Brøndby IF kom ud af 2021 med et overskud før skat på 83 mio. kr. Det bedste resultat i mands minde efter et samlet underskud på 120 mio. kr. de seneste fire år.
At overskuddet kom i hus i et år med corona-nedlukninger er umiddelbart overraskende. Her er de tre vigtigste forklaringer:
1. For det første gav deltagelse i europæisk fodbold og et Danmarksmesterskab ekstra ca. 90 mio. kr. i kassen i forhold til et normalår. Særligt steg entré-, TV- og præmieindtægterne. I forhold til seneste normalår i 2019, uden corona, var der tale om en stigning på 90 mio. kr.
2. For det andet gav spillersalg overskud på 20 mio. kr.
3. Og for det tredje fik klubben kompensation fra staten på 20 mio. kr. Og så kom indtægterne fra partnere og sponsorer tilbage på 2019-niveau omkring 70 mio. kr., mens indtægter fra salg af merchandise blev mere end fordoblet til 42 mio. kr.
Man kan derfor sige, at resultatet i 2021 blev løftet af særlige forhold, og det forventede nulresultat i år forudsætter ekstraindtægter fra deltagelse i en europæisk turnering. Ikke mindst et betydeligt løft i personaleomkostninger, især spillerlønninger, fra 85 mio. kr. til 106 mio. kr. sidste år, har gjort klubben mere løntung.
Ekstremt konservative forventninger
Forventningen om et nulresultat i 2022 virker også for BIF ekstremt konservativt. Alene i januar 2022 har klubben solgt spillere for knap 50 mio. kr., nemlig Morten Frendrup, Mikael Uhre og Tobias Børkeeiet. Klubben har også oplyst at have indkøbt new zealandske Joe Bell og to andre nye spillere. I årsregnskabet fra 3. marts 2022 oplyses blot, at spillersalgene bidrager betydeligt til årets resultat, men der sættes ikke beløb på.
Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at der ikke er udsendt børsmeddelelser ved de gennemførte spillersalg, hvor i hvert fald to af dem indbragte hver 20-25 mio. kr. Salgene må anses for at være vigtig investorinformation, også selvom de ikke var markant kurspåvirkende, hvad de heller ikke behøver at være ifølge NASDAQ’s oplysningsforpligtelser.
Med spillersalg for 50 mio. kr. i januar, samt en forventning om deltagelse i europæisk fodbold, er det også forunderligt, at klubben kun forventer et resultat omkring nul. Økonomisk Ugebrev har forsøgt at få BIF’s ledelse til at forholde sig til en række spørgsmål omkring regnskabet og forventningerne til 2022. Men uden held.
Umiddelbart har det gode økonomiske resultat i 2021 styrket Brøndbys pengekasse. Ved årets udgang var der 67 mio. kr. i pengekassen. Der er ikke bogført bankgæld i regnskabet. Men der er oplyst om en ”personrelateret gæld” på 26 mio. kr., som kan være klubbens lån hos Jan Bech Andersen.
Fremadrettet kan den strategiske og forretningsmæssige udvikling i klubben blive mere offensiv, da klubben ikke længere lever økonomisk med ryggen mod muren. Der har gennem længere tid verseret rygter om et delvist salg af klubben, og at der planlægges investering i andre sideordnede aktiviteter i relation til stadion, som kan give et mere stabilt forretningsmæssigt fundament. Heller ikke dette har ledelse eller hovedaktionær ønsket at kommentere. Den manglende oplysningsvillighed kunne tyde på, at det måske ville være bedst, hvis selskabet ikke var børsnoteret. Og det er måske også det, man i ejerkredsen arbejder hen imod.
MWL
Aktuel kurs 0,50
Kursmål (6 mdr) 0,45
Læs tidligere analyser af Brøndby her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.