Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Survey realkredit 2022. Pres på politikere for at sikre konkurrence i realkreditten

Ejlif Thomasen

torsdag 14. april 2022 kl. 18:46

Tema om realkredit Q2 – Nu stiger restancerne hos realkreditlånene

Tema om Realkredit 2022: Realkreditsektoren har endnu ikke taget initiativ til at sænke bidragssatserne over for boligejerne, selvom den i dag er velkonsolideret. Dermed har den foreløbig ignoreret et meget kraftigt vink med en vognstang fra et politisk flertal tilbage i 2017. Et overvældende flertal af låntagerne peger i et survey på politikerne som dem, der må sikre en reel priskonkurrence på realkreditområdet.

Et overvældende flertal af respondenterne i Økonomisk Ugebrevs survey med 423 svar peger på, at politikerne nu må sikre, at der kommer en reel priskonkurrence på realkreditbidragene. 66 pct. af boligejerne vurderer, at politikere og myndigheder ikke gør tilstrækkeligt for at skabe effektiv konkurrence. Kun 5 pct. er tilfredse.

Kravet om lavere bidragssatser understøttes af en politisk aftale fra 2017 mellem den daværende regering og en række partier. Af aftalen fremgår det klart, at der er en forventning blandt politikerne om, at realkreditsektoren igen sænker bidragssatserne, når de har opbygget de kapitalreserver, der er behov for. 

Intet er sket
”Det er aftaleparternes forventning, at institutterne alt andet lige vil have mulighed for at sænke bidragssatser og rentetillæg, når de har opbygget tilstrækkelig kapital og reserver i forhold til vedtagne og forventede nye kapitalkrav fra Basel-komitéen og EU og har en indtjening, der dækker omkostningerne, herunder omkostninger til forskellige typer kapital,” hedder det i aftalen fra 2017.

Men siden er der intet sket i henseende til lavere bidragssatser, bortset fra dem, der sker automatisk som følge af højere pantsikkerheder. Det får nu låntagerne til massivt at efterlyse politiske tiltag.

Flere respondenter advarer på den ene side mod for meget myndighedsregulering, men konstaterer omvendt, at der jo i praksis ikke konkurreres på prisen. 

Kommentarerne lyder bl.a.: ”Mener overordnet, at regering og politikere ikke skal blande sig i et frit marked. Men med den tilsyneladende manglende konkurrence i realkreditsektoren og henset til institutternes gode polstring, kunne politikerne eventuelt lempe på polstringskravene og lukke mere op for priskonkurrencen.” 

Generelt er holdningen, at konkurrencen i sektoren reelt ikke virker. 68 pct. af respondenterne vurderer, at det ikke længere er nødvendigt at fastholde de højere bidragssatser, som netop blev sat op i kølvandet på, at institutterne ønskede at øge polstringen. 11 pct. ser fortsat behov for de højere bidragssatser.   

Men institutterne har ikke gjort antræk til at nedsætte bidragssatserne trods overnormale afkast i sektoren. ”Det er et reelt oligopol, hvor stiltiende prisaftaler til fælles fordel pålægger forbrugere og virksomheder unødige ekstraomkostninger, som ødelægger forbrugsmuligheder eller konkurrencekraft,” lyder en kommentar.

Flere vurderer, at det tidligere var nødvendigt at hæve bidragssatserne for at øge den kapital, sektoren skal ligge inde med for at opfylde danske og internationale kapitalkrav. ”Det er acceptabelt at prisen sættes op i en krisesituation. Men den er jo for længst ovre,” lyder en vurdering. Samtidig er der undren over, at erhvervsministeren ikke forholder sig til den politiske aftale og de årlige statusredegørelser fra Konkurrencestyrelsen.

”Underligt at erhvervsministeren har været så markant i forholdet omkring negative renter i pengeinstitutterne. Men de alt for høje bidragssatser er han helt stille omkring,” skriver en respondent. 

Flertal efterlyser konkurrencetiltag
Cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet peger på, at den politiske aftale indeholder en forventning om lavere bidragssatser, når institutterne har opbygget en tilstrækkelig kapitalbuffer.

Flere medier har tidligere været ude med budskaber om, at kapitalpolstringen nu er tilstrækkelig, men institutterne har ikke indikeret, at de har overvejelser om at nedsætte bidragssatserne. 

”Konkurrencen er ikke effektiv nok, og kundemobiliteten ikke særlig høj mellem de finansielle supermarkeder, som ejer realkreditinstitutterne. Når kunderne fastholdes i de finansielle supermarkeder, har realkreditinstitutterne ingen incitamenter til at reducere bidraget. For hvorfor skulle man sænke bidraget, hvis instituttet ikke får nye kunder? Det er mere fristende at holde bidraget højt eller at forøge det, når man kan holde på kunderne i det finansielle supermarked med høje skifteomkostninger og fordelsprogrammer,” lyder det fra Forbrugerrådet, der oplyser, at man arbejder aktivt for at få sænket satserne. 

”Det har vi sådan set gjort i flere år, og det er bl.a. baggrunden for den rapport, du henviser til (Konkurrencerådets årlige rapport om sektoren, red.). De massive bidragsforhøjelser, vi så tilbage i 2016, er i praksis blevet udvandet af, at markedsrenterne samtidig er faldet. Men i øjeblikket ser vi stigende renter og dermed en helt anden situation. De fortsat høje bidragssatser er endnu mere problematiske for forbrugerne, end da de blev indført, fordi vi ser rentestigninger,” siger Morten Bruun Pedersen. 

Landsformand Allan Malskær fra Parcelhusejernes Landsforening mener, at bolden ligger hos politikerne. ”Det er vigtigt, at politikerne følger det her til dørs,” siger han. 

Derudover peger han på, at de tætte ejerforhold mellem banker og realkredit er et problem.

Lektor emeritus Jens Lunde fra CBS fremhæver markedsformen som årsag til den manglende priskonkurrence. ”Der er helt klart tale om et oligopol, og det hæmmer klart konkurrencen,” siger Jens Lunde.

Ejlif Thomasen 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank