Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

22 er et rokade-år: Gang i stolelegen hos aktieanalytikere

Sten Thorup Kristensen

fredag 08. april 2022 kl. 11:30

Asbjørn Mørk, Danske Bank

Rating af aktieanalytikere 2022: I det første coronaår var der meget få aktieanalytikere, der skiftede job. Men efterfølgende var der flere, der forlod branchen samtidig med, at aktiviteten i markedet var høj. Det gav rotation, og det har spredt sig som ringe i vandet. Asbjørn Mørk fra Danske Bank ligger igen i år øverst i Økonomisk Ugebrevs rating over de bedste aktieanalytikere.

Aktieanalyse er et fag, hvor det tager mange år at blive fuldt udlært, og det sætter sit præg på Økonomisk Ugebrevs rating af aktieanalytikere: Over tid kommer nye navne ind på ranglisten. Men fra det ene år til det næste, er det næsten umærkeligt.

På trods af, at vi har ændret metodikken i år, er navnene i top-3 således uændret i forhold til sidste år: Danske Banks nordiske analysechef og finansanalytiker Asbjørn Mørk ligger helt i top efterfulgt af Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod og Carnegies analysechef, industrianalytiker Lars Topholm. I top-10 er der syv gengangere. Og af de tre nye har kun en enkelt ikke tidligere været med i top-10, nemlig medikoanalytikeren Christian Ryom.

Til gengæld har hele fem af de ti øverst placerede skiftet arbejdsgiver: Christian Ryom skifter fra Nordea til Danske Bank pr. 1. maj 2022. Omvendt har industrianalytiker Kristian Tornøe Johansen forladt Danske Bank til fordel for SEB, og medicinalanalytikeren Martin Parkhøi er pr. 1. april gået samme vej. 

Til gengæld har SEB mistet tre prominente folk – shippinganalytikeren Lars Heindorff er gået til Nordea, mens finansanalytikeren Per Grønborg (der i en lang årrække var enten nummer 1 eller 2 i Ugebrevets rating) og medicinal- og medikoanalytiker Carsten Lønborg pr. 1. april helt har forladt branchen; sidstnævnte for at blive porteføljemanager i Nordea Asset Management.

Året forinden havde der omvendt været usædvanligt få jobskifter. Asbjørn Mørk ser dog ikke så meget rokaderne som en ketchup-effekt. ”Vi har haft et højt aktivitetsniveau i 2021, hvilket har givet et øget behov for seniorfolk. Så begynder stolelegen at køre,” siger han.

Lars Topholm nævner et andet forhold. Han og Carnegie er dog netop i år sluppet fri af stolelegen og har som eneste mægler stort set uændret holdopstilling i forhold til sidste år. ”Vi ved, at analytikerne har haft ekstra travlt det seneste år, fordi der her været meget IPO-arbejde. Det kan være årsagen til, at nogle har forladt faget, hvilket så sætter rotationerne i gang,” siger Lars Topholm.

Jobskifter blandt aktieanalytikere skaber mere røre i branchen end blot det, at der en tid er en tom stol: En betragtelig del af kunderne, kan følge med over til den nye arbejdsgiver. Esben Larsen, senior portfolio manager i Danica, siger: ”Vi har et årligt broker-review, der afgør, hvordan kurtagen skal fordeles. Det er klart, at hvis en broker opruster ved at hyre en højt ratet analytiker, så er det en fordel for dem. Vi er ikke gift med den enkelte broker, og analytikeren betyder enormt meget for det produkt, de leverer til os.” 

Sten Thorup Kristensen

 

Finansanalytikerens store år
Engang var Københavns Fondsbørs meget finanstung. I dag bliver selv de største banker og forsikringsselskaber, målt på markedsværdi, overgået med længder af en stribe farma-, logistik- og industriselskaber. På den baggrund kan det umiddelbart undre, at tre finansanalytikere – foruden vinderen Asbjørn Mørk fra Danske Bank er det Jakob Brink fra Nordea og Per Grønborg fra SEB – ligger i top-10. 

Der er dog en god forklaring på det, anfører Asbjørn Mørk. Med store opkøb fra Tryg og Alm. Brand har der været stor brug for rådgivning om forsikringsselskaber, og bankernes decimerede status betyder ikke, at der færre at penge at tjene for investorerne – tværtimod. 

”Banker har altid været lidt on/off. De har i mange år haft strukturel modgang, både i form af regulering, politisk modvilje og negative renter. Så investorerne har været påpasselige. Men det gælder om at kende sin besøgelsestid, og når man køber og sælger banker på de rigtige tidspunkter, kan man lave nogle fantastiske afkast,” siger Asbjørn Mørk.

Videre siger han: ”De seneste år har der været nogle virkeligt gode købsmuligheder, og vi var f.eks. enormt positive på sektoren for halvandet år siden, hvor den var banket fuldstændigt i bund, mens sektoren så ind i meget store operationelle medvinde. I efteråret 2021 begyndte vi at se tegn på kraftigt stigende kreditefterspørgsel, hvilket konsensus ikke virkede til at have opdaget.” 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank