Danske børsnoterede selskaber har i 2021 fået væsentligt mere ud af den investerede kapital end i både 2020 og 2019. Novo Nordisk og Coloplast ligger fortsat i toppen, men deres stabile til stagnerende præstation bliver udfordret: Langt de fleste af de børsnoterede selskaber har løftet deres kapitalafkast til et historisk højt niveau, og en række virksomheder som A.P Møller-Mærsk, Chr. Hansen, Pandora, ChemoMetec og NTG står særlig stærkt i årets Top 10. Det fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af kapitalafkast (ROIC), skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.
De danske børsnoterede selskaber har i 2021 præsteret et imponerende spring op, målt på deres evne til at få mere afkast af den investerede kapital (Return on Invested Capital – ROIC). De ti virksomheder i toppen af årets ROIC-ranking har alle opnået et ROIC på over 34 procent. I 2020 og 2019 var det kun tre, der lå så højt.
Novo Nordisk og Coloplast var i hele perioden blandt de tre i top og har i øvrigt i årevis opnået et kapitalafkast, som de fleste andre selskaber dårligt kunne drømme om. Økonomisk Ugebrevs opgørelse af ROIC i 86 danske børsnoterede, ikke-finansielle selskaber er baseret på udregninger fra Morningstar, som den danske børs, Nasdaq OMX, offentliggør på særlige fact sheets. Det afkast – ROIC – som beregnes af Nasdaq/Morningstar kan afvige fra ROIC-tal, som virksomhederne selv offentliggør.
Listen for 2021 toppes af it-virksomheden Columbus, der imidlertid ligesom en anden ny Top 10 virksomhed, Brøndby IF, er hjulpet op af en særlig engangsindtægt. Det forringer ikke disse selskabers præstation, men de er reelt ikke blandt børsens mest effektive afkastmaskiner.
De alvorlige udfordrere i Top 10 er derimod A.P. Møller-Mærsk, Pandora, NTG, ChemoMetec og Chr. Hansen.
Flere af dem er gamle kendinge på Top 10-listen over de største afkast, men nogle vigtige nye selskaber er trængt ind – for eksempel Mærsk, Pandora, Chr. Hansen og NTG. Disse virksomheder er stærke eksempler på, hvordan evnen til at skabe afkast generelt er steget i 2022. Med ROIC måles hvor stort et overskud, der kommer ud af de penge, der er sat i en virksomhed. En sund virksomhed kendetegnes af, at ROIC er højere end kapitalomkostningerne (Weighted Average Cost of Capital – WACC), der angiver det minimumsafkast, der skal til for at betjene virksomhedens långivere og kapitalindskydere.
Kapitalomkostningerne opgøres til 5-6 procent for et flertal af disse børsnoterede virksomheder, og med en median for ROIC på 7,1 procent for de 86 selskaber i 2020 og på 7,4 procent i 2019, har afkastet kun lige dækket – eller ikke dækket – kapitalomkostningerne.
I 2021 har situationen været anderledes: ROIC-medianen på 10,1 procent betyder, at mange selskaber har haft en rigelig margin mellem WACC og ROIC og har skabt betydelig værdi til ejerne.
Der er i 2022 sket en udligning mellem selskaberne. Novo Nordisk holder sin reelle topposition, men selskabets ROIC er faldet jævnt i en periode – fra 66,5 procent i 2019 til 55,9 procent i 2021. I hele det store danske erhvervsliv, inklusive de ikke-børsnoterede, har Lego derimod i de seneste år befæstet sin lederstilling. Ifølge Legos egen opgørelse er ROIC steget til forbløffende 94,0 procent i 2021 fra 74,1 procent i 2020 og 68,4 procent i 2019.
Afkast i Novo og Coloplast kan falde yderligere
I både Novo Nordisk med CEO Lars Fruergaard Jørgensen og Coloplast med CEO Kristian Villumsen vil ROIC formentlig vise en nedadgående tendens i de kommende år. Novo Nordisk foretager store investeringer, der kan trække afkastet ned. Ud over virksomhedsopkøb for tocifrede milliardbeløb i 2021 vil koncernen investere 17 mia. kr. alene i ny kapacitet på fabrikken i Kalundborg. Coloplast vil efter sit hidtil største opkøb – af Atos Medical for 16 mia. kr. – i 2021 også se en nedadgående tendens i ROIC.
I A.P. Møller-Mærsk har CEO Søren Skou og hans kolleger løftet ROIC til hele 35,5 procent i 2021 fra 7,8 procent året før. Fremgangen skyldes stærkt stigende fragtrater udløst af mangel på kapacitet og flaskehalse i den globale containertrafik.
Det er sandsynligt, at kapitalafkastet i Mærsk igen vil falde, men mange analytikere tror alligevel, at det kan holde sig på et væsentligt højere niveau end tidligere. Det samme gælder formentlig for den væsentligt mindre transportvirksomhed NTG. Chr. Hansen med CEO Mauricio Graber og Pandora med CEO Alexander Lacik er hjulpet på vej af nye strategier og ny succes i markedet.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.