European Corporate Governance Institute, ECGI, har for nyligt udgivet en akademisk artikel om, hvordan investorer og virksomheder indgår aftaler om deres finansieringsaftaler på måder, der i stigende grad tager hensyn til interessenternes værdier. Analysen kaster lys over det relativt uudforskede kreditmarked og viser, hvordan det enorme globale syndikerede lånemarked har udviklet mekanismer, der internaliserer ESG-relaterede bekymringer blandt låntagere og långivere.
ECGI’s resultater giver imidlertid anledning til bekymring for gennemsigtigheden og effektiviteten af sådanne kontrakter med hensyn til at lette reelle og positive forbedringer i virksomhedens ESG-praksis. Der er stadig meget plads til rigere og dybere analyser af dette begyndende, men spirende segment af den globale bankvirksomhed
Artiklen undersøger ESG-lån, som er vokset fra 6 milliarder USD i 2016 til 322 milliarder USD i 2021. Denne vækst er primært drevet af ESG-relatede lån, hvor lånespænd er betinget af låntagers ESG-præstation, samt ved anvendelse af udbyttebaserede grønne lån udstedt til specifikke grønne projekter. ESG-relaterede lån udstedes for det meste af store og børsnoterede virksomheder med overlegne ESG-profiler.
ECGI finder, at ESG-relaterede lån er uigennemsigtige og varierer meget i omfanget af deres kontraktmæssige oplysninger. I overensstemmelse med greenwashing oplever låntagere med lavkvalitetsoplysninger om ESG-kontraktfunktioner forringelse af ESG-score efter lånudstedelse.
Låntagere med oplysning af høj kvalitet opretholder fortsat gode ESG-profiler, og aktiemarkederne reagerer positivt på sådanne lånemeddelelser. Samlet set indikerer deres resultater markedsbevågenhed over for potentiel greenwashing, og tyder på, at efterhånden som markedet modnes, har ESG-lånemarkedet potentiale til at have en positiv indflydelse på virksomhedernes ESG-præstation.
Rapporten viser også, at mens ESG-lånemarkeder er generelt store i lande med robuste private kreditmarkeder eller strenge miljøbestemmelser, er ESG-relaterede lån især populære i lande med civilretlig oprindelse, hvor økonomiske resultater ofte er baseret på interessentorienterede indgreb gennem regler og reguleringer frem for markedsmæssig skøn.
Tværtimod finder vi, at låntageres ESG-score forringes efter udstedelse af ESG-lån, især for ESG-linkede lån, hvor kvaliteten af offentliggørelsen vedrørende de kontraktmæssige detaljer i den ESG-relaterede KPI er dårlig, hvilket tyder på greenwashing-praksis. I overensstemmelse med investorernes årvågenhed over for sådan praksis, finder vi, at aktiemarkederne kun reagerer positivt på offentlige meddelelser om ESG-linked låneudstedelse, når KPI-oplysningskvaliteten er høj.
Læs mere her:
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3865147