Den økonomiske styrke til at investere og ekspandere er koncentreret i fire-fem store danske erhvervsvirksomheder, der står for langt over halvdelen af pengestrømmen i de større børsnoterede selskaber. Især toppen og ikke bredden i erhvervslivet bliver stadigt stærkere. Koncentrationen af økonomisk magt er taget dramatisk til i 2021, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Mærsk dominerer mere end nogensinde. Den store logistikkoncern stod i 2021 for 139 mia. kr. – eller 47 procent – af de 292 mia. kr., som de 61 største danske ikke-finansielle børsnoterede selskaber fik i kassen i form af pengestrømme fra driftsaktiviteter.
Pengestrømmene viser i modsætning til resultatopgørelsen, hvad selskaberne reelt og kontant får ud af deres drift i kroner og øre. Det er pengestrømmenes størrelse, der afgør, hvor meget virksomhederne kan investere, om de er nødt til at optage lån – eller kan betale lån tilbage – og hvor meget de kan udbetale til deres aktionærer.
A.P. Møller-Mærsk – gruppen (Mærsk) er under CEO Søren Skous ledelse blevet et iøjnefaldende eksempel på, hvor stærkt kontantstrømmene i det store danske erhvervsliv bliver koncentreret i nogle få store virksomheder. I Mærsk er den centrale post i pengestrømsopgørelsen steget med hele 171 procent, i Novo Nordisk seks procent, i Carlsberg 21 procent og i DSV 19 procent. Blot fire selskaber stod dermed i 2021 for 75 procent af de samlede pengestrømme fra driftsaktiviteter i gruppen af 61 store og mellemstore (mid og large cap) ikke-finansielle danske børsnoterede selskaber. Året før stod de for 60 procent.
I de 58 andre mellemstore og store danske ikke-finansielle selskaber faldt de samlede pengestrømme fra driftsaktiviteter i 2021 samlet set. Det skyldtes især en markant faldende pengestrøm i Ørsted med CEO Mads Nipper, (hvor pengestrømmen dog stadig er over 12 mia. kr.), men derudover faldt pengestrømmen fra driftsaktiviteterne i 27 andre enkeltselskaber.
Forklaringen er til dels, at en del af dem i 2021 igen satsede på mere vækst efter opbremsningen i virusåret 2020. Mere vækst kræver mere arbejdskapital, som skal tages fra pengestrømmen. Desuden tvang logistikvanskeligheder i 2021 nogle virksomheder til at støtte deres forsyningskæder og øge deres lagre af komponenter og færdige produkter, hvilket også har øget arbejdskapitalen. I alt har ændring af arbejdskapitalen således i 2021 trukket 28,7 mia. kr. ud af de 61 virksomheders pengestrøm fra driftsaktiviteter mod 3,8 mia. kr. året før.
Men det er bemærkelsesværdigt, at størstedelen af væksten i arbejdskapitalen faktisk skete i Mærsk, DSV og Novo Nordisk, som jo alligevel kunne løfte deres samlede pengestrøm fra driftsaktiviteter.
Der er i dansk erhvervsliv i alt fem store ikke-finansielle børsnoterede selskaber (inklusive Ørsted), der kan opvise pengestrøm fra driftsaktiviteter på over 10 mia. kr. Dertil kommer det privatejede Lego med 16 mia. kr. Andre store, kendte danske virksomheder som Vestas og Danfoss ligger ikke i denne liga.
Disse få virksomheder med meget store pengestrømme har i den grad særlige ressourcer til at forme deres markeder med opkøb og nye satsninger. Det sker både gennem deres driftsselskaber og gennem deres ejere, holdingselskaber som A.P. Møller Holding, Novo Holdings og LEGO-ejede Kirkbi.
Flere af dem er da også i gang med storstilede ekspansionsplaner. De mennesker, der står i spidsen for disse selskaber og andre med rigelige pengestrømme løber risikoen for, at de mange penge brænder i lommen. Måske forklarer det til dels, at mange opkøb nu rutinemæssigt betegnes som særligt lovende og kvalitetsprægede – hvilket skal begrunde de flotte priser, der ofte betales.
De svulmende pengestrømme giver i disse år Mærsk, Novo Nordisk, Carlsberg, DSV, Carlsberg, Lego og deres ejere mere magt i markedet samt mere indflydelse i dansk erhvervsliv og i det danske samfund i bredere forstand.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.