Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Store kursfald efter dansk lukketid fredag/ nu skal risikoen balanceres / så blev investeringsfonden børsnoteret

Morten W. Langer

lørdag 30. april 2022 kl. 15:45

Aktieugebrevet Invest Logo

Fredag blev en rigtig god dag for det danske aktiemarked: Copenhagen Benchmark indeks steg 1,7 procent, trukket af fremgang i de fleste store aktier. Især Novo Nordisk, der hoppede 5,4 procent frem, men også Mærsk, Vestas og DSV klarede sig flot.

Fredagens fest kan dog meget hurtigt vise sig at være den sidste festlige stemning i et stykke tid. Meget tyder på, at markedet igen blot har lokket købere ind med den seneste positive minikorrektion, efter den styrende tyske aktiefuture onsdag tirsdag nede i 13.600 med test af den langsigtede faldende trendkanal.

Vi skrev allerede der, at der var god mulighed for en ny kortsigtet positiv korrektion. Men vi skrev også, at den skulle anvendes til at tage risiko ud af porteføljen, fordi de store investorer med stor sikkerhed ville komme massivt tilbage med storudsalg.

Og det er lige præcist, hvad der er sket.

Stemningen hos de store professionelle investorer er ikke god. De tager nu igen risiko af bøgerne i et hæsblæsende tempo. Det viser udviklingen af risikoindikatoren, iTraxx crossover, der siger noget om forsikringspræmien mod konkurs i usikre erhvervsobligationer.

De store linjer er da også uændrede: Vi står foran tre amerikanske rentemøder, hvor der forventes forhøjelser på mellem 50 og 75 basispunkter hver gang. Nu er de korte renter for alvor på vej op. Og den europæiske centralbank ventes at følge med, dog i et mere afdæmpet tempo. Om to år forventes det, at den europæiske centralbankrente er steget fra minus 0,8 procent til plus 0,3 procent,

Hertil kommer, at de store centralbanker i mange år har stimuleret makroøkonomien med store obligationsopkøb, som har fået deres balancer til at eksplodere. Nu går de i gang med at sælge obligationerne ud i markedet for at slanke deres balancer, og det kan løfte de lange obligationsrenter endnu mere.

Begge dele vil lægge en dæmper på den økonomiske vækst, og derfor er næsten alle finanshuse enige om, at både Europa og USA sendes ud i en blød eller hård økonomisk recession i andet halvår, måske før.

Markedet fortæller os tydeligvis nu, at der er flere ulykker forude, og at det er ekstremt vigtigt at flytte sine penge hen de rigtige steder. Nasdaq indeks faldt fredag aften ned under bunden tilbage fra 14. marts, godt hjulpet af et kursfald på 14 procent i Amazon. Dette tekniske brud er i sig selv et kraftigt advarselssignal, som kan varsle flere kursfald i tech.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest, har vi for længst søgt i ly i nogenlunde sikker havn. Afkastet i år ligger på minus 9,2 procent i forhold til C25 indeks på minus 10,1 procent. Porteføljen har fortsat en balanceret risiko med fokus på råvarer, energi, guld og landbrug, som fortsat klarer sig godt i det ellers negative marked. En pæn del af porteføljen er også placeret i store danske defensive farma-aktier som eksempelvis Novo Nordisk.

Og så har vi i denne uge fortsat omlægningen til nogle af de store danske superaktier, som vi mener er blevet sat for meget ned i kurs over de seneste måneder. Et eksempel på dette er DSV, som vi vurderer nu er blevet billig. Her er vi startet med at indkøbe en lille post, da vi ser aktien som en meget stærk langsigtet case.

Vi erkender, at DSV nok ikke kan undgå at blive ramt af en økonomisk recession næste år. Men der kommer også flere synergier fra de seneste års opkøb, som vil neutralisere noget af denne nedgang. Vi erkender også, at det normalt er meget vanskeligt lige at ramme kursbunden ved et generelt markedsfald. Og derfor ser vi også blot yderligere kursfald i DSV som gode muligheder for at supplere yderligere op.

Grundlæggende fastholder vi dog indtil videre den samlede vægt på ca. 40 procent i defensive ETF’er baseret på guld, olie, råvarer og landbrug, herunder nogle shortede indeks-ETF’er. Samlet set giver det stabilitet i porteføljen, og vi forventer den kommende tid at høste plusser på både de shortede aktieindeks og på stigende olie- og guldpriser.

Og så skal det også lige nævnes, at vi langt om længe har fået børsnoteret vores investeringsfond, Aktieugebrevet Invest. Den kan nu handles hele dage fra kl. 9.45 om morgenen gennem Nordnet og de fleste bankers netbanker. Fra vores kunder har vi dog fået oplyst, at Nordeas netbank endnu ikke har fået sat fonden op. Vi har de første handelsdage oplevet pæn købsinteresse, og vi takker for tilliden.

Stadigt flere investorer sidder dog også nu og ser med stigende bekymring på markedsudviklingen. De fleste danske private investorer forfølger en strategi med at beholde og undlade at købe og sælge, fordi ”jeg er langsigtet investor.” Holdningen er, at markedet nok skal komme tilbage på et tidspunkt. Og det er nok også rigtigt. Men hvornår?

Vi skal huske på, at markedsmiljøet går fra aktiemarkeder, der er blevet løftet til boblehøjder af centralbankernes stimulanser, til et marked præget af økonomisk recession. Og markederne skyder altid både for højt og for lavt. Det skal man bare være opmærksom på. Og når de første tegn på en recession viser sig, og det sætter sig negativt i selskabernes overskud, kan det for alvor gå galt.

Så vores budskab er: Ja, du er måske nok langsigtet investor. Men derfor gør det ikke noget lige at kaste et blik på porteføljen og overveje, om risikoen skal nedbringes lidt.

Vi får ikke en stor vending på aktiemarkedet lige foreløbig, tror vi. Ok, jo, hvis Putin pludselig trækker sig ud af Ukraine. Men hvem tror på det? Og hvis centralbankerne igen træder på speederen. Men hvem tror på det?

For mange investorer har 2022 allerede været meget kostbar. GN Store Nord er dykket 34 procent, Netcompany er 44 procent nede, Bavarian er faldet 49 procent, og Ambu er 44 procent lavere end ved årsskiftet. Men der er også danske superaktier, som har klaret sig fremragende, DS Norden og The Drilling Company, men der er altså rigtig langt mellem snapsene.

Og måske er den store aktienedtur kun  lige startet.

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank