Spørgsmålet er, hvornår investorerne igen vil betale en solid præmie for indtjeningen et pænt stykke ude i fremtiden? For det er nødvendigt, hvis ALK-aktien skal retur til rekordniveauet fra årsskiftet.
Man behøver ikke at kigge længe på regnskaberne og estimaterne for den finansielle udvikling i ALK for at se, at investeringscasen handler om stabil og langsigtet omsætningsvækst samt et betydeligt løft i indtjeningsmarginen, når ressourcer og kapacitet udnyttes endnu bedre.
Her spiller tabletforretningen en vigtig rolle, og netop den forretning krydsede 50 procent af koncernens omsætning i 1. kvartalsregnskabet. Det er et markant løft fra 18 procent i 2017, hvor man hentede frisk kapital og fremlagde den nye strategi, hvor man bl.a. selv vil erobre det amerikanske marked. For hele året venter man en vækst på 20 procent i tabletforretningen.
Som helhed leverede 1. kvartal en vækst på 11 procent, og det er i den høje ende af forventningen for 2022 om en vækst på 8-12 procent (i lokal valuta). 1. kvartal er sæsonmæssigt stærkt og EBITDA steg fra 226 til 272 mio. kr. i 1. kvartal, hvormed næsten 40 procent af årsforventningen på 625-725 mio. kr. er i hus.
Selskabet har de senere år været ganske konservative med forventningerne, hvilket har ledt til gentagne opjusteringer henover året – også i 1. kvartal i tidligere år. Det blev ikke tilfældet i år, og konsensusestimaterne peger aktuelt i retning, at man ”kun” lander i toppen af de udmeldte intervaller, men ikke nævneværdigt over.
I konsensusestimaterne ligger også implicit en EBIT-margin på 11 procent, og det står dermed helt klart, at indtjeningsvæksten frem mod 2025 bliver ganske høj, hvis EBIT-målet om 25 procent står ved magt. Konsensusestimaterne for både 2022 og 2023 viser henover de seneste par måneder et par procents løft i primært EBIT og indtjeningen per aktie, mens omsætningsestimaterne til gengæld er stort set uændret.
Strukturel vækst og nye markeder
Der er stadig ingen tvivl om, at det langsigtede potentiale i forretningen er båret af den formentlig mangeårige mere eller mindre strukturelle vækst, og ikke mindst strategien om at bevæge sig ind på markedet for fødevareallergi.
Dette marked er mange gange større end den del af allergimarkedet, som man adresserer lige nu. Det første fase 1 studie indenfor jordnød/peanut-allergi igangsættes henover sommeren, og der forventes data næste år.
ALK’s markedsværdi har indbygget store forventninger om fremtidig vækst og indtjening, men investorerne er ikke villige til at betale ligeså meget for dette som for blot et par måneder siden. Hvor meget vil det ændre sig de næste par måneder? En ting er, at aktien er blevet billigere, og det samme er en række andre stabile væksthistorier, men noget andet er, at der også skal være en driver til at sende aktien højere op igen.
Den har vi svært ved at se lige nu, og derfor indtager vi en afventende og svagt negativ holdning p.t., selvom aktien for den meget langsigtede investor klart er blevet mere interessant end for nogle måneder siden.
Måske lidt overraskende er der ingen indrapporterede shortpositioner i aktien, hvilket umiddelbart fortæller os at der næppe er store yderligere kursfald på vej.
Steen Albrechtsen
Aktuel kurs: 130,00
Kursmål (6 mdr.): 120,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.