskabet, at ”aftalerne omfatter blandt andet koncernintern funding, lånekapital og supplerende sikkerhedsstillelse, provisioner for henviste forretninger, opgaver omkring it-drift og it-udvikling, løn- og personaleadministration, fondsforvaltning og risikostyring samt øvrige administrative opgaver.”

Ifølge Totalkredits prisblad koster et realkreditlån i gennemsnit 1,0 til 1,2 pct., hvilket svarer godt til, at bankerne får ca. 0,5 pct. i bidrag plus garantiprovision.

Artiklen har i fuld længde være forelagt Nykredit, men vi har ikke modtaget kommentarer retur.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank