AkademikerPension og Nordea støtter generalforsamlings-forslag om et benhårdt krav til øget skattetransparens, og de danske storinvestorer forventer, at der fremover vil komme flere aktionærforslag om skattetransparens på generalforsamlingerne. Den nye aktionæraktivisme har fået ekstra styrke efter amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC) forleden gav grønt lys til, at et aktionærforslag om netop transparens på skatteområdet kan komme til afstemning på Amazons generalforsamling 25 maj. Åbningen ventes at skærpe udenlandske investorers krav til skatteåbenhed, også over for danske selskaber.
Afgørelsen fra det amerikanske børstilsyn er opsigtsvækkende, fordi SEC mange gange tidligere har blokeret for at lade netop den type forslag komme til afstemning under henvisning til, at transparens på skatteområdet hører under virksomheders almindelige forretningsanliggender. Underforstået, at det tilfalder selskabets daglige ledelse af træffe beslutninger herom.
Da Amazon i begyndelsen af året sendte et brev til SEC, hvori selskabet anmodede den amerikanske tilsynsmyndighed om at blokere for, at forslaget kunne komme til afstemning på Amazons generalforsamling, havde de fleste nok regnet med, at SEC ville give Amazon medhold – for det plejer SEC nemlig at gøre i den slags sager. Men denne gang gik det modsat. Den 5. april i år meddelte SEC, at de ikke giver Amazon medhold i selskabets anmodning.
SEC har tidligere blokeret for lignende aktionærforslag rettet mod virksomheder som Pfizer, ExxonMobil, Pepsi, General Electric, NIKE og Amazon selv. Afvisningen er sket med henvisning til, at transparens på skatteområdet hører under almindelige forretningsanliggender og derved falder ind under den daglige ledelses beslutningssfære.
”Det er første gang SEC tillader skatteforslag at komme til afstemning. De har blokeret mange gange tidligere. Men nu er døren åben, og der vil komme flere investorforslag i den kommende tid, både om skat og klima. Vi sidder i øjeblikket og kigger på en række forslag af samme karakter og overvejer, om vi skal være medforslagsstiller,” siger Troels Børrild, Chef for ansvarlige investeringer i AkademikerPension.
Sammen med en række andre investorer, herunder Nordea og Pensam, har AkademikerPension meldt ud, at de kommer til at stemme for forslaget om øget skattetransparens på Amazons generalforsamling.
Forslaget går ud på, at Amazon skal rapportere om selskabets skattebetalinger i overensstemmelse med Global Reporting Initiative’s (GRI) retningslinjer på skatteområdet, der er en af de mest anerkendte og krævende internationale rapporteringsstandarder, der på skatteområdet blandt andet indbefatter udførlig land-for-land rapportering.
Investorforslaget rettet mod Amazon adskiller sig således væsentligt fra de aktionærforslag, vi kender herhjemmefra, hvor AkademikerPension og LD Fonde har anmodet bestyrelsen i blandt andet Carlsberg og Chr. Hansen om at undersøge muligheden for land-for-land rapportering. Selvom forslaget blev vedtaget på Carlsbergs generalforsamling sidste år, anvender Carlsberg stadig ikke land-for-land rapportering. De store aktionærer har accepteret ledelsens forklaring om konkurrencemæssige ulemper ved øget åbenhed. Se også artikel herom.
Hvis skatteforslaget vedtages på Amazons generalforsamling, pålægges selskabet at rapportere i henhold til GRI på skatteområdet uanset eventuelle forretningsmæssige ulemper. Og hvis en gigant som Amazon begynder at benytte GRI-standarden, ventes det at få vidtrækkende afsmittende effekter for aktionæraktivismen.
Uanset udfaldet på Amazons generalforsamling ventes de store udenlandske og danske investorer fremover i højere grad end tidligere at stille aktionærforslag om skatteåbenhed. Og det kan meget vel også skærpe de store investorers aktivisme overfor danske børsnoterede selskaber omkring øget skattetransparens.
”Det afhænger af, hvordan de store kapitalforvaltere som BlackRock og proxy advisors som ISS stiller sig. BlackRock bakkede om vores forslag om skatterapportering på Chr. Hansens generalforsamling sidste år, men jeg ved ikke, hvordan de stiller sig i forhold til Amazon,” siger Troels Børrild.
Eric Pedersen, Head of Responsible Investments i Nordea Asset Management, har længe haft Amazon i kikkerten. “For et par år siden var vi med i en gruppe under PRI (Principles for Responsible Investment, red.), der vurderede en række selskabers tilgang til ansvarlig skat. I den forbindelse vurderedes otte selskaber som værende ”unresponsive”, altså uvillige til at indgå i dialog omring deres skatteprofil, og heriblandt var Amazon. De oplyser overhovedet ikke, hvad de betaler i skat andre steder end i USA – og her betaler de ikke ret meget,” siger Eric Pedersen.
Han tilføjer: ”Amazon er kæmpestor og svær at komme uden om, så vi kommer næppe til at frasælge på trods af, at de er utrolig vanskelige at snakke med. Skulle investorforslaget blive nedstemt, vil vi formentlig begynde at stemme mod genvalg af bestyrelsesmedlemmer – det er en metode, som vinder frem blandt internationale kapitalforvaltere, og som også mastodonter som BlackRock og State Street er begyndt at anvende overfor virksomheder, der efter deres mening ikke opfører sig ordentligt.”
Eric Pedersen forventer, at SEC-afgørelsen vil føre til flere investorforslag den kommende tid, også fra Nordea: ”Vi har gjort det i mange år, så det er ikke nyt. Men jo mere myndighederne åbner op, des mere kommer vi til at kunne gøre.”
Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam Ibis, er begejstret for SEC-afgørelsen: ”Det her er kæmpestort. Nu er ånden ude af flasken, og vi forventer, at det her er første forslag i en lang række af forslag om bedre skatterapportering. I mange år har multinationale selskaber kunnet placere penge i skattely uden konsekvenser, den tid er forhåbentlig snart forbi.”
Ifølge Christian Hallum er investorerne den seneste tid for alvor begyndt at fokusere på ansvarlig skat og øget transparens omkring selskabers skattebetalinger. Modsat 5-6 år siden, hvor det var meget svært at få ørenlyd, anerkender mange institutionelle investorer i dag, at skat er et vigtigt ESG-emne på linje med klima.
”Danske pensionskasser er langt fremme på skattedagsordenen og har et flot forspring i forhold til andre lande. Men vi er i det hele taget kommet langt i Europa de seneste år. For flere og flere europæiske virksomheder handler det ikke længere om at betale så lidt skat som muligt men om at betale den korrekte skat og udvise åbenhed. Mærsk og Ørsted er gode eksempler på det,” siger Christian Hallum og tilføjer:
”Men USA halter bagefter. For mange amerikanske selskaber handler det stadig om at betale så lidt skat som muligt og stort set ikke rapportere herom. Jeg håber, at SEC-afgørelsen kan være med til at vende den udvikling, så det inden længe bliver praktisk umuligt for virksomheder ikke at rapportere ordentligt om deres skattebetalinger.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.