I en ny artikel giver World Economic Forum et bud på, hvordan Chile reducerede deres Gender Pay Gap. Hertil understreger de:
- At the current rate of change, it would take 135 years to close the gender pay gap.
- The Forum’s three-year accelerator programme in Chile has effectively promoted female representation in member companies.
- The Forum has helped enhance the quality of work for 7% of salaried employees in Chile’s private sector.
The World Economic Forum Gender Gap Accelerator-programmet har forbedret de professionelle muligheder for kvinder i arbejde i Chile markant. Ved at samle ledere fra den private og offentlige sektor har forummet haft indflydelse på at forbedre kvaliteten af arbejdet for mere end 130.000 lokale kvinder – svarende til 7 % af lønmodtagere i Chiles private sektor.
Den mest udfordrende kønsforskel er den økonomiske dimension, som ifølge de seneste data vil tage 137 år at lukke. Selvom forskellen mellem økonomiske muligheder er lidt mindre, er fremskridtene blevet hårdt ramt af COVID-19-pandemien, især med hensyn til kvinders deltagelse i arbejdsstyrken, hvor kønsforskellen vendte lidt.
I dag er der forholdsmæssigt færre kvinder end mænd på arbejdsmarkedet, hvilket betyder, at færre kvinder i arbejde ender i lederstillinger, og kvinder tjener ofte mindre end deres mandlige kolleger.
Deres tilgang
Forummet har hjulpet med at etablere grupper af acceleratorer rundt om i verden med fokus på at lukke den økonomiske kønsforskel. I Latinamerika og Caribien er der indkaldt acceleratorer i Argentina, Chile, Colombia, Costa Rica, Den Dominikanske Republik og Panama i samarbejde med Den Interamerikanske Udviklingsbank.
Egypten og Jordan er vært for Closing the Gender Gap Accelerators i Mellemøsten og Nordafrika, og under Jobs Reset Summit 2021 forstærkede Kasakhstan sit engagement i ligestilling i arbejdsstyrken og annoncerede lanceringen af en Global Gender Gap Accelerator.
Acceleratorerne er en del af Global Learning Network, som gør det muligt for lande at udveksle indsigt og erfaringer. Lande, der har udvist lederskab i at lukke kønsbestemte lønforskelle, såsom Sverige, Island, Norge og Finland, er videnspartnere. Erfaringer fra disse nordiske lande har været grundlaget for udviklingen af handlingsplaner i Egypten, Jordan og Kasakhstan.
Både Jordan og Kasakhstan sigter f.eks. mod at lukke kønsforskelle i kvindelig ledelse ved at indføre lovgivning om minimumsrepræsentation af kvinder i bestyrelserne.
Norge var det første land i verden, der indførte en kvote for kvinder i virksomhedsbestyrelser, og siden den blev indført, er andelen af kvinder konsekvent nået over 40 %, som er lovpligtigt.
På disse steder arbejder administrerende direktører og ministre sammen over en treårig tidsramme om politikker, der hjælper med at lukke de økonomiske kønsforskelle i deres lande yderligere.
De specifikke mål er at øge antallet af kvinder i ledende stillinger, reducere og derefter lukke kønsbestemte lønforskelle, øge kvinders deltagelse i arbejdsstyrken og fastlægge ligestilling mellem kønnene i fremtidens arbejde.
I Chile har InterAmerican Development Bank og Kvindeministeriet spillet en væsentlig rolle i at mindske den økonomiske kønsforskel. Med undtagelse af store servicevirksomheder har virksomheder i alle brancher gjort fremskridt med at fremme ligestilling og mindske kønsbestemte lønforskelle.
Særligt bemærkelsesværdige er de store produktionsvirksomheder, der med reduktioner på næsten 90% praktisk talt har fjernet deres kønsforskelle, når det kommer til lønniveau.
Service SMV’er har også gjort betydelige fremskridt og reduceret lønuligheder med 80 % over tre år. I dag har denne sektor et løngab, der kun favoriserer mænd med 1,2 %.
Læs meget mere, blandt andet hvordan du kan blive involveret, her:
https://www.weforum.org/impact/gender-gap-accelerators/