Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankrating 2022: De fleste banker stadig for omkostningstunge

Morten W. Langer

tirsdag 26. april 2022 kl. 15:00

Nye digitale og ekstremt omkostningseffektive superbanker fra udlandet lader vente på sig, og det har fået de danske bankledelser til at fortsætte tornerosesøvnen. Hovedparten af de danske banker har fortsat alt for høje faste omkostninger i forhold basisindtægterne. Og det er kun blevet lidt bedre sidste år på grund af et boost fra øgede indtægter på minusrenter på bankkundernes indlån. En stribe banker har meget usunde omkostningsstrukturer og kan let blive ofre i konsolideringsspillet. 

Sidste år øgede de 35 største banker de samlede omkostninger til personale og administration med 2,5 mia. kr., til 48,5 mia. kr., svarende til en vækst i omkostningerne på ca. 5 pct. Samtidig blev de samlede nettorente- og gebyrindtægter øget med 5 mia. kr. til 76 mia. kr. Altså en vækst på ca. 8 pct. fra særligt stigende indtægter på minusrenter, gebyrer fra lånekonverteringer og værdipapirhandel. 

Som et gennemsnit blev sektorens omkostningsprocent målt på denne måde forbedret fra 65 pct. til 64 pct. Basisoverskuddet, alt andet lige, er altså forbedret fra 35 øre til 36 øre per indtægtskrone. Alt i alt tegner der sig på overfladen et billede at en relativt solid basisindtjening, når man fratrækker de basale driftsomkostninger fra de basale indtægter. 

Men dykker man lidt ned bag tallene, tegner der sig et meget uensartet billede. Nogle banker udmærker sig ved at have meget lave omkostningsprocenter år efter år. Og andre banker udmærker sig ved at forsøge at skære i omkostningerne ved at blive mere effektive, eksempelvis gennem øget automatisering. Men grundlæggende fortsætter sektorens omkostninger med at vokse, som om at der ikke var gevinster at hente på automatiseringer, digitalisering og selvbetjeningsløsninger.

Kun ganske få banker har fastholdt eller reduceret omkostningerne fra 2020 til 2021. Det drejer sig bl.a. om flere små pengeinstitutter, som Broager Sparekasse, Sparekassen Djursland, Frøs Sparekasse, Sparekassen Sjælland-Fyn, Pensam Bank – og så selvfølgelig Dansk Bank, der fortsat arbejder på et stort effektiviseringsproblem, der skal løfte bankens lønsomhed. 

Overraskende er der altså nogle af de helt små pengeinstitutter, der formår at skære i omkostningerne, mens hovedreglen er omkostningsstigninger på 4-6 pct. i de fleste banker, hvilket bl.a. kan forklares med lønudvikling og almindelige prisstigninger. Men det vidner også om, at der i de fleste banker ikke er dedikeret fokus på nogle mere omfattende omkostningsprojekter, som kan styrke forretningsmodellen markant.

Blandt de mest effektive banker med laveste omkostningsprocenter er der fortsat de samme gengangere, som vi har fremhævet i tidligere års Bankratings. Bl.a. Ringkjøbing Landbobank med en omkostningsprocent på kun 35. Andre banker med effektive forretningsmodeller og lave omkostninger er Nykredit Bank på 49 pct., Kreditbanken, Skjern Bank, Grønlandsbanken, alle på 55 pct., og Sparekassen Sjælland-Fyn på 59 pct. 

I den anden ende af skalaen er der forsat en stribe banker, som næsten ikke tjener penge på den basale bankforretning, defineret som forskellen mellem nettorente og gebyrindtægter i forhold til samlede personale- og administrationsomkostninger.

Det drejer sig om bl.a. Fynske Bank med en omkostningsprocent på 91, hvilket altså betyder, at der kun er 9 øre tilbage for hver indtægtskrone. Andre banker med lignende usunde forretningsmodeller er Merkur Andelskasse, Pensam Bank og Dragsholm Sparekassen. Men eksempelvis også årets vinderen af Økonomisk Ugebrevs Bankrating, Arbejdernes Landsbank, har en relativt høj omkostningsprocent, men dog betydeligt lavere end året før. Og det har givet pluspoint i karakterbogen.

I den tunge ende ligger også Danske Andelskassers Bank, Sparekassen Kronjylland, Møns Bank og Sparekassen Djursland. 

Det er med stor sikkerhed her, man skal finde nogle af de pengeinstitutter, som de kommende år vil gå sammen med større og stærkere fusionspartnere, som kan sikre dem langsigtet overlevelse, i hvert fald for dele af personalet, ledelsen og for aktionærerne.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank