Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

MS: Investorer må skærpe forsikringsselskabers klimaindsats

Claus Strue Frederiksen

fredag 15. april 2022 kl. 7:00

Mellemfolkeligt Samvirke vil nu sætte fokus på forsikringsselskaber, der understøtter den fossile industri. Økonomisk Ugebrevs undersøgelse viser, at flere danske pensionskasser har kontroversielle globale forsikringsselskaber i porteføljen. PensionDanmark arbejder allerede med problematikken, mens Velliv ikke har planer om særlige krav til forsikringsbranchen.

En opgørelse udarbejdet af Mellemfolkeligt Samvirke (MS) viser, at danske pensionskasser har omkring 10 mia. kr. investeret i den globale forsikringssektor, hvoraf 1 mia. kr. er investeret i amerikanske Berkshire Hathaways forsikringsselskaber, der er blandt verdens mest fossilvenlige forsikringsgiganter.

”Og Berkshire Hathaway er desværre ikke alene. Mange forsikringsselskaber stiller ingen reelle klimakrav, men er villige til at forsikre stort set alle slags fossile projekter, herunder kul og tjæresand. Som det fremgår af den seneste rapport fra vores kollegaer i Insure Our Future, har mange af de store forsikringsgiganter ingen – eller blot en meget beskeden – klimapolitik,” siger Joachim Kattrup, sustainable finance analyst i MS.

Fokus på kunderne
MS vil i den kommende tid sætte fokus på forsikringsbranchens klimaansvar: ”I første omgang handler det om at begynde at betragte forsikringsselskaber som væsentlige klimaaktører på linje med eksempelvis bankerne. Her har der i et godt stykke tid været fokus på udlånsporteføljerne. Samme fokus bør lægges på forsikringsselskabernes kundeporteføljer,” siger Joachim Kattrup.

Videre siger han: ”Det kræver, at investorerne udarbejder en klar klimastrategi overfor den globale forsikringssektor – og MS bidrager gerne med input. Faktisk påtænker vi at gå i dialog med nogle af de mere progressive pensionskasser og forsøge at få dem til at presse de globale forsikringsselskaber til at styrke deres klimapolitik.”

Aktiebeholdningslisterne fra danske pensionsselskaber afslører, at mange af dem investerer i et eller flere af de globale forsikringsselskaber, der ifølge rapporten fra Insure Our Future stiller få eller ligefrem ingen klimakrav til forsikring af fossile projekter. Økonomisk Ugebrev har kontaktet tre af de største – PensionDanmark, PFA og Velliv – for at høre, om de stiller særlige klimakrav til forsikringsbranchen.

PensionDanmark investerer i Samsung FM, Chubb, Ping An, Berkshire Hathaway og PICC, som ikke stiller reelle klimakrav i forbindelse med forsikring af fossile projekter.

Ifølge Jan Kæraa Rasmussen, head of ESG & sustainability, har pensionskassen været i dialog med flere af selskaberne om netop klimarelaterede risici. Og den dialog ønsker PensionDanmark at styrke i samarbejde med de andre investorer i den globale Net Zero Asset Owner Alliance.

”I alliancen har vi sammen rejst kritik af selskaber involveret i opførelsen af nye kulkraftværker, og i den sammenhæng vil der fremover også være fokus på bl.a. forsikringsselskabers rolle. PensionDanmark er også involveret i udviklingen af en ny fælles strategi for investorpåvirkning af olie- og gasforsyningen, hvor overvejelser om finansiering og forsikring vil indgå,” siger Jan Kæraa Rasmussen.

Andre hensyn
Hos PFA, der også har aktiver i Samsung FM og Berkshire Hathaway, er budskabet noget mere uldent.

”I PFA er vi opmærksomme på klimaaftrykket fra vores investeringer og skubber på udviklingen ved at integrere miljø- og klimahensyn i vores investeringsprocesser. Vi kender ikke rapporten (fra Insure Our Future, red.), men har som del af investeringsprocessen løbende kontakt med de forsikringsselskaber, hvor vi har en høj eksponering,” lyder det fra selskabet.

Velliv investerer i Samsung FM, Chubb, Liberty Mutual, W.R. Berkley, Berkshire Hathaway og PICC. Sandra Metoyer, chef for bæredygtighed, forklarer, at pensionskassen for nuværende har besluttet at sætte grænsen ved selskaber, hvor mere end 5 pct. af omsætningen stammer fra produktion eller udvinding af kul og oliesand.

”Det er et område, hvor der konstant sker udvikling, og vi kigger løbende ind i, hvordan vi kan understøtte den grønne udvikling yderligere. Vi har dog på nuværende tidspunkt ingen planer om at skulle stille større krav til forsikringsbranchen i forlængelse af undersøgelsen fra Insure. Som samfund har vi desuden en interesse i, at også selskaber inden for fossiludvinding og produktion kan forsikres i forbindelse med f.eks. forureningssager,” siger Sandra Metoyer.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank